LA VEU HUMANA

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/atrapasons/001_741880.rm" width="352" height="288" wmode="transparent" /]

Aquest capítol del programa “Atrapa-sons” està dedicat a la veu humana, l’instrument musical més expressiu de tots. L’espai també inclou una animació de “La flauta màgica”, l’Atrapa-sons construeix, amb un pot metàl·lic, una “qüica”, i l’Atrapamosques interpreta al piano la peça “Ah, vous dirai-je, maman”, de Mozart, que en català es coneix com “Quan les oques van al camp”.
Pàgina web dedicada a la veu humana:
[kml_flashembed movie="http://www.juntadeandalucia.es/averroes/recursos_informaticos/concurso2001/accesit_2/menu.swf" width="450" height="350" wmode="transparent" /]
Has d’anar a la font: Juntadeandalucia.es

Les veus, les òperes:

La veu és el so produït per la vibració de les cordes vocals quan hi passa l’aire. Però no tots els sons que podem fer amb la boca van igual de bé per cantar. Quan cantem una cançó, les notes les allarguem amb les vocals, no pas amb les consonants.

La veu es pot considerar l’instrument musical més expressiu de tots. Fins i tot té un gènere musical del qual és la protagonista: l’òpera.

La veu humana és l’instrument musical més antic, més conegut, més utilitzat i més barat del món. Es fa servir des de fa milions d’anys.

Els egipcis consideraven la veu humana l’instrument més poderós perquè els déus els fessin cas.

Com en altres famílies d’instruments, hi ha diferents models de veus humanes. Al segle XVI es va posar nom als diferents tipus de veu, segons si tenien un so més greu o més agut.

Els homes que tenen la veu més greu es diu que tenen veu de baix i poden fer des del re de la primera octava del piano fins al mi de la tercera.

Els qui la tenen greu, però no tan greu com els baixos, es diuen barítons i poden fer des del la de la primera octava del piano fins al la de la tercera. I els homes que tenen la veu més aguda són els tenors, que poden cantar entre el do de la segona octava i el do de la quarta.

Entre les dones, les que tenen la veu més greu s’anomenen contralts, que arriben des del sol de la segona octava fins al fa de la quarta. I les que tenen la veu més aguda, les sopranos, fan des del do de la tercera octava al do de la cinquena.

I, finalment, les que tenen una veu entre contralt i soprano es diuen mezzosopranos, que també cobreixen dues octaves, entre el la de la segona i el la de la quarta.

Ara pots repassar i avaluar-te en aquest enllaç:

EL CANT CORAL

EL CANT CORAL és la disciplina que ens ajudarà a cantar fent servir correctament la veu, el primer instrument musical que tenim a l’abast des de que som petits. Si visites aquest enllaç trobaràs informació:

I ara pels més grandets activitats i avaluació:
[kml_flashembed movie="http://recursos.cnice.mec.es/musica/provisionales/animaciones/voz/fondo.swf" width="100%" height="500"/]
Font: Cnice

PER AMPLIAR:

La voz. Instrumento vocal(10 vídeos il.lustratius).

http://grups.blanquerna.url.edu/m26/veu/

TÈCNIQUES EN LES ARTS MUSICALS: LA VEU

Gimnàsia per a la veu