W.A. Mozart

Compositor austríac (1756-1791).

Fill del violinista i compositor Leopold Mozart, el qual li féu de mestre juntament amb la seva germana Nannerl. Tots dos tocaven el clavicèmbal, i Wolfgang també el violí. De ben petit ja demostrà una gran precocitat en la composició; les seves primeres obres són de quan tenia quatre anys. El pare, orgullós de les aptituds dels seus fills, els portà per les principals corts i els principals centres musicals d’Europa, per on realitzaren diversos viatges a partir de 1762. En tornar a Salzburg, ciutat on va néixer, i a l’edat de 16 anys, fou nomenat director i compositor al servei de l’arquebisbe de Salzburg. Wolfgang, però, abandonà aquest càrrec el 1781, ja que no li agradava el contacte amb l’arquebisbe i detestava el provincialisme, i s’establí a Viena com a compositor independent.

Es casà amb Constanza Weber i, poc després, fruit de la incapacitat d’administrar la seva economia, va fer que les dificultats econòmiques entressin a casa seva. Les preocupacions, l’excés de feina i la deficient alimentació van fer minvar la seva salut de tal manera que una malaltia renal crònica (que mai no ha estat diagnosticada amb precisió) acabà la seva vida el 5 de desembre de 1791.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/musica/5m1172.rm" width="352" height="288"/]

El tema d’aquesta cinta es centra en l’obra de Wolfgang Amadeus Mozart. S’analitza algunes de les seves composicions, les influències que va rebre en la seva formació a diverses ciutats d’Europa, les innovacions tècniques d’alguns instruments i la relació de la seva música amb els corrents filosòfics i espirituals de l’època.

Hi ha una web molt interessant i divertida sobre la vida de W.A.Mozart on trobaràs la seva biografia i diversos jocs molt entretinguts.

Aquesta és, per exigències del guió, una adaptació curta de “La flauta màgica”. Tan curta que, i no és cap descuit, ni tan sols hi surt en Papagueno!

Un príncep havia sortit a caçar quan el va atacar una serp gegant.

Per sort, tres fades el van salvar, i li van demanar que rescatés la seva princesa, segrestada per un rei malvat. En veure un retrat seu, el príncep, se’n va enamorar.

“Veig que t’has enamorat de la meva filla” -va dir la Reina de la Nit, apareixent de sobte. “El Rei del Dia la té segrestada. Si la salves, et podràs casar amb ella.”

Les fades van regalar al príncep una flauta màgica que el protegiria de tots els perills.

El príncep va anar a trobar el palau del Rei del Dia. El rei li va dir que no tenia la princesa segrestada. El que feia era protegir-la de la malvada Reina de la Nit.

“Entra al temple i enfronta’t a les proves de la saviesa i la raó. Si les superes, et podràs casar amb la princesa i governar amb justícia. Així destruireu el regne de la nit. Només hi ha una condició: has de passar les proves sense dir res.”

Quan el príncep va trobar la princesa, li volia dir que l’estimava, però sabia que no podia dir ni una paraula. Així que la va haver de convèncer amb la música perquè l’acompanyés en l’última prova.

El príncep i la princesa van superar totes les proves i el regne de la nit va desaparèixer.

“La llum s’ha imposat sobre la foscor i la saviesa ha vençut.”

I així és com, amb l’ajuda de la flauta màgica, el príncep i la princesa van poder regnar amb justícia i raó.

Per veure el vídeo has d’anar a TV3 A LA CARTA

Aquest capítol del programa “Atrapa-sons” està dedicat a la veu humana, l’instrument musical més expressiu de tots. L’espai també inclou una animació de “La flauta màgica” (minut 11:30)i la interpretació de la peça “Ah, vous dirai-je, maman”, totes dues de W. A. Mozart.Un aquesta pàgina també t’explicaran coses de mozart:

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_741880.rm" width="352" height="288"/]

En aquest vídeo escoltaràs el duet d’en Papageno i la Papagena:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/59cFf98Si2I" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Activitats :Una webqüest per als més menuts:

Per als més grans:

PER AMPLIAR INFORMACIÓ:

null