Independència

INDEPENDÈNCIA A CATALUNYA

La independència és una situació d’una col·lectivitat, d’un poble o d’un país, sotmesos a l’autoritat d’altres i que volen la llibertat.

En aquests moments, cada vegada hi ha més gent a favor que Catalunya sigui un estat independent, tot i que hi ha molta gent que no.

Tot va començar amb Lluís Companys, que va ser el segon president del parlament català i, com que era republicà, el van afusellar.

En els últims anys, el dia 11 de setembre (la diada de Catalunya) s’han celebrat actes reivindicatius contra el dret a no poder decidir el futur de Catalunya.

2012: Es va realitzar la manifestació més massiva de tots els temps a Catalunya, organitzada per l’Assamblea Nacional Catalana (una organització que té com a objectiu aconseguir la llibertat dels Països Catalans). Es va aconseguir una participació d’entre 1 milió i mig i 2 milions de persones.

plaçça

2013: En tot Catalunya es va formar una cadena humana d’uns 400 quilòmetres que unia 86 municipis. Era el traçat de la Via Augusta i anava des del Pertús fins a Vinaròs. Es van reunir un total de 1.600.000 persones.

cadena

2014: Va ser una concentració que va omplir l’avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, formant una V de via, voluntat, votar i victòria. Hi van assistir 1,8 milions de persones amb samarretes grogues i vermelles que representaven la senyera.

carrer3

2015: La celebració de l’11 de setembre del 2015, va ser la via lliure, una concentració a la Meridiana de Barcelona que va ocupar 5,2 quilòmetres. Aquest any consistia a portar un punter de diferents colors (segons el tram), que assenyalés cap al Parlament de Catalunya. El nombre de participants va ser d’entre 1,4 i 2 milions d’assistents.

mapavia

ELECCIONS AL PARLAMENT 2015

arcparl

Junts pel Sí va guanyar amb 64 diputats, però en necessita 5 més per aconseguir majoria absoluta. Així que si s’ajunten amb la CUP, que en va aconseguir 10, aconseguirien el seu objectiu. S’haurien de posar d’acord amb les condicions que tots dos volen.

Webgrafia

http://www.parlament.cat/web/parlament/galeria-presidents/companys

https://ca.wikipedia.org/wiki/Manifestaci%C3%B3_%C2%ABCatalunya,_nou_estat_d%27Europa%C2%BB

http://www.ara.cat/especials/onzesetembre2012/gentada-centre-Barcelona-mitja-manifestacio_0_772122901.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Via_Lliure

MARC L. I MERITXELL N. (3B)

Go to Top