Guia de Nadal 2018

La Comissió de Biblioteca us presenta la guia de lectures d’aquest Nadal. L’hem elaborat amb les propostes rebudes de tots els cicles i les especialistes d’educació especial.

Esperem que trobeu inspiració per a les properes festes.

 

Guia NadDal 2018 BibliotecaRosaOriol on Scribd

Biblioteca escolar i el projecte europeu

L’escola participa des del curs 2017-2018 en un nou projecte Erasmus juntament amb escoles de Finlàndia, Grècia, Holanda i Suècia. El tema es L’exili (On the road of  exile).  És per això que la nostra biblioteca va adquirir diversos relats en els idiomes que treballem a l’escola que tracten el tema de l’exili des de diferents perspectives i en diferents punts del planeta. Els títols que es van adquirir són:

  • Mexique
  • El viaje
  • Somos como las nubes-We are like clouds
  • Trenfugiados
  • La croada dels nens
  • Refugiada-L’odissea d’una família

Es van presentar a la resta del Claustre i tutors/es van explicar a la classe algun dels relats al llarg del curs.  Des de la biblioteca a les sessions setmanals dels 4 cursos de cicle mitjà del tercer trimestre vàrem parlar del tema i també explicar i llegir en grup algun dels relats. A continuació els vàrem deixar estona lliure per a què llegissin per parelles o individualment els altres relats. En tots ells apareixen infants i beuen de casos reals.  Val a dir que els alumnes es mostraren molt interessats i commoguts.

Un nou Sant Jordi a la biblioteca

Com cada any l’escola en ple s’aboca a la festa de Sant Jordi…paradetes de llibres, una ambientació especial, roses de papers, llibres nous, llibres vells… Tot a l’escola olora a Sant Jordi.

Com des de ja  fa uns anys s’han celebrat uns nous Jocs Florals, que son un magnífic marc per a sorprendre’ns del talent escriptor de l’alumnat.

 

Enguany hem estrenat alguna novetat. A l’escola s’ha fet una fira d’activitats completíssima, una per cicle mitjà i superior l’altra, per cicle inicial i infantil.

Els alumnes de 2nB, han treballat versions pròpies o no de la llegenda en un format de llibre casolà que els ha agradat molt. En vam fer una exposició a la biblioteca.

A la biblioteca s’ha representat davant els alumnes d’educació infantil i 1r. la llegenda preparada pels alumnes de 4tA. Ha estat un treball força autònom i n’han gaudit molt, tant els actors com el públic.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Volem agrair des d’aqui la col.laboracio de les mares en la confeccio del vestuari.

 

Finalment, alguns alumnes de 4tB han exposat a l’hora de bibliopati les seves versions manuscrites de la llegenda de Sant Jordi. Les podeu veure i escoltar en els videos que vam gravar. Sant Jordi i el petit drac a càrrec de l’Alex Suchan i la Núria Torras i El dia de Sant Jordi a càrrec de l’Ariadna Prat.

Agus i els Monstres 3: una llarga història a la nostra biblioteca

Després de l’actuació, entre la Joana i la Mònica els vàrem explicar les activitats que de moment estan a punt.

La Joana els ha explicat que en el passadís  de cicle mitjà hi ha un Flat de cartró on els alumnes han d’anotar en un paper de color diferent per a cada classe, els títols dels llibres que van llegint. Així despertem la curiositat de què llegeixen els companys i també anem fent una mica de cultura literària.

Com el curs passat participarem en el concurs de dibuix. Aquesta activitat la gestiona la Mònica des de la biblioteca. Després de llegir les bases, els alumnes fan un esborrany, el comentem una mica, el presenten en net i finalment, poden endur-se una careta de l’Agus o la Lines o bé fer-se un dels personatges en volum.

També hem ambientat el passadís on està la biblioteca amb escenes lectores de les diferents històries de l’Agus i els Monstres. En aquestes escenes, que hem títulat Què llegeixen l’Agus i els Monstres?, els personatges comenten aspectes dels llibres que van llegint. Hi surt el títol, l’autor, les diferents mirades i impressions dels qui conversen…

Agus i els Monstres 2: una llarga història a la nostra biblioteca

Amb els dies, la bibliotecària que us escriu i l’equip de mestres de cicle mitjà, hem estat conscients del valor literari de la col·lecció i ens ha semblat que oferia moltes possibilitats per al desenvolupament de la dimensió literària dels nostres alumnes. Ens hem decidit a explorar-ne algunes. Això vol dir que aquest desembre van arribar 4 col·leccions més  de l’Agus i els Monstres, una per a cada biblioteca d’aula.

Per a presentar la col·lecció i donar-hi molta importància els 4 tutors i la Mònica, la bibliotecària del centre, varem preparar una petita adaptació i representació d’ “Arriba el senyor Flat” al gimnàs. És el tros que explica com l’Agus coneix en Flat.

La Joana feia d’Agus i la Carol va fer el paper del Sr. Flat. La Montse Pujol narrava i el Domingo feia d’amic de l’Agus. La Mònica, clar, es va convertir amb l’Emma.

Els alumnes, s’ho van mirar amb expectació. Alguns ja coneixen la col·lecció però d’altres no. A tots els va fer gràcia veure els seus profes fent teatre.

Agus i els Monstres 1: una llarga història a la nostra biblioteca.

El curs passat la col·lecció “Agus i els Monstres” va entrar a la biblioteca, a l’escola i a les nostres vides.
Agus i els Monstres” escrit per en Jaume Copons té un relat fantàstic per a la formació de l’alumne lector: el Sr. Flat el monstre que troba abandonat i ensopit l’Agus, necessita per moure’s, per “viure” escoltar i llegir històries. Aquesta excusa tan formidable, ofereix un grapat de moments molt ben il·lustrats i recreats per la Liliana Fortuny en què l‘Agus i els seus amics Monstres, llegeixen llibres de tots els temps. Al llarg de la col·lecció es van comentant un munt d’aspectes dels personatges, dels autors o de l’argument mateix.

El curs passat els alumnes de cicle mitjà varen participar al concurs Dibuixa el teu Monstre.  Els va encantar, va ser un procés -el de dibuixar un monstre- en el què varen gaudir molt  i s’hi van esmerçar força.

Per a concursar havien d’haver llegit un llibre de l’Agus. Aquesta condició prèvia va suposar un tràfec d’Agus per la biblioteca important i varem acabar  comprant una segona col·lecció per satisfer millor l’interès dels alumnes. En acabat, els donàvem una careta o d’ Agus o de la Lídia.

 

 

Còmics pel dia de la Biblioteca

Després d’unes setmanes de feina en què s’ha treballat per parelles…Els alumnes de 4t han pogut mostrar les seves petites històries vinculades a la Biblioteca de l’escola: una pijamada, un vampir, un secret, unes magues…Un grapat de relats.

Cadascú s’ha guardat una còpia de la feina feta i n’hem fet còpia per penjar-les al passadís i fer-ne un llibret.

LA CASTANYADA 2017

Aquest curs hem tornat a preparar i representar una obra per a la festa de la Castanyada.

Aquesta vegada hem triat La Castanyada de l’Antoni Dalmases.

Cada mig grup ha estat treballant a les estones de biblioteca i alguna més la representació amb la Mònica i els tutors, Montse P. i Domingo.

Cada mig grup l’ha representat davant d’una classe o classes concretes de l’escola. Per exemple, el segon grup de 3rB l’ha fet davant d’EI-3 anys i el primer grup de 3rB davant de tot primer que són dues classes.

 

 

Dia o mes de la Biblioteca

Com cada any pels volts del 24 d’octubre des de la Biblioteca de l’escola ens fem ressò d’aquesta diada.
Sempre fem difusió dels llibres amb títols de Biblioteca:
Els ratpenats a la biblioteca, La bibliotecària de Basora, Un gat a la biblioteca!, La senyora dels llibres, Biblioburro, Els fantasmes de la biblioteca o la cadena secreta… entre molts d’altres. Els exposem en els diferents expositors que tenim: el de l’entrada de cicle inicial i 3r, el de la biblioteca…

A banda d’aquesta exposició enguany a 4t estem encara treballant en unes Històries de Biblioteca”.
Els alumnes participen en una activitat que anomenem
Lligant caps que consisteix en relacionar diferents inicis, nusos i desenllaços amb el seu llibre corresponent. Això els serveix per recordar entre tots d’això: les parts d’un relat.

Seguidament en parelles fan el guió o planificació d’un còmic en què ha d’aparèixer la biblioteca, la que sigui…

Per acabar realitzen el còmic amb les imatges i bafarades.

Anem lents però quan ho tinguem ho exposarem al passadís i farem fotos pel bloc.

Què hem llegit aquest estiu?

Aquesta és la segona setmana del nou curs. Amb els alumnes de 3r i 4t estem parlant de les lectures d’aquest ‘estiu. Enganxem una petita imatge de la coberta i un petit comentari…La veritat és que s’ho miren força!!!