Xerinola curs 2021/2022, xerrades informatives i portes obertes

Benvolgudes famílies,

Les llars d’infants de Barberà iniciem les PORTES OBERTES i al procés de PREINSCRIPCIÓ I MATRICULA , per al curs 2021/2022 . En aquest enllaç podreu trobar la informació corresponent al procés.

En aquest vídeo de portes obertes virtuals, us volem transmetre el nostre concepte d’infant, la nostra tasca educativa i una visita a les instal·lacions de la llar.

Xerrades Informatives

En els propers dies tenim previstes unes xerrades informatives virtuals, per tal de donar-vos informació sobre la nostra llar i resoldre dubtes sobre el procés de preinscripció.

 • Xerinola: 12/04/21 a les 15.15h

Enllaç a la xerrada informativa: https://zoom.us/j/98596185132

 • Xerinola: 20/04/21 a les 17.30h

L’enllaç a les xerrades el tindreu publicat en aquest bloc el mateix dia de la xerrada. 

calendari de les xerrades informatives virtuals que ofereixen cadascuna de les llars Públiques Municipals de Barberà del Vallès perquè pugueu connectar-vos a totes les que us interessin:

 • La Rondalla: 19/04/21 a les 17.30h // 26/04/21 a les 17.30h
 • Xerinola: 12/04/21 a les 15.15h // 20/04/21 a les 17.30
 • La Blava: 14/04/21 a les 17.30h // 27/04/21 a les 17.30h
 • La Baldufa: 12/04/21 a les 17.30h // 21/04/21 a les 17.30h
 • El Bosquet: 15/04/21 a les 17.30h //  29/04/21 a les 17.30h
 • Rodona: 19/04/21 a les 15.15h // 22/04/21 a les 17.30h

Per qualsevol consulta us podeu adreçar a :

Correu electrònic: a8046256@xtec.cat

Telèfon: 93 718 0604

Espais per a créixer

Els dies passen i sovint ens falten estones per compartir amb vosaltres moments del dia a dia, les cartelleres que us fem arribar setmanalment són una mostra de com l’infant descobreix, gaudeix, aprèn , comparteix i es relaciona amb els altres , això que als adults ens sembla tan senzill per la nena o el nen suposa sovint superar reptes, empoderar-se davant de dificultats i noves conquestes…

En aquestes imatges i vídeo podeu veure propostes que tenim al taller de la llar que en aquest cas són de llum i tardor amb l’objectiu de transmentre l’essència del taller .

El taller és un espai que afavoreix l’expressió plàstica, descoberta, imaginació, manipulació…és un espai on el temps es para i l’infant gaudeix.

EL CARNAVAL!

“Els infants que van a l’escola bressol són molt petits, per tant cal anar més a poc a poc, com amb totes les altres propostes que les criatures van vivint i aprenent. Amb freqüència ens avancem als processos naturals dels infants, i els incloem en situacions que pel seu moment de comprensió del món, els és difícil d’entendre i fins i tot els poden fer viure impressions poc convenients. Aquests infants, en els seus tres primers anys de vida estan construint la seva identitat personal i la percepció de la dels altres. Es van reconeixent com a diferents i van establint les seves relacions amb els altres infants i també amb els adults que els acompanyen.”

Part de l’article extret de ” Créixer junts” serveis per a la infància.

A la llar fem propostes on els infants gaudeixen al seu ritme i en el seu moment del fet de disfresar-se , a dia d’avui encara ho fem, no sempre en una setmana totes i tots troben el seu moment de disfresar-se, en aquest dies !!

Compartim el dia a dia de la llar!

Mica en mica van passant els dies , i sense adonar-nos estem a punt d’acabar el primer trimestre a la llar. Aquest curs el vam començar amb incerteses, la situació ens demanava una nova manera de fer les coses. Els primers dies, vam poder compartir, en grups molt reduïts , mascareta i separació l’ inici dels vostres fills i filles a la llar, ens vam anar coneixent a poc a poc adults i infants, i ens vam retrobar de nou amb els qui el curs anterior vam deixar de veure durant mesos per la pandèmia.

Tot i que els dies que vam compartir junts van ser menys dels que nosaltres voldríem els infants es van anar adaptant al nou ritme de la llar i a vam començar a crear vincles entres infants i adults, entre família i escola.

Avui , després d’aquests primers dies us volem obrir les portes , no de la llar , sinó de les aules, perquè tot i que la situació no permet que entreu, no volem deixar de compartir amb vosaltres el resultat d’aquest saber fer en la criança de les vostres filles i fills i aquests moments únics de gaudir de la llar.

 

 

Volem seguir fent camí junts i juntes i compartir amb vosaltres , experiències , jocs i aprentatges.!

Fins aviat!

Quines joguines regalem?

Des de l’any 2010, a les Llars d’Infants Públiques Municipals hi ha el compromís de treballar la coeducació com un eix transversal dels projectes educatius.

Sabem per teoria, definició i pràctica que la coeducació és la resposta i el futur per aconseguir una veritable transformació de la nostra societat i fer-la més justa, equitativa i democràtica.

DECIDEIX LES SEVES JOGUINES
Al llarg de l’any comprem joguines per a les nostres filles i fills (aniversaris, festes de Nadal: cal pensar què cagarà el Tió o què duran els Reis Mags o el Pare Noël…) Moltes vegades decidim comprar una joguina o una altra pels anuncis de la televisió. Com més grans són els infants, més directament els influeix. Però, perquè ha de ser la publicitat la que decideixi les joguines dels nostres fills i filles?

Imatge de Aurora Portillo

Us volem fer arribar una reflexió sobre les joguines i contes que es regalen  i compren als vostres infants, us adjumtem el Text elaborat per:

CoeducAcció i l’Instituto Andaluz de la Mujer.
Editat per l’Oficina de Polítiques de Gènere i la Secció Municipal d’Educació, 1a Infància i Família.
Ajuntament de Barberà del Vallès.
Desembre de 2019.

llibret joguines 2019

Des de la Xerinola, us animem a fer una carta als reis, sense distinció de gènere!!

Targeto Joguines no sexistes

Inici de curs !

Benvolgudes famílies!

Iniciem un nou curs a la Xerinola, un curs que ens portarà noves experiències de les que aprendrem, juntament amb vosaltres les famílies, coses noves i un munt d’experiències . Un nou curs que ens demana fer canvis en l’organització de la llar per la seguretat de totes i tots .

El passat 4 de setembre de 2020 es va aprovar en el Consell Escolar el   PLA D’OBERTURA LA RONDALLA – XERINOLA ,  on podeu consultar quins canvis i mesures s’aplicaran durant el curs 2020/2021 i que poden afectar al dia dia de la llar.

Si teniu qualsevol dubte  posar-vos en contacte amb nosaltres.

Us esperem amb l’il·lusió de poder compartir de nou amb els infants el dia a dia i començar a gaudir d’un nou curs.

Fins aviat!!

Equip educatiu de La Rondalla

Portes obertes virtuals

Benvolgudes famílies,

Les llars d’infants de Barberà iniciem el procés de preinscripció i matriculació per al curs 2021/2022 . La situació actual dificulta fer una jornada de portes obertes presencials i per aquest motiu aquestes seran  unes jornades virtuals.

Hem creat un vídeo on podreu conèixer la nostra tasca educativa i visitar les instal·lacions de la llar.

D’altra banda aquest espai està destinat a oferir-vos tota la informació referent a les PORTES OBERTES i al procés de PREINSCRIPCIÓ I MATRICULA , que pugueu necessitar i tot allò que vulgueu conèixer de la Llar d’infants pública municipal Xerinola.

Per qualsevol consulta us podeu adreçar a :

Correu electrònic: a8046256@xtec.cat

Telèfon: 93 718 0604

#LlarsInfantsBDVacasa

“Els hàbits i les rutines com a base de l’autonomia i la convivència”

 Els hàbits i les rutines són molt importants per a les persones, perquè permeten una seqüenciació espai-temporal del dia a dia dotant-lo d’un marc segur. Aquest fet encara és més important en el cas dels infants més petits, ja que els proporciona seguretat.

L’adquisició dels diferents hàbits, permet als infants ser més autònoms i avançar-se a les activitats, i aquest fet els dóna seguretat i beneficia la seva autoestima. Tots aquests valors l’afavoreixen per aconseguir una convivència positiva i són necessaris per a l’adquisició de nous aprenentatges.

Es tracta de responsabilitats que s’adquireixen per repetició, passen al subconscient i es fan de manera automàtica, el que afavoreix deixar espai a nous aprenentatges.

És important que es fomenti l’adquisició dels hàbits i rutines des de l’escola i des de casa. Així, a mesura que van adquirint més hàbits, van assolint més seguretat, confiança i interès per l’aprenentatge.

Valorar els petits progressos del dia a dia és, per a ells, una motivació important i necessària per avançar.

Tots els hàbits van evolucionant en tant siguin assolits per l’infant, sempre tenint en compte el seu moment evolutiu.

En la seva adquisició, la família juga un paper molt important, l’infant tendeix a fer allò que veu i la família és el seu model. Per aquest fet és molt important ser conscients del que es vol transmetre al nen o la nena, a partir d’aquesta reflexió ens hem d’aplicar aquelles rutines que considerem importants.

Us proposem els hàbits més generals que són presents en la vida quotidiana de l’infant, com poden ser alimentació i descans, higiene i ordre.

ALIMENTACIÓ

El procés d’aprenentatge d’hàbits alimentaris és especialment important durant els primers  anys de vida, ja que a més de facilitar un bon estat nutricional i un creixement òptim, ajudarà a consolidar l’adquisició d’hàbits saludables per a l’edat adulta.

Des de l’inici de la vida, l’alimentació és fonamental, tot i que aniran variant els diferents aliments que oferim als nens i les nenes, és important inculcar uns hàbits saludables des del primer moment.

És recomanable oferir els àpats sempre a la mateixa hora, aquest fet proporciona sensació de gana quan s’acosta l’hora habitual de l’àpat.

S’ha de viure aquest moment com un espai de plaer, la persona adulta ha de poder oferir una atenció acurada i relaxada, respectar les quantitats que ens demana l’infant, oferir diversitat d’aliments saludables per acostumar el gust a aquests tipus d’aliments.

Es recomana, dins de les possibilitats de cada família, poder fer els àpats conjuntament per tal d’afavorir un espai social.

A mesura que les nenes i els nens van creixent, es pot anar introduint més l’hàbit de la col·laboració a les criatures, inicialment en el comportament a taula, l’adquisició d’habilitats en l’ús dels coberts i el got…

Més endavant ja podrem demanar-los col·laboració per parar i recollir la taula, demanar-los la quantitat de menjar que volen, demanar més si han quedat amb gana…

DESCANS

Un bon descans requereix d’un relaxament previ, el cos ha d’estar predisposat a desconnectar de l’activitat per entrar en son. Aquest hàbit és molt important adquirir-lo des de les primeres edats per tal d’arribar a l’edat adulta amb una bona qualitat del descans.

És recomanable fixar unes rutines just abans d’anar a dormir, de l’activitat més activa a una activitat més relaxada. Finalment, intentar que vagin a dormir sempre a la mateixa hora, el que afavorirà que el cos es predisposi a la son per la repetició de l’horari dia a dia.

S’ha d’intentar, de mica en mica, que els infants puguin relaxar-se de manera autònoma i evitar la dependència de la persona adulta per aquesta relaxació. En les primeres edats pot ser favorable el xumet, un peluix, una música relaxant…

HIGIENE

És important que l’infant disposi de tots els estris necessaris per a la seva neteja personal com sabó, paper higiènic, raspall de dents, pinta, tovallola… i se senti responsable d’ells. Aprendrà a utilitzar-los de forma autònoma identificant el seu ús a la vida quotidiana. És important que no visqui l’adquisició d’aquest hàbit d’una manera imposada, la nena i el nen ho han de viure a través de les sensacions, sentir-se a gust experimentant, embrutar-se pot ser agradable però rentar-se després també.

És important posar en paraules les possibles sensacions quan estem bruts, necessitem mocar-nos, necessitem canviar el bolquer… per tal que aprenguin a valorar el fet de la higiene en cada moment per assolir un major benestar personal i dels altres.

Les persones referents de les nenes i els nens tenen un paper fonamental en l’adquisició d’aquests hàbits.

AUTONOMIA PERSONAL

El desenvolupament de l’autonomia personal és un objectiu prioritari en l’educació dels infants, ja que és la base de l’aprenentatge durant tota la seva vida. Es considera autònom quan l’infant és capaç de realitzar per si mateix diferents tasques i activitats pròpies de la seva edat i del seu entorn social i cultural. L’autonomia proporciona seguretat, molt necessària per créixer.

És important demanar autonomia pas a pas, sense atabalar a l’infant, primer se li demanen responsabilitats molt bàsiques: llençar el mocador o el bolquer a les escombraries…. Més endavant, quan observem que ho ha adquirit i ho realitza amb seguretat, se li demana un altre pas, que vagi a buscar el mocador per mocar-se o el bolquer net…

També se’ls pot anar demanant diferents responsabilitats pas a pas: recollir les joguines, menjar sols, vestir-se i despullar-se…

Per tal d’afavorir l’autonomia de l’infant és important oferir diferents alternatives i que sigui ell qui decideixi quina acció vol fer. Així, al començament li oferirem dues o tres alternatives per acabar sense oferir-ne cap.

Hem d’estimular-los perquè trobin les solucions i evitar que les persones adultes els resolguin els dubtes. A partir de noves preguntes els anem ajudant a trobar per si mateixos les solucions. És molt important deixar que s’equivoquin per poder accedir a les accions correctes.

Finalment, en l’excepcionalitat de la situació familiar en la qual ens trobem en aquests moments de confinament, és molt probable que els infants, tal com ens passa a les persones adultes, canviïn els hàbits que ja tenien assolits i els costi més poder-ne adquirir de nous.

Us animem a ajudar a les vostres filles i als vostres fills a adquirir més autonomia!!!!!

 Comenteu-nos que us ha semblat! Fins dilluns famílies!

 Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

#LlarsInfantsBDVacasa

«El control d’esfínters no s’ensenya, es desenvolupa»

El control dels esfínters al qual anomenen, «El moment de treure els bolquers», és un procés que requereix una maduració neurològica, emocional i motriu.

Els infants, quan són nadons, fan pipi o caca de manera inconscient fins que arriba un moment en el qual el seu cos i la seva ment es coordinen i els indica que estan preparats per començar a controlar, de manera voluntària, les seves necessitats fisiològiques.

Quan això succeeix, les persones adultes han d’estar alerta i adonar-se dels senyals que ens donen els infants tot fent-nos saber que, madurativament, estan preparats per començar a dir adéu als bolquers.

És convenient viure aquest procés des de la calma i la satisfacció. Es tracta d’un procés progressiu que requereix temps i paciència i una actitud positiva en la persona adulta que projecti en l’infant calma, respecte i confiança. És un moment de canvi en les seves vides i cal que li dediquem i deixem el seu temps i espai.

És important que la decisió i l’interès d’iniciar el procés de treure els bolquers neixi de l’infant i se l’impliqui en tot moment. Així doncs, quan l’infant manifesti interès, us recomanem, per exemple, anar a comprar la gibrella i/o les calcetes i calçotets amb ella o ell abans de començar a treure els bolquers i que així, de mica en mica, pugui anar-se mentalitzant i preparant el seu camí cap al nou aprenentatge.

Cal destacar però, que no existeix una única tècnica a l’hora d’acompanyar aquest procés dels infants però sí que és important que la persona adulta identifiqui quin és el millor moment per iniciar-lo.

A continuació us indiquem alguns dels senyals previs que cal tenir en compte els quals ens poden ajudar a adonar-nos de quin pot ser un bon moment per iniciar el procés de treure els bolquers i com la persona adulta pot acompanyar l’infant en aquest procés:

 • És important que els infants es comuniquin i tinguin un cert domini de la parla (conèixer i relacionar algunes paraules com: pipi, caca, orinal, brut…). No importa que sigui estiu o hivern sinó que l’infant es mostri preparat per fer-ho.
 • Un senyal important és quan l’infant és capaç i té la intenció d’avisar-nos una mica abans, durant o tot just quan acaba de fer el pipi o la caca.
 • La persona adulta pot anar fixant-se, cada vegada que els canvia el bolquer, en si està mullat o no, si comença a fer estones llargues de retenció entre bolquer i bolquer per identificar cada quant fa pipis, a quina hora acostuma a fer caca… I així poder calcular quins podrien ser els millors moments per animar-lo a seure a la gibrella o lavabo.
 • És interessant que la persona adulta es fixi en quins moments l’infant està fent caca i/o pipi. A vegades, se’ls pot veure amagant-se en un racó per fer caca o caminant incòmodes quan els molesta el bolquer ple. Observant i identificant aquests moments, ens pot facilitar informació per acompanyar-los oferint-los la possibilitat d’anticipar-se en fer les seves necessitats a la gibrella o lavabo.
 • És molt importat que la decisió de treure els bolquers es prengui en un moment idoni, és a dir, quan realment la persona adulta disposi de temps necessari per dedicar-li al procés l’atenció i calma que necessita. No us recomanem plantejar aquest canvi juntament amb altres com per exemple, treure el bolquer i el xumet a la vegada.
 • Una manera que pot funcionar-vos a l’hora d’iniciar el procés és situant la gibrella en un espai d’intimitat, normalment al costat del lavabo dels adults i anar animant a l’infant a seure. Podeu aprofitar els moments previs al bany, als matins abans de vestir-se, abans de posar-se el pijama, abans de canviar el bolquer…. Això pot ajudar a fer que comenci a néixer l’interès i la curiositat de l’infant, que vagi adquirint una nova rutina i que vagin apareixent els primers pipis i/o caques. De mica en mica, podreu veure com, segurament s’aniran ampliant aquestes estones de voler seure a la gibrella fins a aconseguir el control dels esfínters.

 • És normal que durant els primers dies l’infant tingui alguns escapes. A vegades no se’n recorden que ja no porten els bolquers o d’altres no arriben a temps al lavabo perquè encara no controlen els tempos.

Davant d’aquestes situacions, és molt recomanable que l’actitud de la persona adulta sigui positiva, calmada i de confiança.   Si se’ls escapa el pipí o la caca, és bo evitar disgustar-se i/o enfadar-se. Heu de pensar que això forma part de l’aprenentatge. Davant d’això, acostuma a funcionar bé l’acompanyament a l’infant des de la calma reflexionant sobre el que ha passat, oferint-li la nostra ajuda per canviar-se, netejar-se, posar-se roba neta i seguir amb el procés des de la tranquil·litat i així mostrar-li la confiança que tenim en les seves capacitats.

Sobretot a l’inici del procés, és bo que se’ls vagi recordant, de tant en tant, que no porten bolquers i que se’ls convidi a seure a la gibrella més sovint. No obstant això, us recomanem evitar parlar constantment del tema i que us atabaleu preguntant-los cada cinc minuts si tenen pipi o caca.

De mica en mica, a mesura que vagin creixent i desenvolupant el control dels esfínters podreu veure com aquests   escapes aniran disminuint-se. Aquest procés necessita el seu temps i és recomanable viure’l integrat en el dia a dia des de la naturalitat.

– Sovint, hi ha vegades en les quals el nen o la nena tenen control dels esfínters i són capaços d’aguantar-se fins que els tornem a posar el bolquer. Això ens indica que, encara que podria   fer-ho a la gibrella o al lavabo, encara no se sent suficient preparat o preparada. També hi ha vegades en què a casa, en confiança, fan el pipi i/o la caca a la gibrella però quan surten fora necessiten el bolquer. Davant d’aquestes situacions, cal que els donem temps i siguem pacients; estan fent el seu procés.

– Hi ha altres vegades en les quals, durant aquest procés de no dur els bolquers, l’infant ens pot tornar a demanar que li tornem a posar. No hem de prendre’ns aquesta situació com un retrocés perquè és part del procés. És una manera de reafirmar-se, de guanyar en confiança i en la que la persona adulta el podem ajudar mostrant confiança en ell o ella, no pressionant, i respectant les seves necessitats.

– D’altra banda, si durant el procés de treure els bolquers heu de fer un viatge inesperat amb l’infant i aquest es mostra còmode i segur per anar sense els bolquers, us recomanem que no li poseu el bolquer perquè els pot confondre en el procés del seu control d’esfínters. Davant d’això, és millor que programeu més parades durant el trajecte perquè l’infant faci pipi o caca i que porteu suficient roba de recanvi per si la necessiteu.

– I per últim, i no menys important, cal que se’ls faciliti vestir-se i desvestir-se amb roba còmoda amb la qual sigui fàcil baixar i pujar els pantalons i les calcetes o calçotets.

Normalment, els infants acostumen a viure aquest procés d’autonomia amb satisfacció i de seguida s’engresquen en implicar-se i col·laborar. No obstant això, hi ha alguns que no volen saber res d’aquest procés i ho viuen amb desconfiança, inseguretat i, fins i tot por. Davant d’aquestes situacions, és millor esperar que l’infant s’interessi perquè els resultats siguin positius. És preferible que l’infant estigui madurativament molt preparat que no pas que ens avancem. Esperar al millor moment ens evitarà passar mals moments i viure el procés amb negativitat.

No es tracta d’un procés amb una data d’inici i de finalització concreta sinó que, la seva complexitat, fa que cada infant el desenvolupi al seu ritme.

Us recomanem que tingueu paciència, reflexioneu amb ells o elles, confieu en les seves capacitats i que els acompanyeu des de la calma. Ja veureu que, dia a dia, l’infant anirà creixent en control i autonomia fins a aconseguir-ho.

El vostre fill o filla mostra senyals d’estar preparat per iniciar el procés de dir adéu als bolquers? Si és així, potser podria ser ara un bon moment, aprofitant el confinament. Si no, no patiu, espereu a trobar el millor moment.

Animeu-vos i comenteu-nos que us ha semblat! Fins divendres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

NOVETAT: Per accedir a altres propostes publicades amb anterioritat caldrà

entrar    blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarxerinola

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarlabaldufa/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarlarondalla/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarelbosquet/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarrodona/

#LlarsInfantsBDVacasa

 

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Dies de nadal!

DIES DE NADAL!!

Aquests dies a la Xerinola hem gaudit de diferents moments: amb les famílies, com la preparació dels instruments per totes les nenes i nens de la llar i la festa de nadal el darrer dia, altres moments amb l’escola Elisa Badia ,la cantada de nadales que cada curs compartim conjuntament i que la gaudim molt i també amb l’Institut Bitàcola la representació per part dels alumnes i de les alumnes de primer del conte de ” La Soca de Nadal”.
Ens agrada pensar que compartim més que una festa , una cantada o un teatre , compartim junts estones que són el millor regal!!!

Aquí un recull d’imatges d’aquests dies !

NADALES A L’ESCOLA ELISA BADIA

HEM FET CAGAR EL TIÓ !

FESTA DE NADAL  A LA XERINOLA

TOT L’EQUIP EDUCATIU DE LA XERINOLA US DESITGEM UN BON 2020!!

Un nou curs ..

Ensenyaràs a volar…
però no volaran el teu vol.
Ensenyaràs a somniar..
Però no somniaran els teus somnis.
Ensenyaràs a viure..
Però no viuran la teva vida.
Ensenyaràs a cantar..
Però no cantaran la teva canço.
Ensenyaràs a pensar..
Però no pensaran com tu.
Però sabràs  que cada cop que ells volin,
somniïn, visquin, cantin i pensin…
estarà en ells la llavor del camí ensenyat i après!

(M. Teresa se Calculta)

Benvingudes i benvinguts a la Xerinola