LECTURES 6è

LECTURES DEL 3r TRIMESTRE

Aquest trimestre llegirem textos funcionals i de cada un d’ells treballarem la comprensió lectora i proposarem una activitat d’ampliació que anirem publicant al bloc.

TEXT 1: LES CARAMELLES

1. Les dades de la lectura: autor i llibre.

2. Llegim la lectura a fons.

2. Aprofundim en le vocabulari: SETGE – INDICI – BOT – ANYELL -VIANDES –

3. Activitat de comprensió lectora: fitxa codi: tradicions

6 respostes a LECTURES 6è

  1. Anna M. diu:

    UNA DE BOLETS !!!

    Encara era negre nit, que aquell xicot anomenat Valentí, ja duia el cistell entre mans punt per agafar un parell de rovellons, quatre rossinyols o dues o tres bromoses.

    Quan ja havia sortit de casa, ja començava a sortir l’alba del matí, en veure que eren les vuit es va posar a córrer com si el perseguissin els gossos de la granja de davant del restaurant La casa nova. Corrent, corrent va arribar a la muntanya de davant de l’obaga, ja deuria estar espantat per no trobar-se altres boletaires.

    En Valentí volia provar a sord a veure si trobava algun bolet o altre, ja que no sabia reconèixer els bolets comestibles.

    Quan ja portava una bona estona busca’n i rebusca’n entre pins i boixos, va pensar que si s’ imaginava l’estofat de rovellons que li faria la seva veïna, ja li sortiria algun o altre entre mig del camí.

    Buscan i buscan, només va trobar un miserable rovelló i a sobre corcat. Va pensar que si li treia el tros corcat la veïna ja li donaria per bo.

    I…així ho va fer, va agafar aquella navalla que duia a la butxaca esquerra dels pantalons i li va treure aquell tros. Li va dur a la veïna. La veïna se’l va mirar molt ben mirat, i tot i que veia que aquell rovelló havia tinguin algun problema, no li va volgué dir res en Valentí.

    Com a molt bona cuinera i veïna va aprofitar aquell miserable rovelló fen una truita d’un sol rovelló.

    Anna Morató
    30-10-2012

  2. UNA DE BOLETS

    Un dia l’Ester i la Joana van anar a buscar bolets a la Balma. Allà quant hi van arribar de sobte, van soertir dos porcs senglans i les van atacar. Al cap d’una estona es van enfilar dald d’una arbre, van tirar pedres i de sobte van marxar. Es van ficar cap a la Balma negra i allà van trovar un rovelló gegant i més de petits. Allà n’hi havia un munt!
    Quant volien marxar i es van perdre i no podien sortir d’aquell lloc tant esgarrifós . de cop i volta es van remoure uns matolls i que era alló…
    Alló era una manada de porcs senglans no una familia que anaven a atacar a l’Ester i al Joana elles corrien a tota vela i la familia de senglans a radera. Com que corrien tant ràpid la Joana va relliscar i es va torsar el peu. L’Ester anava corrent però al final s’en va adonar que la Joana no la seguía i va tornar cap allà i va veure que els porcs senglans l’estaven olorant però no li feien res de res. L’Ester va cridà ven fort
    – Eh!!! Porcs dolent veniu a atacar-me si voleu.
    I els porcs van anar cap amb l’Ester i duia una escopeta i els va disparar.
    Pam, pum, pim, va gastar tots els balins.
    L’Ester va anar a buscar la seva germana se la va pujar a coll vet i i van marxar cap a casa.
    Com que ja eren les set de la tarda i ja duien des de les set del matí la seva mare començava a patir. Quan van arribar amb els cistell ple la seva mare va fer tots els bolets per dinar.

    Alba Aumatell Casas
    19-11-2012

  3. Anna M. diu:

    EL CONGELADOR DEL MÓN

    El poble perdut de Sibèria ( Rússia ), anomenat Oymaykon, és una vila d’ entre 500 i 900 habitants aprox., és el territori més fred del món, ja que sembla acabat de sortir del congelador, la vila sencera. L’ hivern pot arribar a dura vuit mesos, amb una temperatura mínima de 16,6º negatius d’ un gener, i la màxima d’un 72,1º negatius un gener de l’ any 1926.

    Oymaykon és una vila perduda molt a prop de la vall del riu Indigirka, un riu cobert d’una gran placa de gel, que s’ estén per tota la vall. El clima extrem d’ aquesta vila, que està situada a uns quants dies a la ciutat més propera Iakutsk. Iakutsk, és una ciutat de 200.000 habitants aprox. on els habitants suporten una mitjana d’uns -40 º un gener.

    • mbassaga diu:

      Bona nit,
      Bon treball d’idees claus del reportatge que hem llegit aquesta setmana. Llegeix-lo ja veuràs que hi he fet algunes correccions (ús del símbol dels graus, preposició amb i ús apòstrof). Revisa el fragment marcat, aquesta frase no s’entén. Sembla que falti acabar-la.
      Torna a enviar el comentari sencer o dilluns ho revisem a la classe.
      Bon cap de setmana,
      Mariona

      • Anna M. diu:

        EL CONGELADOR DEL MÓN

        El poble perdut de Sibèria ( Rússia ), anomenat Oymaykon, és una vila d’ entre 500 i 900 habitants aprox., és el territori més fred del món, ja que sembla acabat de sortir del congelador, la vila sencera. L’ hivern pot arribar a dura vuit mesos, em una temperatura mínima de 16,6 graus negatius d’ un gener, i la màxima d’un 72,1 graus negatius un gener de l’ any 1926.

        Oymaykon és una vila perduda molt aprop de la vall del riu Indigirka, un riu cobert de una gran placa de gel, que s’ entén per tota la vall. El clima extrem d’ aquesta vila, que està situada a uns quants dies a la ciutat més propera Iakutsk que és una ciutat de 200.000 habitants aprox. on els seus habitants suporten una mitjana de la ciutat d’uns 40 graus negatius un gener.

  4. Anna M. diu:

    TEMPS D’ ESPÀRRECS

    FITXA TÈCNICA-ESPÀRRECS

    NOM COMÚ: Espàrrecs, espàrgols, espàrecs.

    NOM CÍENTIFIC: Asparagus officinalis.

    TEMPORADA DE COLLITA: La millor temporada de collita pot ser des de mitjand de febre fins a mitjans de maig. Una característica de la Quaresma i la Setmana Santa.

    LLOC DE COLLITA: Els millors llocs per anar a cullir espàrrecs salvatges, són els marges, vorals forestals i als boscos d’ alzina i pinedes de tota la Mediterrània. Peró a Catalunya se’n fan a les terres baixes del Principat o també arran de mar, a l’ illa de Mallorca. Si es coltiven en llocs de solei, els espàrrecs surten més verds, peró sie es cultivena l’ ombra, dins una bardissa, surten més llargs i morats.

    VITAMINES: Els espàrrecs són rics en potassi i pobre en sodi, baix en calories i conté vitamines A, B1, B2, B3, B6 i ferro. A Més són bons per les malalties de pell, per reforçar les parets capil•lars, enforteixen la vista i els ossos, i van be contra el mal de panxa i a més pel bon funcionament del sistema immunològic i l’ anèmia.

    CUINA: Els espàrrecs poden ser fets a la planxa, barregats amb ou, en truita, pastissos o remanats.També es poden afeixir en arrossos, en saltejats, en vinagreta, en conservaen sopa, en crema, bullits o bés afegir als guisats.

    FESTES: La fira més famosa es la Fira de l’ Espàrrec del Port de la Selva, que va començar l’ any 2009, o la de Borrassà, que tambés és molt nova.

    Anna M.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *