“La música forma part de la nostre vida quotidiana, aportant-nos sensacions i vivències”

“L’oïda comença a funcionar des del sisè mes de vida prenatal i està estimulada per qualsevol so amb conseqüències benèfiques sobre el desenvolupament de la intel·ligència musical”

Tafuri, 2000

A través de la música els infants descobreixen un to de veu cantat amb dolçor, uns instruments tocats amb sensibilitat tot transmetent-nos sentiments i emocions. Juntament amb els ritmes, gestos i jocs musicals les nenes i els nens poden anar aprenent el llenguatge d’una manera amena i divertida.

La música també la podem fer servir com a recurs ambiental per establir un espai tranquil i relaxat. Per tant podem fer-la servir com un element més de joc. Una manera d’introduir aquest tipus de joc i que l’infant sàpiga que anem a fer una proposta musical és fer servir un ritual tot just abans de començar:

– Posar una música que ens agradi i ballar amb robes de colors, cintes, fent bombolles de sabó…

Així les nenes i els nens estaran amb expectació i emoció per començar allò que els hagueu preparat, que de ben segur serà increïble.

Hi ha diferents propostes que podem utilitzar amb la música, com a recurs visual i d’interacció amb els infants:

Un cançoner creat per nosaltres amb imatges de l’element més característic de la cançó (podeu tenir-lo de la llar o confeccionar-ho amb una foto, dibuixat en una pissarra…).

A continuació unes educadores de les nostres llars d’infants us fan una mostra:

Les capsetes musicals que poden ser creades amb material de rebuig (de galetes, bombons, sabates, caramels, joguines, joies…), en les quals un element de la cançó, el més característic (real, dibuixat, titella, creat… com per exemple, un cargol, una petxina, un elefant…) està amagat a dins, com un tresor. Els emociona molt el poder trucar a dins la capsa i esperar amb il·lusió (l’efecte sorpresa) el què s’amaga a dins.

Aquí teniu una mostra inspiradora:

Les titelles poden representar una cançó determinada (les podem tenir o fer-les amb material senzill que tingueu per casa). Aquí teniu una exemple:

– Si teniu algun instrument a casa, podeu oferir-li una panera amb els que pugueu aconseguir o fins i tot crear-ne algun (tipus maraca amb un pot de iogurt i arròs)… Distribuir-los per l’espai, tot classificant-los (maraques, tambors…) en petits racons fa que s’hagin de desplaçar per a tocar uns instruments o uns altres i els combinin entre ells segons el seu interès.

Aquí teniu una cançó acompanyada d’un instrument, l’ukelele:

– Una dansa per moure el cos i gaudir plegades. Podeu aprofitar alguna cançó que coneixeu de la llar com: la Castanyera, el Joan petit quan balla, el Buggy buggy…

Hi ha grups de música que captiven als infants per ballar, tipus: El Pot petit, Dàmaris Gelabert, el Jaume Barri, Reggae per xics, Samfaina de Colors, Grimpallunes, Jordi Tonietti, Doctor Prats, Els Catarres… Aprofiteu també, per ballar plegats amb el vostre estil de música creant balls divertits, tot gaudint del moment.

– Els jocs de falda són una gran eina per crear i potenciar vincles afectius entre la persona adulta i l’infant que ajuden a potenciar que els infants es senti més segurs i confiats. Es tracta de cançons o dites que cantem mentre tenim als l’infant assegut sobre la falda. A través de carícies, moixaines, gronxant-los, mirant-los…

Alguns exemples són:

Ralet ralet, Arri arri tatanet, Ballmanetes, Aquest és el pare, Quan vagis a la carnisseria, Salta miralta, Escarbat bum bum, Les campanes de salom, Anirem a París…

A continuació teniu alguns jocs de falda de les educadores de les llars:

Us deixem uns links, perquè pugueu consultar-ne alguns més:

Jocs de falda. Com s’hi juga

Joc de falda. I tu, què vols?

I també un posem un enllaç amb algunes cançons que cantem a les llars d’infants:

Elefant mireu allà dalt

Bon dia, dia!

La tortuga Ballaruga

Les oques van descalces

Els petits titelles

Els mosquits

Plim, plim, l’esquirol

Sóc un bolet molt petitó

La castanyera

Cric catacrec

El dijous llarder

Ara arriba el Carnestoltes

Us animeu a provar alguna d’aquestes propostes??? Comenteu-nos que us han semblat! Fins divendres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa o als apartats LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès:

Rodona

Xerinola

El Bosquet

La Rondalla

La Baldufa

La Blava

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *