El tsunami és una onada gegantina provocada per una sacsejada que té lloc en un punt oceànic. En aquest vídeo, Toni Nadal, meteoròleg de TVC, explica amb l’ajut de gràfics com s’ha produït.

L’origen és al fons del mar, on s’ha produït una escletxa de quatre-cents quilòmetres de llargada. Això és el que provoca que l’aigua sigui empesa cap amunt i que tingui lloc el moviment pel qual l’enorme massa d’aigua es trasllada de forma concèntrica.

Velocitat

L’onada gegantina es mou a una velocitat d’entre 500 i 1.000 quilòmetres per hora punta que equival a la velocitat de creuer de molts avions de passatgers. A més, ho fa de forma extensa, ja que l’àrea implicada pot tenir centenars de quilòmetres d’amplitud.

Alçada

Per això no hi ha gaire alçada. Però quan arriba a la costa, queda frenada la velocitat i al mateix temps l’aigua es compacta i guanya alçada. A uns 50 quilòmetres per hora topa amb les platges i molls des d’una alçada que pot superar la desena de metres.

Cop

El més temible, però, no és aquest cop sinó la seva durada, perquè l’onada pot tenir, com aquesta del Japó, fins a cinc quilòmetres de llargada, una quantitat d’aigua de mar que no deixa d’avançar fins que tot aquest volum ha arribat a terra ferma.

Extensió

El Japó ha estat ara la zona afectada amb més immediatesa, per la seva gran proximitat amb l’epicentre del terratrèmol i el punt de trencament del sòl del fons marí, però en les següents hores l’onada haurà arribat a les illes pacífiques, la costa del llevant australià, la cara nord de l’arxipèlag neozelandès i les costes occidentals d’Àmèrica del Nord i del Sud.