Lectura Cooperativa

La Lectura Cooperativa és una nova manera de llegir a la nostra escola que vàrem idear i impulsar des de la biblioteca el curs 2011-12 amb l’objectiu inicial de conèixer el llibre “El castell del Dr.Franchini” i preparar-ne la visita del seu autor.

Desenvolupa aspectes com la tertulia literària en petit i gran grup, la lectura en veu alta, la cerca del significat en diferents tipus de diccionaris, l’elaboració de preguntes de comprensió per part dels alumnes, l’ús d’eines digitals…

La proposta neix de la necessitat de combinar les circumstàncies organitzatives i temporals, l’aposta pedagògica del centre de treball escolar en equips cooperatius a partir de cicle mitjà i l’assumpció d’una certa perspectiva construccionista de l’aprenentatge que assegura que és molt més efectiu quan és el resultat d’una acció col•lectiva i quan es construeix quelcom per a ser resolt per uns tercers.

Aquesta nova mirada a la lectura enguany s’ha extès també a 6è amb la lectura de maldecaps de l’Emi Pi” de l’Eva Santana. Hem incorporat algunes variants com la preparació prèvia (a casa) de la lectura en veu alta del capítol que correspongui, la cerca del significat amb l’ús del diccionari de sinònims. Davant la impossibilitat del contacte directe amb l’autora hem optat per experimentar amb un suro virtual que podeu veure a la pàgina de tertúlies literàries.

Aquesta experiència s’ha exposat en diferents marcs com en el VI Congrés d’Educació i Entorn o bé a la Trobada d’Intercanvi d’Experiències de Llengua del Vallès Oriental IV.

Properament participarà en la 2a. Jornada d’Intercanvi d’Experiències pedagògiques entre els territoris de parla catalana que enguanya té com a tema Ensenyar a llegir avui


En aquest enllaç podreu veure la presentació de la ponència presentada a la Jornada d’Intercanvi d’Experiències de Tarragona el passat 2 de febrer.

Aquesta és la pauta de treball per “El castell del Doctor Franchini”
[scribd id=121447982 key=key-h76cwb4hn90lrbq8v2i mode=scroll]

 

Aquesta amb les variants que s’han fet és la pauta de lectura per “Els maldecaps de l’Emi Pi”.
[scribd id=121448041 key=key-f9iv5svu6mxq0yy5jfm mode=scroll]

Aquí podeu llegir l’experiència explicada a la publicació especialitzada Mi Biblioteca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *