Esports d’hivern

MÚIXING

És un esport que es caracteritza per l’ús de gossos de tir. Tracta de lliscar amb els gossos per sobre la neu fent servir uns esquís o un trineu. La persona que dirigeix el trineu o esquís i el gos es diu múixer.

També es diu que és una forma de transport. Es practica arreu del món, principalment a l’Amèrica del Nord i al nord d’Europa.

Hi ha dues associacions destacades, la Federació internacional d’esports de tir de trineus i l’Associació internacional de competició amb gossos de tir. Aquestes associacions, actualment, estan treballant perquè el múixing sigui un esport olímpic.

 

Equip de gossos

Hi ha diferents gossos que reben un rol a l’hora de córrer. Hi ha els gossos líder, els de gir, els d’equip i els de roda.

Els gossos líder dirigeixen la resta de l’equip i marquen el pas. Aquests gossos han de tenir iniciativa, intel·ligència, sentit comú i habilitat a detectar un camí que està en males condicions.

Els gossos de gir es troben darrere del líder i fan girar la resta de l’equip quan és necessari.

Els gossos d’equip estan situats darrere dels gossos de gir i s’encarreguen d’afegir més força a l’equip.

Els gossos de roda es troben més a prop del trineu. Han de ser gossos calmats i tranquils, que no s’alterin amb el soroll ni el moviment del trineu. Han de tenir força, fermesa i habilitat per guiar el trineu en corbes difícils.

 

Tipus de gossos

Els gossos que s’utilitzen en el múixing són de races nòrdiques que s’assemblen entre elles i amb el llop. El seu pelatge és dens i els aïlla de les baixes temperatures que han de suportar; són sociables amb els altres gossos amb els quals treballen i conviuen.

Principalment, hi ha dos tipus de gossos: els de càrrega, que són robustos i grans, i els de carrera, que són ràpids i tenen les cames llargues.

Les principals races són: Malamute d’Alaska, el Husky Siberià, el gos de Grenlàndia i el Samoyedo.

Altres races: Husky d’Alaska, el Pointer, l’Eurohound, el Chinook, el gos esquimal del Canadà, el Pointer alemany de cabell curt, l’Akita inu japonès, el Chow Chow, el Seppala siberià.

 

 

Competicions més importants a Espanya

Hi ha diverses competicions, però n’hi dues de més importants:

  • Pirena: També s’anomena La ruta blanca dels Pirineus. En 15 dies es travessen els Pirineus, passant per Aragó, Catalunya, Andorra i França. Pirena puntua en la Copa del Món (IFFS) i en la copa d’Europa (ESDRA). També és competició oficial de la Federació Catalana d’Esports (FCEH) i de la Real Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI).
  • Monegros: Cursa que es fa sobre terra i que té lloc al desert de Monegros, d’uns 150 km.

 

final document1

SARA M. (3C)

Go to Top