8a trobada d’alumnes de l’escola de Florejacs

Per vuitè any consecutiu una colla d’alumnes de l’antiga escola de Florejac s’han reunit per passar una estona juntes. Enguany la trobada s’ha fet el 29 de juny a Sanaüja. Ha començat amb una visita guiada al poble seguida d’un bon dinar acompanyades de la representant municipal, el guia i alguns familiars.

Després, la tradicional foto de grup i… fins l’any que ve!

I si voleu recordar les trobades anteriors…

1a TROBADA2a TROBADA3a TROBADA4a TROBADA5a TROBADA – 6a TROBADA – 7a TROBADA

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Reis 2019

Tot i la boira que hi ha hagut aquest dies el Reis no s’han oblidat de passar per Florejacs i deixar els regals als més menuts que els esperaven (veure notícia)

(Fotografies de l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, Jaume Moya i Camins de Sikarra)

Publicat dins de Festes, Reis | Deixa un comentari

Amb els millors desitjos…

Publicat dins de General, Nadal | Deixa un comentari

La creueta del Blanca

Això és tot el que queda de la “creueta del Blanca”, la creu de terme perduda que marcava el camí de ponent de Florejacs (Font i foto: Camins de Sikarra)

Publicat dins de General, Poble | Deixa un comentari

Festa Major 2018

Aquest és el cartell de la Festa Major d’enguany:

I aquestes algunes fotos de la festa i la crónica:

Fotografia: Duet AL-MA

Fotografia: Òscar Arrufat

Fotografia: Ajuntament

Fotografia: Jaume Moya

Fotografia: Ajuntament

Fotografia: Camins de Sikarra

Publicat dins de Festes, Poble | Deixa un comentari

Entorn de protecció per al castell de les Sitges

Segons una notícia publicada al diari Segre.com, el govern de la Generalitat va aprovar la disposició d’un entorn de protecció per al castell de les Sitges. Això significa que es pretén preservar la vista correcta del monument i controlar la integració harmònica de les possibles edificacions i instal·lacions futures.

És una bona notícia, no cal dir-ho. Llàstima que no tingui efectes retroactius…

Publicat dins de Castells | Deixa un comentari

7a trobada d’alumnes de l’escola de Florejacs

Des de fa set anys les alumnes de l’escola de Florejacs es troben per rememorar anys passats i aventures viscudes a l’escola de Florejacs.

Aquest cop la trobada fou el dia 21 de juliol a Cervera.

En acabat de dinar l’Anna Maria Farràs, de cal Blanca, va cantar una havanera dedicada a totes les seves companyes. I després de passar unes agradables hores juntes toca acomiadar.se. Fins l’any que ve!

I si voleu recordar les trobades anteriors…

1a TROBADA2aTROBADA3a TROBADA4a TROBADA5a TROBADA – 6a TROBADA

Publicat dins de Escola, Records | Deixa un comentari

De noms populars

L’any 2007 Joan Cervera i Batariu, acompanyat per Albert Manent i Segimon, va recórrer la Segarra, poble a poble, fent  entrevistes metòdiques a 194 persones amb l’objectiu de fixar, en el possible, els noms donats popularment i tradicionalment als núvols, boires i vents de la Segarra, després d’haver fet la mateixa recerca també a d’altres comarques catalanes.

Tota la informació recollida va servir per a redactar el llibre Els noms populars dels núvols, boires i vents de la Segarra (Farell Editors)

Mentre feien la feina de recerca en Joan Cervera anava prenent notes dels detalls més personals: les persones entrevistades, les anècdotes de cada poble, les imatges de l’antiga i nova agricultura, els records i conseqüències de la guerra del 36… Amb tot aquest material d’investigació de camp va publicar, l’any 2011, el llibre Dietari de treball de camp a la Segarra (Rafael Dalmau, Editor)

Per fer tot l’estudi es van desplaçar 22 vegades a la Segarra i en l’últim recorregut, fet el dimecres 18 de juny de 2008, es van arribar fins a Florejacs. Així ho explica en el llibre:

A l’entrada de Florejacs ens espera la Laura, muller de Roger Castells i Laguarda, alcalde de la vila que és la persona que ens ha organitzat la trobada amb Joan Font i Escudé, de 83 anys, i Margarida Serra i Llovet, de 85 anys (sense necessitat de preguntar-ho, ens els ha dit ben senzillament), tots dos nats a Florejacs. El matrimoni Laura i Roger, amb dos fills, han triat viure fora de la ciutat de Barcelona i així contribueixen en certa manera a mantenir l’equilibri urbà i rural -dit de passada, en Roger és fill de la meva vila de Gràcia-
Però deixem-nos de reflexions i anem per feina, un cop reunits a l’antiga rectoria transformada en local social.

Pel que fa als noms i expressions populars de vents, núvols i boires la Margarida de cal Tallaví i el Joan de cal Roso esmenten els següents:

* Vents: Tramuntana; Marinada, alta i baixa; Pallarès; Berguedà; Morella… com més puja el sol, més puja ella; Serè; Llevant; de per Avant; de per Amunt; de Dalt, Marinot, com en altres llocs ens han dit, és un vent que crema les collites.

* Núvols: Calçada; Al cel clotxetes, a la terra bassetes; Pont al Montsec; Dos sols; Calitja; Boirina; Cotó fluix; Bromades; Castell; Castelleres; Gambairots; Llegany; Sol rogent…pluja o vent; la Revertera; Tirarany; Cacigalls: Enlleganyat; Enclusa; La lluna fa cèrcol.Boires

* Boires: Plana; Encelada; Gebradora; Remullosa; Espessa; la Senyora.

En Joan Cervera i l’Albert Manent també aprofiten el viatge per recollir altres informacions

Com us he dit, en Manent es dedica d’una manera altruista a recollir per a altres amics els noms de les aus nocturnes: òliba; mussol; enganyapastors; saboc; duc; xut. El nom popular de la libèl·lula -aquest insecte que té unes ressonàncies en alguns aspectos malèvoles i, alhora, llegendàries i infantils- a Florejacs té un nom aplicat, precisament, a la principal de les seves funcions: voltabasses.

En aquest mateix sentit preguntem si dins del terme municipal hi ha cap indret amb el topònim bruixes. I aquí està de sort en Manent, no gaire lluny del poble hi ha el turó de les Bruixes, un “trulló” pelat i pla, on antigament, segons deien les àvies, es reunien les bruixes per a ballar i fer altres activitats no gens recomanables.

Una altra cosa que fan és recollir els noms de cases. M’han cridat l’atenció el nom d’alguna casa que jo no havia sentit a dir mai.

Recopilem els noms de les cases: Cal Tallaví (hi viu Margarida Serra); Ca l’Ignasi; Cal Novençà; Cal Mas; Cal Llúcio; Cal Rosó (sic) (on viu Joan Font); Cal Manetes; Cal Catarí; Cal Carroi; lo Castell; Cal Moliner; Cal Llobet; Cal Batiste; Cal Tincó; Cal Manel; Cal Jan; Cal Mador; Cal Vicenç; Cal Manuel Vell; Cal Coixet; Cal Manuel; Cal Forniguera (un gran edifici); Cal Maleno; Cal Tiquet; Cal Baltasar; Cal Pallet; Cal Doloros; Cal Maleno Vell; Cal Perdigotet; Cal Curca; Cal Quelo; Cal Barbo; Ca la Blanca; l’Escola; Cal Prats; Cal Giliet; Cal Tonyo; Ca la Paula; Cal Serra; Cal Mundeto; Ca l’Escuder; Cal Puelles; Cal Traus.”

Finalment en Joan Cervera acaba les notes preses a Florejacs amb aquestes observacions:

Hem d’esmentar que Florejacs és a l’extrem occidental de l’extens terme municipal de la plana de Guissona, resultant de la unió amb Torrefeta. El nucli antic conserva el carácter de clos medieval, a tocar del magnífic Castell de Florejacs (obert al públic), amb la torre de defensa i convertit en casal senyorial. L’ésglésia de Santa Maria és neoclàssica. Fora de la població, i més al nord, s’alça, molt ben conservat, el majestuós Castell de les Sitges.”

Publicat dins de General, Poble, Records | Deixa un comentari

Reis 2018

Els Reis (millor dit, el Rei) han passat per Florejacs tal com venen fent-ho els darrers anys (veure notícia)

Publicat dins de Festes, Poble, Reis | Deixa un comentari

Nadal 2017

Fotografia de Mireia Mora

Publicat dins de Nadal | Deixa un comentari

Recordatoris

Han arribat a les meves mans una sèrie de recordatoris de Florejacs. (Gràcies Pep Fontanet per la feina d’escanejar-los!)

Tenen el valor de recordar-nos persones que van viure i morir al poble, tot i que segur que no hi són tots. En molts dels recordatoris hi consten, a més del nom del difunt, el dels familiars més propers i això ens proporciona molta informació. Malauradament el costum d’incloure els noms dels familiars en els recordatoris s’ha anat perdent, en general, i és una llàstima.

Els podeu veure a la part superior del bloc, on posa RECORDATORIS. Com que n’hi ha molts els aniré penjant per dècades (i com sempre dic, si en teniu més i voleu que els afegeixi, poseu-vos en contacte amb mi. Gràcies!)

Publicat dins de General | 2 comentaris

La festa del municipi

El passat 2 de setembre es va celebrar a Florejacs la festa del municipi.

Hi van participar unes 150 persones i va servir per homenatjar als col·laboradors de la revista municipal La Veu de Torrefeta i Florejacs. 

També hi va haver màgia, un sopar de germanor i la presentació del projecte “600 històries sobre rodes” de Patrícia McGill i Laura Rodríguez (vegeu notícia).

Fent clic a la imatge podreu veure algunes fotografies dels actes celebrats:

festa-municipi

Publicat dins de Poble | Deixa un comentari

Històric de cartells de Festa Major

(ARTICLE ACTUALITZAT)

Els cartells per anunciar la Festa Major també formen part del patrimoni de Florejacs. Observant-los podem veure’n diferents dissenys: alguns més personals, altres més estandarditzats; n’hi ha casolans, d’altres tenen un grafisme molt treballat…

També s’hi pot veure l’evolució de les activitats organitzades: quines es mantenen al llarg dels anys, quines apareixen puntualment…

En aquest bloc, que es va iniciar l’any 2007, n’he anat posant alguns:

2010

FM Florejacs 2010

2011

FM Florejacs 2011

2012

FM Florejacs 2012

2013

FM Florejacs 2013

2014

FM Florejacs 2014

2015

FM FLOREJACS 2015

2016

fm2016_florejacs

2017

FM florejacs 2017

Al Facebook de Patricia McGill  i del Castell de Florejacs n’he trobat altres, d’anys anteriors, que afegeixo:

1973? 1979?

FM Florejacs 1979 o 1973

1984

FM Florejacs 1984 b

1986

FM Florejacs 1986

1994

FM Florejacs 1994 b

2004

FM Florejacs 2004

2007

FM Florejacs 2007

Qualsevol altra aportació per completar els anys que falten serà molt benvinguda!

Publicat dins de Festes, Poble, Records | Deixa un comentari

Algunes imatges de la Festa Major 2017

Crònica de la festa i un recull d’imatges a Facebook

Fotografia de Marta Trullàs
fm_florejacs2017 (1)

Fotografia de LaSegarra TV
torrefeta-i-florejacs

Publicat dins de Festes, Poble | Deixa un comentari

Els dissabtes d’agost, visites al Castell de Florejacs.

El Castell de Florejacs inaugura dues noves modalitats de visita per a tots els dissabtes d’aquest mes d’agost.  Totes dues tenen com a principal novetat poder gaudir d’espais que fins ara mai han estat visitats, acompanyats per una persona de la família del Castell que mostrarà el Castell tot explicant anècdotes de la seva història

“El Vermut al Castell”

  • Inici: 11 h del matí, cada dissabte d’agost.
  • Preu: 10 EUR, menors de 6 anys, entrada gratuïta.
  • Una visita + cervesa artesana Fundació Casa Dalmases (Km.0) i un petit aperitiu.

“El Castell de Nit”

  • Inici: 20 h, cada dissabte d’agost.
  • Preu: 12 EUR, menors de 6 anys, entrada gratuïta.
  • Copa de cava + un petit entreteniment abans de finalitzar la visita.

Ambdues visites tenen una durada de 2 hores i aforament limitat.
Cal reservar enviant un correu a info@castelldeflorejacs.com o trucant al 607417996.

2017 vermuts Florejacs

2017 Visites Florejacs

Publicat dins de Castells, General | Deixa un comentari