OPUS musIVUM: pRÀCtica CompaRTIDA (4t i 1r Batx.)

La paraula mosaic deriva de l’ expressió llatina opus musivum, i està relacionada amb les muses, del grec μοσαι . De fet tota decoració feta en llocs consagrats a les muses rebien aquest nom, però poc a poc , el mosaic va passar a ser una mena de paviment elegant i decoratiu que es feia servir tant als edificis públics com als privats. Al segle IV a.C ja els realitzaven a Grècia amb pedretes petites i formaven dibuixos geomètrics i figuratius. A Roma, aquesta tècnica va ser introduida en temps de Sul·la tal com ens informa Plini El Vell a la seva obra ” Naturalis Historiae”.
Els Romans van fer servir diferents tècniques per a cubrir els seus paviments, tant el terra com les parets, i els podem classificar de la següent manera: opus signinum , motius geomètrics senzills, sense complicació; opus sectile, formes geomètriques més complicades, rombes, triangles, quadrats etc.;opus tessellatum, paviment fet amb tessel·les de diferents colors col·locades sobre una base de ciment i s’aconseguien mosaics geomètrics i de tema figuratiu. Una varietat d’aquest és el opus vermiculatum, paviment fet amb tessel·les minúscules i imiten la pinzellada d’una pintura.

 Els alumnes de 4t d’ESO del curs passat, a l’assignatura de llatí, després de fer una introducció a la mitologia i de l’estudi d’alguns mites, van fer uns mosaics més cassolans seguint les tècniques de l’ opus tesselatum i el vermiculatum. Es van dividir en grups de dos i van triar el model a fer, dibuixos de diferents llibres que van ampliar i de temàtica tots ells mitològica.La nostra base va ser una cartolina gran , les nostres tessel·les van sortir de retallar fulles de revistes del cor, iaxí ens van asegurar els banys de color necessaris, i ells mateixos  retallaven les tessel·les   quadrades o triangulars , grans o petites,depenent de les necessitats del dibuix. La cola, les tisores i l’inspiració de les muses van completar la feina.

Una vegada acabats, i després de veure els resultats, van fer una petita exposició al passadís de 4t, i a continuació els vaig convidar a explicar els seus treballs i les tècniques empleades als alumnes de 1r de Batx de llatí, que en aquell moment estudiaven les domus i les villae ( estructura, decoració i mobiliari). Va ser per a ells i per a mi una experiència motivadora ja que van llegir, entendre, aprendre i al final es van sentir molt útils. Us deixo la presentació de la seva feina.

Uns dels llibres que els vaig ensenyar a  classe per a que veiéssim la pervivència clàssica en els temes , en la tècnica i sobretot la seva actualitat en la decoraciçp de miralls, parets, terres, fonts, jardins … va ser aquest
Bibliografia: GOODWIN, Elaine M., Mosaicos decorativos,
Círculo de lectores, Barcelona,1994
Els torno a dir, Feliciter !!!!!

Aquest article s'ha publicat dins de General, grec, llatí i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.