Instruments de vent-metall

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_721430.rm" width="352" height="288" wmode="transparent" /]

“Atrapa-sons” dedica el capítol als instruments de metall, a la història de la trompa, a “Peer Gynt”, d’Edvard Grieg, i a una composició de Franz Liszt.

Altres seccions del pograma són “El relat animat”, dedicat a “Peer Gynt”, amb música d’Edvard Grieg i lletra d’Ibsen; “L’artefacte musical”, en què l’Atrapa-sons construeix una trompa de mànega, i “El concert amfibi”, en què l’Atrapamosques interpreta l’obra de Franz Liszt “La campanella”, un estudi de concert sobre un rondó de Paganini.

LA FAMÍLIA DEL METALL

Tot i que no són de metall, segurament va ser d’una banya d’animal d’on van néixer el que després serien els instruments de metall. De fet, en anglès, aquests instruments s’anomenen “horn”, que vol dir banya.

L’embocadura té forma de copa i l’extrem d’on surt l’aire, que es diu campana, té forma d’embut. El truc no és bufar, sinó saber posar bé els llavis perquè vibrin al broquet.

Pràcticament tots els instruments de la família del metall fan servir un tub més o menys enrotllat. N’hi ha des de molt greus, com la tuba, fins a molt aguts, com la corneta. I entremig hi tenim la trompeta, el fiscorn, el trombó, la trompa…

Els instruments de metall tenen un so brillant, noble i metàl·lic que, quan convé, es pot atenuar amb la sordina. Una mena de tap que es posa a la campana de l’instrument.

ELS INSTRUMENTS DE VENT-METALL:

La trompeta és un instrument de la família de vent-metall, constituït per una embocadura acoblada a un tub corbat que acaba en un pavelló.

El trombó de vares és un instrument de vent-metall consistent en un cos bàsicament cilíndric, tret del pavelló que té forma de campana, i que incorpora una peça, la vara o colissa, que permet allargar mitjançant un lliscament la longitud del seu tub. La vara substitueix en aquest cas la funció que en d’altres instruments, com la trompeta, fan les vàlvules o pistons .

La trompa és un instrument de vent-metall que consisteix en un llarg tub de perforació cònica, de coure o llautó, de més de tres metres de llargada, blegat sobre ell mateix diverses vegades. En un extrem acaba en un pavelló ample en forma de campana i en l’altre en una embocadura de secció cònica de forma com d’embut. Com en els altres instruments d’aquesta família, el seu so també es basa en la sèrie dels harmònics naturals.

La tuba és un instrument de vent-metall constituït per un tub de més de tres metres de llarg, normalment de coure, blegat sobre ell mateix i amb perforació cònica, perforació que es fa especialment ampla cap a la part del pavelló.

I com a exemple aquí tens la Tocatta i Fuga en D menor de J.S.Bach de la mà del quintet Canadian Brass. A que no endevines quin dels instruments de més amunt no apareix en el vídeo?

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/c54HuSXvsj4" width="475" height="380" wmode="transparent" /]

Vols saber com sona el metall? ELS COLORS DEL METALL

Concerts escolars i familiars :