L’orgue. Els òrgans d’un orgue.

L’orgue és un instrument molt antic. Dels instruments de vent és el més gros.

Sona quan pitgem les tecles i l’aire arriba als tubs mitjançant un sistema mecànic. Els tubs s’agrupen per sons de diferent timbre. Té dos o més teclats per a les mans i un teclat per als peus que s’anomena pedaler.

Accionant els registres, es poden escollir diferents timbres que imiten instruments de vent com flautes, clarinets, oboès, trompetes, etc…

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_849273.rm" width="352" height="288"/]

El programa musical “Atrapa-sons” descobreix com es construeix un orgue de tubs i quins secrets es poden amagar dins aquest gran instrument musical que proporciona un so ample i ple de solemnitat.

L’Atrapa-sons visita el taller de construcció d’orgues de Gerhard Grenzing, al Papiol. En aquest taller s’hi fan orgues de fins a disset metres d’alçària i 5.000 tubs. Per construir un d’aquests grans orgues calen uns quatre anys de feina.

Òscar Laguna, orguener, descobreix algunes de les sorpreses que poden amagar els orgues. Per exemple, a l’orgue de la catedral d’Àvila, construït l’any 1828, s’hi havia amagat una carta. Aquesta carta va ser descoberta quan es va haver de desmuntar l’orgue per restaurar-lo.

Dins el taller d’orgues, l’organista Ana Aguado interpreta el “Concert en Re m” de Bach-Vivaldi.

D’altra banda, l’Atrapa-sons mostra com es fa un nou artefacte musical: el campanòfon de globus. Al “Concert amfibi”, l’Atrapamosques interpreta al piano la “Tocata i fuga en Re m”, de Johann Sebastian Bach, i el “Concert animat” s’endinsa en el món musical de l’antic Egipte.

Activitats:

Escolta l’orgue en el fragment de l’obra Tocata i fuga de J.S. Bach:

Els orgues antics produeixen el so amb manxes d’aire accionades manualment i els moderns accionades per un turboventilador elèctric.

Hi ha orgues com l’electrònic que no funcionen per l’acció de l’aire sinó que produeix els sons per mitjans electrònics.

Escolta l’orgue electrònic en un fragment de l’obra Delon’s Blues de Jimmy Smith seguint l’esquema:

Vídeos relacionats:

Aquest ens explica de manera senzilla com funciona:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/tx9QpyUNDMA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Si vols aprendre més coses sobre l’orgue visita aquesta web:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *