HealthStone joc per treballar el Sistema Immunitari

HealthStone és un joc de cartes pensat per treballar el Sistema Immunitari en l’àmbit de la matèria de Biologia-Geologia a tercer d’ESO.

És un joc de cartes basat en  Magic the Gathering i similars com el joc de cartes digital Hearthstone.  La seva principal diferència és que hi ha dos tipus de baralles:

-La baralla de patògens formada per agents infecciosos amb la missió d’infectar al contrincant.

-La baralla de defenses formada per glòbuls blancs i cartes de prevenció i tractament amb la finalitat d’evitar els danys dels patògens

Una partida de HealthStone consta de dues parts, a la primera un dels contrincants amb la baralla de patògens juga contra l’altre que porta la baralla de defenses. La segona part s’intercanvien les baralles i es fa una nova partida, guanya la persona que ha causat més danys amb la baralla de patògens.

Us podeu descarregar la baralla per imprimir-la en el següent enllaç:

Baralles del joc heathstone per imprimir.

La mecànica bàsica és la següent:

-És un joc que s’actua per torns i on s’enfronten dues persones.

-El joc es divideix en fases.

-Primera fase: robar cartes fins a tenir-ne 6.

-Segona fase: descartar-se d’una carta i posar-la cap per avall sobre la taula. La carta sacrificada a partir d’ara es pot utilitzar com energia. Només ens podem descartar d’una carta per torn.

-Tercera fase: puc utilitzar l’energia de les cartes descartades i activar alguna de les cartes que tinc a la mà.

A partir d’aquest punt la mecànica de funcionament és diferent segons si es juga amb la baralla de defenses o de patògens. Es pot descarregar els documents de regles de cada baralla en els següents enllaços, a més inclou una descripció de cada carta:

-Healthstone regles patògens.

-Healthstone regles defenses.

També he elaborat diversos vídeos per explicar la mecànica del joc:

[youtube]https://youtu.be/M7LTXyuC4wY[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/vYhWjvTguZY[/youtube]

[youtube]https://youtu.be/s2t59WdkJT0[/youtube]

Ús didàctic:

Aquest joc ens permet explicar diversos conceptes relacionats amb el funcionament del sistema immunitari com les vies de contagi, la importància de les mesures preventives per evitar el contagi, el fet que no totes les malalties es poden tractar, la immunitat secundària causada pels limfòcits, el síndrome d’immunodeficiència humana com funciona, les vacunes, el paper dels fagòcits, la resistència bacteriana.

Experiència didàctica:

Un cop acabat de treballar el tema del sistema immunitari vaig proposar als alumnes jugar unes partides al HealthStone, la meva idea era utilitzar 1 hora lectiva i penjar tot el material amb vídeos per a que es miressin les regles abans de jugar. La veritat és que és un joc massa complex i vaig haver d’explicar a classe la mecànica i encara i així alguns alumnes no jugaven bé. Per altra banda un bon nombre es van motivar força i em van demanar dedicar més hores al joc. El curs vinent si decideixo utilitzar el joc hi dedicaré més temps a explicar com funciona i així de passada podré aprofundir en els conceptes del sistema immunitari.

En cas de voler dissenyar o crear cartes similars és molt simple mitjançant la següent web:

Hearthstone generator.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *