“Parlem de coeducar…”

A les llars treballem amb l’objectiu de què totes les criatures tinguin igualtat d’oportunitats per desenvolupar-se i decidir-ho tot. Volem que cada infant pugui ser qui vulgui ser. I ho volem fer posant la cura al centre de l’acció educativa perquè les persones i els infants som interdependents. La cura és la base de la vida i, per aquest motiu, cal que cada criatura aprengui a tenir cura d’ella mateixa, de la resta i dels materials. A les llars treballem la coeducació:

Oferim a les criatures models molt diversos de com ser nena i nen, per a que sentin que poden ser de moltes maneres i totes són vàlides. Totes les persones som i podem ser sensibles, valentes, atrevides, tímides, porugues…

Per tal d’integrar la mirada coeducadora en l’àmbit familiar, us fem unes propostes i reflexions sobre com podem fer-ho en el nostre dia a dia, a través de diferents eines com, per exemple:

  • Els contes: Feu una mirada als contes que teniu a casa des d’aquesta mirada coeducadora per prendre consciència de quins valors, rols i estereotips poden transmetre. Properament, us farem arribar propostes!
  • Les cançons: Fixeu-vos en les lletres de les cançons que cantem amb les nostres criatures…. Segur que us sorprendrà el caire sexista que tenen moltes d’elles.
  • El llenguatge: El llenguatge és reflex de la societat i crea realitat. El que no s’anomena no existeix. Quan utilitzem el masculí com a genèric (nens, pares….) estem invisibilitzant a les nenes, a les dones. Utilitzem un llenguatge inclusiu. Observem com acostumem a parlar en un to diferent, més suau a les nenes i més fort amb els nens. Mirem quin tipus d’adjectiu utilitzem per les nenes i quins pels nens de forma inconscient….Quins estereotips estan reforçant?

 

  • Les joguines: Cal oferir a les criatures tot tipus de joguines com les construccions, les nines, els cotxes, material inespecífic, totes d’un gran valor educatiu i que les ajuden a créixer com a persones de forma integral.

Jugant ens imaginem móns possibles. Cal doncs que cada criatura pugui tenir el màxim d’experiències de joc, i com més diverses possibles millor.

Si tenim cura d’aquestes coses, entre totes i tots afavorirem una societat més equitativa, ètica, justa, diversa, cuidadora i lliure de violències.

Us animeu a provar alguna d’aquestes propostes??? Comenteu-nos que us han semblat!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa o als apartats LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès:

Rodona

Xerinola

El Bosquet

La Rondalla

La Baldufa

La Blava

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *