Category Archives: psicologia

L’obediència a l’autoritat

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dIp-2Yjj8Ao[/youtube]
L’experimet de Milgram van ser una sèrie d’experiments de psicologia social portats a terme per Stanley Milgram, psicòleg de Yale i descrits en un article publicat el 1963. El seu llibre de 1974 Obedience to authority. An experimental view, s’intenta mesurar la disposició d’una persona per obeir les ordres d’una autoritat fins i tot quan aquestes puguin entrar en conflicte amb la consciència personal.
Els experiments van començar el 1967 després que Adolf Heichmann fos sentenciat a mort a Jerusalem per Crims contra la humanitat durant el règim nazi. La pregunta de Milgram era si podia ser que Eichmann i el milió de guàrdies còmplices en l’Holocaust, només seguissin ordres. Potser eren còmplices i no assassins?

Los aspectos legales y filosóficos de la obediencia son de enorme importancia, pero dicen muy poco sobre cómo la mayoría de la gente se comporta en situaciones concretas. Monté un simple experimento en la Universidad de Yale para probar cuánto dolor infligiría un ciudadano corriente a otra persona simplemente porque se lo pedían para un experimento científico. La férrea autoridad se impuso a los fuertes imperativos morales de los sujetos (participantes) de lastimar a otros y, con los gritos de las víctimas sonando en los oídos de los sujetos (participantes), la autoridad subyugaba con mayor frecuencia. La extrema buena voluntad de los adultos de aceptar casi cualquier requerimiento ordenado por la autoridad constituye el principal descubrimiento del estudio.
Stanley Milgram. The Perils of Obedience (Los peligros de la obediencia. 1974)Los aspectos legales y filosóficos de la obediencia son de enorme importancia, pero dicen muy poco sobre cómo la mayoría de la gente se comporta en situaciones concretas. Monté un simple experimento en la Universidad de Yale para probar cuánto dolor infligiría un ciudadano corriente a otra persona simplemente porque se lo pedían para un experimento científico. La férrea autoridad se impuso a los fuertes imperativos morales de los sujetos (participantes) de lastimar a otros y, con los gritos de las víctimas sonando en los oídos de los sujetos (participantes), la autoridad subyugaba con mayor frecuencia. La extrema buena voluntad de los adultos de aceptar casi cualquier requerimiento ordenado por la autoridad constituye el principal descubrimiento del estudio.

Stanley Milgram. The Perils of Obedience (Los peligros de la obediencia. 1974)

El experimento

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cH4uK4Z50k8&feature=related[/youtube]
Aquesta pel·lícula es basa en la novel·la Caixa negra, de Mario Giordano, inspirada en l’experiment real dut a terme pel psicòleg Philip Zimbardo a la presó d’Stanford, Califòrnia, l’any 1971. Aquest experiment havia de durar dues setmanes i només amb sis dies es va haver de finalitzar. Es va agafar un grup d’estudiants, uns feien el paper de guàrdies, els altres de reclusos. En pocs dies, els guàrdies es van tornar sàdics i els reclusos, depressius i amb símptomes d’ansietat greus.
En aquesta pàgina podreu trobar fotos i dades de l’experiment real. És molt interessant llegir tots els passos de l’experiment per veure com van anar canviant els rols dels personatges i quines preguntes ètiques es generen a cada pas:
http://www.prisonexp.org/espanol/
Preguntes pel debat:
http://www.prisonexp.org/espanol/discussion.htm

Alguien voló sobre el nido del cuco

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PzzKBoX_hRI[/youtube]

Aquesta pel·lícula està basada en una novel·la amb el mateix nom. L’autor és Ken Kesey.
1.- Busca informació sobre l’autor. D’on va treure el material per escriure la novel·la?
2.- Creus que Mc Murphy estava boig o s’ho feia? Per què?
3.- Quin tipus de teràpia intenta fer la infermera Ratched? Com ho fa? Creus que funciona?
4.- Com definiries el personatge del “Gran jefe Indio”?
5.- Mc Murphy representa l’esperit rebel, aquell que fa el que vol en cada moment. Al entrar al psiquiàtric veiem la seva cara més amable, en quin sentit?
6.-Al final de la pel·lícula, Mc Murphy no pot ni parlar. Què li han fet? Investiga si encara es fa.
7.-Què és el que t’ha impressionat més sobre la pel·lícula? Per què?

http://www.bibliofiloenmascarado.com/2010/07/13/resena-alguien-volo-sobre-el-nido-del-cuco-de-ken-kesey/

Babel

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/RCm691RjJGw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Un cop hem vist la pel·lícula, respon les següents preguntes:

1.-Descriu els escenaris de la pel·lícula. En quins llocs passen les històries? Per què creus que el director ha triat aquests llocs?

2.-Quines religions hi apareixen? Per què creus que l’autor hi fa sortir aquestes?

3.- Investiga sobre el mite de la Torre de Babel. Per què creus que l’autor anomena així la pel·lícula?

4.-Quins creus que són els temes de la pel·lícula? Per què?

5.-T’ha agradat la pel·lícula? Per què?

Genie, la nena “salvatge”

En aquest documental es pot veure com l’horror d’una situació inicial es pot perpetuar en el fet que una persona esdevingui objecte de coneixement i és que a vegades per conèixer ho supeditem tot a la ciència incloses les persones. Com acaba la Genie?

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/WQ4D5D4WtgU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

LA NARANJA MECÁNICA

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/5UL3Uaejkl0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Avui hem començat a mirar la pel·lícula d’Stanley Kubrick, La naranja mecánica. A la dreta hi ha un enllaç amb el nom on hi ha informació. Llegiu-la

M’agradaria que escrivissiu la vostra opinió en aquest bloc.

Què us sembla la pel·lícula?

Quina relació té amb el conductisme?

Què us suggereixen les imatges de la pel·lícula?

Quin llenguatge utilitza?

A l’enllaç de la Wikipèdia explica què va passar amb la pel·lícula a Gran Bretanya. Què en penses?