Cariàtides a Barcelona

Caminant per Barcelona, hi podem trobar un seguit d’edificis i una font que tenen representades les famoses figures de les Cariàtides les quals són originàries de l’Erectèon. Una Cariàtide (Καρυάτις i en plural Καρυάτιδες) és una figura femenina esculpida que té la funció de columna o pilastra, amb un entaulament que descansa sobre el seu cap.

La paraula Cariàtide deriva de la ciutat de Cària (Καρυές), a Lacònia, que es van aliar als perses, però quan aquests van ser derrotats i expulsats, la ciutat va ser arrasada. Els homes de la ciutat van ser massacrats i les dones empresonades i condemnades a dur les més pesades càrregues. Per això, en canvi d’esculpir columnes típicament gregues, s’esculpeixen aquests dones, les quals estan condemnades durant tota l’eternitat a aguantar el pes.

Les Cariàtides que podem trobar a Barcelona són:

Font: Enfront del Parc de la Ciutadella podem trobar una font molt semblant a una font Wallace, però no ho és. Les escultures que trobem representades en aquesta font són les Cariàtides les quals aguanten la part superior de la font, d’on cau aigua. Aquesta font està principalment destinada per a que els animals voladors l’utilitzin, ja que ni les persones ni els gossos poden beure d’ella.

Casa Rafael Puig: l’arquitecte Rafael Puig i Puig va construir una casa el 1899 amb un marcat accent classicista. El cos central de l’edifici està emmarcat per columnes contínues d’estil jònic, encara que tenen el fust llis. En les columnes del tercer bloc de l’edifici, hi podem observar  les figures de dues  Cariàtides.

La casa de les Cariàtides: en el carrer Granvia de les Corts Catalanes, concretament en els números 554 i 558 podem trobar uns edificis, en què al quart pis, veiem representades quatre Cariàtides idèntiques.

Casa al xamfrà entrAribau i Granviaal xamfrà entre el carrer Aribau i la Granvia de les Corts Catalanes hi podem trobar una casa que té representades a la façana els bustos de les cariàtides.

Casa del Gremi dels Velers o Casa de la Seda:  aquesta casa va ser construïda entre el 1758 i el 1763 com a seu del gremi dels teixidors de veles i la podem trobar en la Via Laietana, 50. En la façana d’aquest edifici, hi  trobem unes pintures que imiten l’antiguitat i concretament, hi podem trobar dues figures esgrafiades que representen  les Cariàtides.

Aquest article s'ha publicat dins de Arquitectura, Fonts, General i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *