Llorenç Villalonga. Bearn o la sala de les nines

pporticLLORENÇ VILLALONGA ( Palma, 1897-1980)

Bearn o la sala de les nines ( 1961)

  1. Emmarcament temporal i espacial.  Temps intern: 1859-1890. Bearn, localitat inventada, transposició literària de Bunyola o Binissalem 71TSytK8VgL._SY344_BO1,204,203,200_a Mallorca.
  2. Estructura:  a. Introducció: carta de Joan Mayol ( justificació de la narració) [1890]  Novel·la pròpiament dita:  Part 1. Sota el signe de Faust ( 20 capítols) cc. 1 i 2- presentació personatges i entorn. / cc. 3 – 12- 1859: Inici relació don Toni i Joan. Fugida de don Toni amb Xima a París ( dura 6 mesos) / cc. 13 – 20: un capvespre de novembre de 1868  // Part 2. La pau regna a Bearn ( 23 capítols. De 1868 a 1890) cc. 4 -13- viatge a París i Roma. 1883 ( dura 10 setmanes) / cc. 14- 23- serenitat i harmonia a Bearn. Empobriment econòmic i decrepitud.  //c. Epíleg ( 2 mesos després de la mort dels senyors)
  3. El narrador: el capellà Joan Mayol
  4. Els personatges: don Toni ( simbolitza la raó) , dona Maria Antònia ( simbolitza la intuïció, la mesura i la serenitat ( l’harmonia) , na Xima ( simbolitza l’instint i la passió) Altres: Jaume, el vicari don Andreu, el veterinari d’Inca, el marquès de Collera, madò Coloma, na Bàrbara Titana, Tomeu i Caterina, miss Moore. Personatges  històrics: Papa Lleo XIII ( 1810-1903)…
  5. Llengua i estil:   a. Trets diferencials de la variant baleàrica mallorquina. / b. Barreja del nivell estàndard-col·loquial als diàlegs i el culte-literari a la narració i als diàlegs de don Toni i Joan ( bagatge cultural d’ambdós personatges) / c. Llistat de vocabulari (annex)
  6.  Altres qüestions:  a. Rerefons polític:  Fets esdevinguts a França: Segon  Imperi – Napoleó III i Eugenia de Montijo, comtessa de Teba-   Tercera República      ( 1870)  / b. A Espanya i Mallorca:  Revolució de setembre (1868) / Aspectes de la Restauració / c. Relacions amb la maçoneria ( Epíleg)
  7. Referents literaris i culturals.
  8. Relació entre Faust i don Toni.
  9. Possible interpretació de la novel·la: cant elegíac d’una societat en vies d’extinció.
  10. Les ambigüitats de Bearn: la filiació de don Joan, la legitimitat del llinatge, les relacions amb la maçoneria , la bisexualitat de don Felip, el contingut dels arxius.

GUIA DE LECTURA ( El gust per la lectura)

Aquest article ha estat publicat en Literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari