10 Instruments tradicionals, FLABIOL i TAMBORÍ

EL FLABIOL I EL TAMBORÍ

  • En quina agrupació típicament catalana podem trobar el falbiol i el tamborí?

Si no ho recordes pots fer la lectura que hi ha després del vídeo.

Flabiol: El flabiol és un instrument musical de vent de fusta de la família de les flautes, és d’entre 10 i 15 cm. i sol tenir entre 3 i 6 forats. Té una embocadura de bisell, els que tenen fins a 5 forats són tocades amb una sola mà mentre amb l’altra es toca un tambor (tamborí).

El que toca el flabiol es diu flabiolaire.

El flabiol sec no té claus (mecanismes de metall per tapar forats que permet allargar la tessitura). També està el flabiol sec o flabiol de cobla, que no té claus i es fa servir per música de sardanes.

Tota sardana comença amb un introit (entrada) interpretat per un flabiol.

A part de formar grup en cobles de sardanes, també el podrem trobar amb la mitja cobla, formada per un sac de gemecs o cornamusa i flabiol i cobla de tres quartans formada per una tarota o tible, flabiol i sac de gemecs.

El flabiol dels flabiolaires és l’instrument més antic i representatiu de la música popular catalana. Apareix al segle XIII a Europa.

 Tamborí: El tamborí és un tambor minúscul de so molt precís però de poca potència. Té entre 8 i 12 cm de diàmetre i es toca amb una sola baqueta.

En la cobla, el so sec d’aquest instrument acompanya el flabiol per marcar el ritme de les sardanes. La particularitat és que un sol músic de la formació els pot tocar tots dos: toca el flabiol amb la mà esquerra i, al mateix braç, hi té penjat el tamborí, que colpeja amb una baqueta agafada amb la mà dreta.

La caixa de resonCantiga_pipe_and_taborància pot ser de fusta o metall i la membrana és de pell .

El duet format pel tamborí i el flabiol forma part de la cobla de tres quartans, juntament amb la tarota i la cornamusa. També forma part de la cobla i és l’únic instrument de percussió que trobem en tota la formació. Dins la cobla, el músic que toca el tamborí i el flabiol s’asseu a la primera fila, a l’esquerra.

Els seus origens són incerts, però es remonten a l’edat mitjana.

 

 

← Article previ

Article següent →

2 Comentaris

  1. Adrià i Nerea Vila

    A les sardanes

Deixa un comentari