Atac contra ´Charlie Hebdo´

  • Esclaus de la intolerància [Màrius Carol, La Vanguardia, 8-1-2015]

Charles Louis de Secondat, baró de Montesquieu, va escriure que tot ésser humà és lliure si la seva llibertat no atempta contra la dels altres. Quan tres fanàtics islamistes van irrompre disparant els seus kalàixnikovs a la redacció de Charlie Hebdo de París, no només van voler matar persones, sinó també posar fi a la llibertat d’expressió. Però el que sobretot van aconseguir va ser demostrar que són esclaus de la seva intolerància, el seu deliri i la seva bogeria. La llibertat significa el respecte a les opinions alienes, la capacitat d’actuar de conformitat amb la raó, procedir sense perjudicar l’altre. Res no és més aliè a aquests principis que el bàrbar atac contra periodistes i dibuixants d’una revista satírica fundada fa quaranta-cinc anys, que ha combinat la insolència dels seus continguts i la sàtira mordaç amb la defensa de les llibertats individuals i col·lectives. Charlie Hebdo no és una publicació ideològicament uniforme, sinó que els seus articles i il·lustracions resulten moltes vegades divergents entre si, cosa que posa de manifest la seva pluralitat. Avui França i els periodistes se senten víctimes del fonamentalisme més infame, roí i desequilibrat, però igualment han estat atacats tots els que estimen la llibertat i la consideren la pedra essencial a partir de la qual es construeix una societat democràtica. Fa tres anys, el setmanari ja va patir un atac d’islamistes radicals amb còctels molotov, quan van publicar a la portada un dibuix en què un musulmà i un dibuixant de la publicació es feien un petó a la boca, amb la llegenda “L’amor és més fort que l’odi”. El 2006 havia rebut amenaces després de reimprimir les vinyetes sobre Mahoma publicades en un diari danès. Avui tots som Charlie Hebdo. La seva llibertat és la nostra i el seu drama és el dolor dels ciutadans lliures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *