27 de gener: dia internacional de la MEMÒRIA de l’HOLOCAUST

El camp de concentració i extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau va ser alliberat per les tropes soviètiques just el 27 de gener de 1945 [National Geographic]

 

  1. Foto: AP Photo / GTRES
    Heinrich Himmler

Heinrich Himmler, un dels principals dirigents de el Partit Nazi, que va ser cap de les SS i responsable directe de l’Holocaust. Himmler va ser un personatge ombrívol, un fanàtic de l’misticisme ari, que es va suïcidar a l’ingerir una càpsula de cianur al maig de 1945, evitant ser jutjat pels seus crims de guerra.

 

2. Foto: The United Estates Holocaust Memorial Museum
“Darrere dels poders enemics: el jueu”

Durant la Segona Guerra Mundial, els propagandistes nazis freqüentment van descriure a “el jueu” com un conspirador que tramava la dominació mundial actuant després de bastidors en nacions en guerra amb Alemanya. Aquesta caricatura representa el “financer jueu” que manipula els Aliats, la Gran Bretanya, els Estats Units i la Unió Soviètica.

3. Foto: Memorial House of the Wannsee Conference
La “Solució Final” a la qüestió jueva

El 26 de febrer de 1942, una carta adreçada a el diplomàtic alemany Martin Luther, va ser redactada per Reinhard Heydrich durant la Conferència de Wannsee per sol·licitar a Luther assistència administrativa per a la implantació de la “Solució final a la qüestió jueva”.

4. Foto: Memorial House of the Wannsee Conference
Carta de Hermann Göering a Reinhard Heydrich sobre la Solució final

“Complementant la tasca posada al seu càrrec en l’edicte datat el 24 de gener de 1939, i que consisteix a resoldre la qüestió jueva de la manera més convenient possible, donada les condicions presents, per mitjans d’emigració, o d’evacuació, li encàrrec que efectuï els preparatius necessaris relacionats amb l’organització i els aspectes pràctics i materials, a fi d’aconseguir una solució global [Gesamtlösung] de la qüestió jueva a les esferes d’influència alemanya d’Europa.En la mesura que això afecta les competències d’altres instàncies centrals, aquestes hauran de ser involucrades.

Li encàrrec, a més, em sotmeti amb rapidesa un pla global de les mesures pràctiques materials i d’organització, per a l’execució de la desitjada solució final [Endloesung] de la qüestió jueva.
Signat: Göring

5. Foto: United States Holocaust Memorial Museum / Fotografia cortesia de l’Instytut Pamięci Narodowej
El buidament de Cracòvia
Famílies jueves es dirigeixen en direcció a l’estació ferroviària de Prokocim per la seva “reassentament”. Destinació de les mateixes: Auschwitz, març de 1943.

 

6. Foto: Yad Vashem
L’arribada a l’infern

Jueus procedent dels Carpats a la seva arribada a el camp de concentració d’Auschwitz

 

7. ENTRADA AUSCHWITZ

L’Alemanya nazi va construir a partir de 1940 diversos camps de concentració i un camp d’extermini a Auschwitz que, a l’igual que la resta dels camps de concentració, estaven administrats per les SS, sota el comandament de Heinrich Himmler.

8. Weimar, Buchenwald, Alemanya

Els ossos de les dones alemanyes contràries a el règim nacional socialista encara es troben en els crematoris del camp de concentració de Weimar, Buchenwald, Alemanya. També presoners de totes les nacionalitats van ser torturats i assassinats. La fotografia va ser presa pel presa per l’Exèrcit dels EUA el 14 d’abril de a 1945.

9. Foto: The National Archives
Esclaus a Buchenwald

Aquests treballadors esclaus soviètics, polonesos i holandesos, internats en el camp de concentració de Buchenwald, van ingressar al campament amb una mitjana de 73 quilograms cadascun. Després de 11 mesos, el seu pes mitjana era de 31 quilograms. 16 març 1945.

10. Foto: National Archives and Records Administration
Nordhausen, Alemanya

Centenars de cossos de presoners morts per inanició o per trets de la Gestapo jeuen a terra després de l’alliberament del camp de concentració de Nordhausen (12 d’abril de 1945).

11. Foto: Imperial Museum
Bergen-Belsen, Alemanya

Imatge del dia de l’alliberament del camp de concentració de Bergen-Belsen, abril de 1945 en la qual es pot apreciar una de les fosses comunes parcialment plena de cadàvers.

 

12. Foto: CC
Placa commemorativa a l’entrada de el camp d’extermini d’Auschwitz

Es pot llegir: «Per sempre deixa que aquest lloc sigui un plor de desemparament, un advertiment a la humanitat, on els nazis van assassinar al voltant d’1 milió i mig d’homes, dones i nens, majoritàriament jueus de diferents països d’Europa. »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *