Tardor

Ja fa uns dies que el curs està en marxa, el procés de familiarització que en un principi ens demana molta cura, paciència i tendresa amb els nostres infants per part de família i escola, ara ja va donant el seu resultat i podem veure que els petits i petites cada dia es mostren tranquils, segures i aquesta confiança i vincle que hem anat creant entre totes i tots és el que fa que els infants sentin que estan en un entorn de confiança, el que afavoreix el seu desenvolupament.

Un infant preparat per començar a gaudir de noves experiències com conèixer l’entorn del jardí, gaudir de la tardor, un petit teatre del conte de la castanyera, petits moments de quotidianitat que fan el nostre dia a dia.

Creixem entre plantes

Aquest curs seguim amb el projecte iniciat el curs passat Creixem entre plantes.

Creixem entre Plantes és una projecte d’ApS (aprenentatge i servei) on treballen en xarxa l’Ajuntament de Barberà del Vallès, la Fundació Barberà Promoció, l’Institut Bitàcola i les llars d’infants municipals, enguany, El Bosquet i la Rondalla.

És un projecte on es treballa en comunitat: l’alumnat del PFI d’Auxiliar de vivers i jardins és l’encarregat de realitzar les tasques de manteniment i millora de les instal·lacions de les llars d’infants.

D’altra banda, l’alumnat de l’Institut Bitàcola són els responsables de fer el recull de les activitats dutes a terme i documentar-les amb la finalitat d’informar a la ciutadania.

Aquest curs ho estem gaudint molt per al contacte que s’estableix amb els nostres infants i alumnes PFI, us en fem una petita mostra del que va estar la darrera activitat de contes amb elles i ells i de la tasca que estan fent al nostre jardí!

Seguim amb el projecte!!

Iniciem el projecte “Creixem entre plantes”

Creixem entre plantes és un projecte d’ApS (aprenentatge-servei), a través del qual aprenem i treballem en comunitat.

L’alumnat de Barberà Promoció, els i les joves del Programa Start! Noves Oportunitats

del Maresme-Vallès que cursen el PFI d’Auxiliar de vivers i jardins , realitzaran tasques de millora i manteniment de les instal·lacions i zones verdes de les llars d’infants que participen en el pla: El Bosquet i La Rondalla.

 

Aquest és el primer curs que La Rondalla participem en aquest projecte, ens fa molta il·lusió !!

El dimecres 9 de febrer vam fer la primera sessió al jardí de La Rondalla i ho volem compartir amb vosaltres.

 

Quines joguines regalem?

Des de l’any 2010, a les Llars d’Infants Públiques Municipals hi ha el compromís de treballar la coeducació com un eix transversal dels projectes educatius.

Sabem per teoria, definició i pràctica que la coeducació és la resposta i el futur per aconseguir una veritable transformació de la nostra societat i fer-la més justa, equitativa i democràtica.

DECIDEIX LES SEVES JOGUINES
Al llarg de l’any comprem joguines per a les nostres filles i fills (aniversaris, festes de Nadal: cal pensar què cagarà el Tió o què duran els Reis Mags o el Pare Noël…) Moltes vegades decidim comprar una joguina o una altra pels anuncis de la televisió. Com més grans són els infants més directament els influeix. Però, perquè ha de ser la publicitat la que decideixi les joguines dels nostres fills i filles?

Imatge de Aurora Portillo

Us volem fer arribar una reflexió sobre les joguines i contes que es regalen  i compren als vostres infants, us adjumtem el Text elaborat per :

CoeducAcció i l’Instituto Andaluz de la Mujer.
Editat per l’Oficina de Polítiques de Gènere i la Secció Municipal d’Educació, 1a Infància i Família.
Ajuntament de Barberà del Vallès.
Desembre de 2019.

llibret joguines 2019

Des de La Rondalla, us animem a fer una carta als reis, sense distinció de gènere!!

Targeto Joguines no sexistes

 

#LlarsInfantsBDVacasa

“Els hàbits i les rutines com a base de l’autonomia i la convivència”

 Els hàbits i les rutines són molt importants per a les persones, perquè permeten una seqüenciació espai-temporal del dia a dia dotant-lo d’un marc segur. Aquest fet encara és més important en el cas dels infants més petits, ja que els proporciona seguretat.

L’adquisició dels diferents hàbits, permet als infants ser més autònoms i avançar-se a les activitats, i aquest fet els dóna seguretat i beneficia la seva autoestima. Tots aquests valors l’afavoreixen per aconseguir una convivència positiva i són necessaris per a l’adquisició de nous aprenentatges.

Es tracta de responsabilitats que s’adquireixen per repetició, passen al subconscient i es fan de manera automàtica, el que afavoreix deixar espai a nous aprenentatges.

És important que es fomenti l’adquisició dels hàbits i rutines des de l’escola i des de casa. Així, a mesura que van adquirint més hàbits, van assolint més seguretat, confiança i interès per l’aprenentatge.

Valorar els petits progressos del dia a dia és, per a ells, una motivació important i necessària per avançar.

Tots els hàbits van evolucionant en tant siguin assolits per l’infant, sempre tenint en compte el seu moment evolutiu.

En la seva adquisició, la família juga un paper molt important, l’infant tendeix a fer allò que veu i la família és el seu model. Per aquest fet és molt important ser conscients del que es vol transmetre al nen o la nena, a partir d’aquesta reflexió ens hem d’aplicar aquelles rutines que considerem importants.

Us proposem els hàbits més generals que són presents en la vida quotidiana de l’infant, com poden ser alimentació i descans, higiene i ordre.

ALIMENTACIÓ

El procés d’aprenentatge d’hàbits alimentaris és especialment important durant els primers  anys de vida, ja que a més de facilitar un bon estat nutricional i un creixement òptim, ajudarà a consolidar l’adquisició d’hàbits saludables per a l’edat adulta.

Des de l’inici de la vida, l’alimentació és fonamental, tot i que aniran variant els diferents aliments que oferim als nens i les nenes, és important inculcar uns hàbits saludables des del primer moment.

És recomanable oferir els àpats sempre a la mateixa hora, aquest fet proporciona sensació de gana quan s’acosta l’hora habitual de l’àpat.

S’ha de viure aquest moment com un espai de plaer, la persona adulta ha de poder oferir una atenció acurada i relaxada, respectar les quantitats que ens demana l’infant, oferir diversitat d’aliments saludables per acostumar el gust a aquests tipus d’aliments.

Es recomana, dins de les possibilitats de cada família, poder fer els àpats conjuntament per tal d’afavorir un espai social.

A mesura que les nenes i els nens van creixent, es pot anar introduint més l’hàbit de la col·laboració a les criatures, inicialment en el comportament a taula, l’adquisició d’habilitats en l’ús dels coberts i el got…

Més endavant ja podrem demanar-los col·laboració per parar i recollir la taula, demanar-los la quantitat de menjar que volen, demanar més si han quedat amb gana…

DESCANS

Un bon descans requereix d’un relaxament previ, el cos ha d’estar predisposat a desconnectar de l’activitat per entrar en son. Aquest hàbit és molt important adquirir-lo des de les primeres edats per tal d’arribar a l’edat adulta amb una bona qualitat del descans.

És recomanable fixar unes rutines just abans d’anar a dormir, de l’activitat més activa a una activitat més relaxada. Finalment, intentar que vagin a dormir sempre a la mateixa hora, el que afavorirà que el cos es predisposi a la son per la repetició de l’horari dia a dia.

S’ha d’intentar, de mica en mica, que els infants puguin relaxar-se de manera autònoma i evitar la dependència de la persona adulta per aquesta relaxació. En les primeres edats pot ser favorable el xumet, un peluix, una música relaxant…

HIGIENE

És important que l’infant disposi de tots els estris necessaris per a la seva neteja personal com sabó, paper higiènic, raspall de dents, pinta, tovallola… i se senti responsable d’ells. Aprendrà a utilitzar-los de forma autònoma identificant el seu ús a la vida quotidiana. És important que no visqui l’adquisició d’aquest hàbit d’una manera imposada, la nena i el nen ho han de viure a través de les sensacions, sentir-se a gust experimentant, embrutar-se pot ser agradable però rentar-se després també.

És important posar en paraules les possibles sensacions quan estem bruts, necessitem mocar-nos, necessitem canviar el bolquer… per tal que aprenguin a valorar el fet de la higiene en cada moment per assolir un major benestar personal i dels altres.

Les persones referents de les nenes i els nens tenen un paper fonamental en l’adquisició d’aquests hàbits.

AUTONOMIA PERSONAL

El desenvolupament de l’autonomia personal és un objectiu prioritari en l’educació dels infants, ja que és la base de l’aprenentatge durant tota la seva vida. Es considera autònom quan l’infant és capaç de realitzar per si mateix diferents tasques i activitats pròpies de la seva edat i del seu entorn social i cultural. L’autonomia proporciona seguretat, molt necessària per créixer.

És important demanar autonomia pas a pas, sense atabalar a l’infant, primer se li demanen responsabilitats molt bàsiques: llençar el mocador o el bolquer a les escombraries…. Més endavant, quan observem que ho ha adquirit i ho realitza amb seguretat, se li demana un altre pas, que vagi a buscar el mocador per mocar-se o el bolquer net…

També se’ls pot anar demanant diferents responsabilitats pas a pas: recollir les joguines, menjar sols, vestir-se i despullar-se…

Per tal d’afavorir l’autonomia de l’infant és important oferir diferents alternatives i que sigui ell qui decideixi quina acció vol fer. Així, al començament li oferirem dues o tres alternatives per acabar sense oferir-ne cap.

Hem d’estimular-los perquè trobin les solucions i evitar que les persones adultes els resolguin els dubtes. A partir de noves preguntes els anem ajudant a trobar per si mateixos les solucions. És molt important deixar que s’equivoquin per poder accedir a les accions correctes.

 

Finalment, en l’excepcionalitat de la situació familiar en la qual ens trobem en aquests moments de confinament, és molt probable que els infants, tal com ens passa a les persones adultes, canviïn els hàbits que ja tenien assolits i els costi més poder-ne adquirir de nous.

Us animem a ajudar a les vostres filles i als vostres fills a adquirir més autonomia!!!!!

 Comenteu-nos que us ha semblat! Fins dilluns famílies!

 Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

 

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

 

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Us proposem els hàbits més generals que són presents en la vida quotidiana de l’infant, com poden ser alimentació i descans, higiene i ordre.

#LlarsInfantsBDVacasa

«El control d’esfínters no s’ensenya, es desenvolupa»

El control dels esfínters al qual anomenen, «El moment de treure els bolquers», és un procés que requereix una maduració neurològica, emocional i motriu.

Els infants, quan són nadons, fan pipi o caca de manera inconscient fins que arriba un moment en el qual el seu cos i la seva ment es coordinen i els indica que estan preparats per començar a controlar, de manera voluntària, les seves necessitats fisiològiques.

Quan això succeeix, les persones adultes han d’estar alerta i adonar-se dels senyals que ens donen els infants tot fent-nos saber que, madurativament, estan preparats per començar a dir adéu als bolquers.

És convenient viure aquest procés des de la calma i la satisfacció. Es tracta d’un procés progressiu que requereix temps i paciència i una actitud positiva en la persona adulta que projecti en l’infant calma, respecte i confiança. És un moment de canvi en les seves vides i cal que li dediquem i deixem el seu temps i espai.

És important que la decisió i l’interès d’iniciar el procés de treure els bolquers neixi de l’infant i se l’impliqui en tot moment. Així doncs, quan l’infant manifesti interès, us recomanem, per exemple, anar a comprar la gibrella i/o les calcetes i calçotets amb ella o ell abans de començar a treure els bolquers i que així, de mica en mica, pugui anar-se mentalitzant i preparant el seu camí cap al nou aprenentatge.

Cal destacar però, que no existeix una única tècnica a l’hora d’acompanyar aquest procés dels infants però sí que és important que la persona adulta identifiqui quin és el millor moment per iniciar-lo.

A continuació us indiquem alguns dels senyals previs que cal tenir en compte els quals ens poden ajudar a adonar-nos de quin pot ser un bon moment per iniciar el procés de treure els bolquers i com la persona adulta pot acompanyar l’infant en aquest procés:

  • És important que els infants es comuniquin i tinguin un cert domini de la parla (conèixer i relacionar algunes paraules com: pipi, caca, orinal, brut…). No importa que sigui estiu o hivern sinó que l’infant es mostri preparat per fer-ho.
  • Un senyal important és quan l’infant és capaç i té la intenció d’avisar-nos una mica abans, durant o tot just quan acaba de fer el pipi o la caca.
  • La persona adulta pot anar fixant-se, cada vegada que els canvia el bolquer, en si està mullat o no, si comença a fer estones llargues de retenció entre bolquer i bolquer per identificar cada quant fa pipis, a quina hora acostuma a fer caca… I així poder calcular quins podrien ser els millors moments per animar-lo a seure a la gibrella o lavabo.
  • És interessant que la persona adulta es fixi en quins moments l’infant està fent caca i/o pipi. A vegades, se’ls pot veure amagant-se en un racó per fer caca o caminant incòmodes quan els molesta el bolquer ple. Observant i identificant aquests moments, ens pot facilitar informació per acompanyar-los oferint-los la possibilitat d’anticipar-se en fer les seves necessitats a la gibrella o lavabo.
  • És molt importat que la decisió de treure els bolquers es prengui en un moment idoni, és a dir, quan realment la persona adulta disposi de temps necessari per dedicar-li al procés l’atenció i calma que necessita. No us recomanem plantejar aquest canvi juntament amb altres com per exemple, treure el bolquer i el xumet a la vegada.
  • Una manera que pot funcionar-vos a l’hora d’iniciar el procés és situant la gibrella en un espai d’intimitat, normalment al costat del lavabo dels adults i anar animant a l’infant a seure. Podeu aprofitar els moments previs al bany, als matins abans de vestir-se, abans de posar-se el pijama, abans de canviar el bolquer…. Això pot ajudar a fer que comenci a néixer l’interès i la curiositat de l’infant, que vagi adquirint una nova rutina i que vagin apareixent els primers pipis i/o caques. De mica en mica, podreu veure com, segurament s’aniran ampliant aquestes estones de voler seure a la gibrella fins a aconseguir el control dels esfínters.

  • És normal que durant els primers dies l’infant tingui alguns escapes. A vegades no se’n recorden que ja no porten els bolquers o d’altres no arriben a temps al lavabo perquè encara no controlen els tempos.

Davant d’aquestes situacions, és molt recomanable que l’actitud de la persona adulta sigui positiva, calmada i de confiança.   Si se’ls escapa el pipí o la caca, és bo evitar disgustar-se i/o enfadar-se. Heu de pensar que això forma part de l’aprenentatge. Davant d’això, acostuma a funcionar bé l’acompanyament a l’infant des de la calma reflexionant sobre el que ha passat, oferint-li la nostra ajuda per canviar-se, netejar-se, posar-se roba neta i seguir amb el procés des de la tranquil·litat i així mostrar-li la confiança que tenim en les seves capacitats.

Sobretot a l’inici del procés, és bo que se’ls vagi recordant, de tant en tant, que no porten bolquers i que se’ls convidi a seure a la gibrella més sovint. No obstant això, us recomanem evitar parlar constantment del tema i que us atabaleu preguntant-los cada cinc minuts si tenen pipi o caca.

De mica en mica, a mesura que vagin creixent i desenvolupant el control dels esfínters podreu veure com aquests   escapes aniran disminuint-se. Aquest procés necessita el seu temps i és recomanable viure’l integrat en el dia a dia des de la naturalitat.

– Sovint, hi ha vegades en les quals el nen o la nena tenen control dels esfínters i són capaços d’aguantar-se fins que els tornem a posar el bolquer. Això ens indica que, encara que podria   fer-ho a la gibrella o al lavabo, encara no se sent suficient preparat o preparada. També hi ha vegades en què a casa, en confiança, fan el pipi i/o la caca a la gibrella però quan surten fora necessiten el bolquer. Davant d’aquestes situacions, cal que els donem temps i siguem pacients; estan fent el seu procés.

– Hi ha altres vegades en les quals, durant aquest procés de no dur els bolquers, l’infant ens pot tornar a demanar que li tornem a posar. No hem de prendre’ns aquesta situació com un retrocés perquè és part del procés. És una manera de reafirmar-se, de guanyar en confiança i en la que la persona adulta el podem ajudar mostrant confiança en ell o ella, no pressionant, i respectant les seves necessitats.

– D’altra banda, si durant el procés de treure els bolquers heu de fer un viatge inesperat amb l’infant i aquest es mostra còmode i segur per anar sense els bolquers, us recomanem que no li poseu el bolquer perquè els pot confondre en el procés del seu control d’esfínters. Davant d’això, és millor que programeu més parades durant el trajecte perquè l’infant faci pipi o caca i que porteu suficient roba de recanvi per si la necessiteu.

– I per últim, i no menys important, cal que se’ls faciliti vestir-se i desvestir-se amb roba còmoda amb la qual sigui fàcil baixar i pujar els pantalons i les calcetes o calçotets.

Normalment, els infants acostumen a viure aquest procés d’autonomia amb satisfacció i de seguida s’engresquen en implicar-se i col·laborar. No obstant això, hi ha alguns que no volen saber res d’aquest procés i ho viuen amb desconfiança, inseguretat i, fins i tot por. Davant d’aquestes situacions, és millor esperar que l’infant s’interessi perquè els resultats siguin positius. És preferible que l’infant estigui madurativament molt preparat que no pas que ens avancem. Esperar al millor moment ens evitarà passar mals moments i viure el procés amb negativitat.

No es tracta d’un procés amb una data d’inici i de finalització concreta sinó que, la seva complexitat, fa que cada infant el desenvolupi al seu ritme.

Us recomanem que tingueu paciència, reflexioneu amb ells o elles, confieu en les seves capacitats i que els acompanyeu des de la calma. Ja veureu que, dia a dia, l’infant anirà creixent en control i autonomia fins a aconseguir-ho.

El vostre fill o filla mostra senyals d’estar preparat per iniciar el procés de dir adéu als bolquers? Si és així, potser podria ser ara un bon moment, aprofitant el confinament. Si no, no patiu, espereu a trobar el millor moment.

Animeu-vos i comenteu-nos que us ha semblat! Fins divendres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

NOVETAT: Per accedir a altres propostes publicades amb anterioritat caldrà entrar a  :       https://blocs.xtec.cat/llarlarondalla/llarsinfantsbdvacasa/          

                             https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarlabaldufa/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarlarondalla/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarelbosquet/

https://blocs.xtec.cat/llarxerinola/llarsinfantsbdvacasa/

https://blocs.xtec.cat/llarsinfantsacasallarrodona/

 

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

 

#LlarsInfantsBDVacasa

EL JOC SENSORIAL

Els infants es caracteritzen per la seva capacitat de meravellar-se amb les petites coses, de ser curiosos amb l’entorn.

Tenir un espai per la manipulació i l’exploració ofereix jocs que potencien que la nena o el nen descobreixi característiques, possibilitats dels objectes i treure’n conclusions.

Tot creant safates d’experimentació amb diferents elements o habilitar tot una zona per preparar una proposta (a gran escala), amb farina, sal gruixuda o fina, pa ratllat, cafè, pell de taronja o mandarina triturada, blat de moro, arròs…

Jugant amb col·leccions de materials diferents, que convidin a combinar-se, separar-se, fer transvasaments… tot utilitzant elements varis (manegues, recipients diferents mides, culleres, coladors, embuts, morters, xeringues, esponges, pipetes, glaçoneres…).

Farina

Guix de colors

 

 

 

 

Crear pasta sal de colors i olors (amb espècies) diferents combinant l’experimentació amb altres elements (cigrons i macarrons)

Pell mandarina triturada                                               

Cigrons amb cullerots, morter, glaçonera i pinces

 

 

 

 

 

 

Blat de moro (partit en dos i una mica desgranat, per provocar l’acció de que l’infant pensi en com fer-ho)

Espaguetis de colors (afegint les tisores com a element nou a provar)

Gelatina (tot amagant en ella animals, que provoquen pensar en com treure’ls)

            Iogurt                                                                    Iogurt + colorant blau

 

 

                     

 

 

 

Escuma d’afaitar, colorant, animals, glaçonera, vaporitzadors i bastons de cotó

Arròs de colors

Boles d’hidrogel blaves combinades amb animals i elements del mar creant un MINIMÓN

 L’aigua

Un element amb infinites possibilitats, ja que es pot combinar i transformar com decidim, amb o sense colorant, diferents utensilis per manipular i explorar, fer transvasaments, circuits, barrejar amb elements que s’enfonsen o no… o simplement banyar unes nines o animals.

L’obrador de sorra

És una proposta de joc que es basa en la manipulació de sorra fina i seca a l’interior. L’entorn està distribuït amb contenidors (calaixos, paneres…) i a diferents alçades, on els infants de manera lliure interactuen amb la sorra i el seus elements (objectes reals, de metall, fusta i vímet).

“Els infants amb la sorra absorbeixen moltes sensibilitats que els queden per sempre en forma de tendresa a les seves mans” Ute Strub.

A vegades, només hem de tenir al abast dels infants elements de la vida quotidiana i ells mateixos, són els encarregats d’utilitzar-los quan ho necessiten.

 El nostre entorn natural

Gaudir de la nostra natura i els seus elements són coses habituals que podem fer en el nostre dia a dia. Tot creant provocacions o convertir les rutines de la cura cap a les plantes i els éssers vius com a una experimentació més de la vida quotidiana.

 

 

Terra amb flors i branques, llums, pales i motlles

 

 

 

Regar i cuidar les plantes    

Crear bossetes d’olors amb plantes aromàtiques (romaní, espígol…) 

 

 

 

 

 

 

 

I si fem una proposta diferent amb la cuineta? I si trèiem la cuineta al exterior (balcó, terrassa, jardí…)?

 Podem crear uns pots d’espècies amb elements naturals (blat de moro, cigrons, romaní, glans, branques) i d’altres de rebuig (taps d’ampolla, taps suro, càpsules de cafè, oueres…) i veiem com interactua l’infant…

 

 La proposta ha canviat i les possibilitats amb aquest tipus de material també…

A vegades no cal disposar de molts materials, simplement podem aprofitar el temps i les seves possibilitats.

Què passa quan plou?

Què creieu que va pensar aquesta nena al veure el bassal?

Li diríeu que no s’apropés pel simple fet d’embrutar-se?

Les persones adultes som les encarregades d’anticipar-nos als fets i si ja veiem que pot sorgir la possibilitat, no creieu que és millor anar equipades amb una muda de recanvi, botes d’aigua i impermeable?

Així li oferim aquest aprenentatge amb l’entorn i la natura.

 A vegades només necessitem tenir TEMPS i ara som ben conscients del valor que té.

 

Al sorral o a la platja pot passar el mateix, val la pena dir-los constantment no t’embrutis? 

Oferim moments de la vida de l’infant de gran valor personal.

Facilitant i empoderant per fer un món millor.

Tot propiciant que gaudeixin i aprenguin jugant, experimentant, descobrint, embrutant-se…

 

 

 

 

 

 

 

Us animeu a provar alguna d’aquestes propostes??? Comenteu-nos que us han semblat! Fins dimecres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès:

Rodona

Xerinola

El Bosquet

La Rondalla

La Baldufa

La Blava

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

#LlarsInfantsBDVacasa

La llum, les ombres i els colors

L’infant aprèn a través dels sentits, s’obre pas al món jugant i experimentant, provant i comprovant.

L’ambient de llum ofereix una oportunitat de jugar a través de la llum i el seu color.

Amb la llum natural podem descobrir els reflexes a través de diferents materials (CD, miralls, paper de cel·lofana…), crear l’arc de Sant Martí, descobrir l’ombra, fer projeccions amb diferents elements (construccions translúcides, ampolles amb aigua de colors…).

Si voleu saber com fer aquestes ampolles de colors, us deixem aquest enllaç:

http://veurepensarisentir.blogspot.com/2016/08/com-es-fa-ampolles-arc-de-sant-marti.html

Amb la taula de llum…

Es descobreixen les propietats dels objectes amb un suport lumínic diferent. Hi ha moltes propostes a fer amb aquest recurs, tant del tipus manipulatiu i sensorial com de descoberta i aprenentatge.

A casa podeu experimentar amb aquestes propostes amb o sense taula de llum:

Experimentar amb escuma d’afaitar amb colorant alimentari, aigua tenyida, sorra fina, arròs/espaguetis de colors, boles d’hidrogel…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Bosses sensorials: omplir les bosses sensorials de varietat de materials (oli corporal, escuma d’afaitar, pintura, colorant, purpurina, palletes, gomina, etc), per a crear efectes i colors diversos. Mirar-les a través de superfícies diferents (llum solar, taula llum, llanterna…).

  • Observar aliments de diferents punts de vista (rodanxes de taronja, poma…)

  • Construccions amb objectes transparents i translúcids; també opacs.

  • Creació i composició amb peces soltes (pedretes, materials naturals diversos…)

Les ombres…

Es pot jugar amb ombres xineses, l’ombra corporal, l’ombra dels objectes. A partir d’un espai de construccions, animals, etc. Amb un focus es poden projectar les ombres a la paret. Jugar amb papers de cel·lofana per a crear ambients de colors. Expressar-se amb dansa a través de la música i el color projectat.

A casa podeu provar alguna d’aquestes propostes:

  • Joc amb llanternes: deixar als infants llanternes i diferents materials, o crear amagatalls perquè puguin experimentar. També podeu posar música per ballar amb les llanternes.

  • Penjar l’ombra: crear amb els diferents elements, per a generar ombres que representin objectes, animals, personatges, etc…

    • Ombres de colors: amb 3 focus dels colors de la llum (vermell, verd i blau) jugar, experimentar, veure diferents objectes sota els efectes d’aquest focus de colors.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Contes d’ombres: il·luminar amb un focus de llum un llençol blanc, per a crear ombres que es vegin des de l’exterior, tot explicant un conte.

  • Descobrir l’ombra: descobrir la pròpia ombra al terra, jugar a trepitjar l’ombra dels altres o dibuixar-la amb guixos. Podem fer el mateix amb animals, objectes…

  • Ombres de colors: amb un focus de llum podem projectar a la paret les formes i colors de materials translúcids.

I per finalitzar us deixem un enllaç, que segur que els infants coneixen:

Conte “A què fa gust la lluna” a la taula de llum:

https://www.youtube.com/watch?v=KiSSvgH0UnU&t=26s

Us animeu a provar alguna d’aquestes propostes??? Comenteu-nos que us han semblat! Fins dimecres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès:

Rodona

Xerinola

El Bosquet

La Rondalla

La Baldufa

La Blava

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès