Breakout Edu, l’herència del senyor Buitoni

Publico el meu primer Breakout Edu que he realitzat, per si algú ho pot aprofitar o utilitzar. El joc s’ha realitzat pels alumnes de 3er d’ESO a la matèria de Biologia-Geologia, concretament a la unitat Alimentació . S’ha fet després d’explicar el tema i després de l’examen, amb els apunts de classe.

AMBIENTACIÓ.

Els alumnes reben una invitació per anar a dinar al restaurant italià Medusa. La invitació és d’un conegut empresari del ram de l’alimentació el milionari senyor Buitoni, cap d’una de les empreses més importants de menjar preparat italià pizzes, pasta, salses…

Els alumnes són uns experts mundials en el tema de l’alimentació però no saben que vol el senyor Buitoni. A l’hora prevista es dirigeixen al restaurant Medusa i el amo del restaurant (professor) els fa passar.

Un cop asseguts en taules de 5 en 5,   l’amo del restaurant els hi diu que té un missatge molt important per ells del senyor Buitoni i els hi posa el següent vídeo:

[youtube]https://youtu.be/ReefJjH90n0[/youtube]

El senyor Buitoni busca hereus, aquella taula/grup d’alumnes que resolgui les proves seran milionaris i dirigiran l’empresa Buitoni.

REPTE

Han d’esbrinar els ingredient del plat preferit del senyor Buitoni i calcular el valor calòric en Kilocalories. Per esbrinar-ho han de resoldre diferents pistes. El valor en kilocalories és una xifra de tres nombres que permet obrir un candau de combinació que tanca una caixa. Cada taula del restaurant té el mateix repte per tant aquest Breakedu és competitiu, la taula que aconsegueixi obrir abans la caixa seran els hereus del senyor Buitoni.

ELEMENTS QUE TENEN ELS ALUMNES.

Els alumnes tenen una taula parada amb forquilla, got, tovalló, plat, un ordinador amb connexió a Internet i una carta del restaurant. La carta us la podeu descarregar al següent enllaç carta modificada

La carta és així:

Bé un cop s’ha explicat el repte comencem amb la primera pista, a mesura que resolen una pista l’amo del restaurant els hi dóna la següent:

PISTES (POSADES EN SOBRES)

Sobre 1

Pista: A la carta hi ha el primer ingredient, haureu de buscar amb aquest boli. (el bolígraf té una llanterna UV que permet veure tinta invisible, passo enllaç els venen a l’Amazon per 17 € en tens 20). Amb tinta invisible està escrit el primer ingredient a la carta.

Solució: Espagueti 70 grams

Sobre 2

Pista: Avui m’he aixecat a les 8 i he esmorzat pa amb tomàquet, a les dues i treinta  hores he dinat de primer pollastre amb formatge i de postres taronja amb pebrot verd. A quina hora hauré menjat de primer peix fregit amb oli i de postres iogurts amb maduixa. El rellotge l’haureu de buscar al vostre lloc. La resposta l’heu de posar en el següent candau digital (no utilitzeu els dos punts que indiquen hora).

https://eduescaperoom.com/enigma/H56Un15VGmiz

El rellotge és el següent i està amagat  dividit en 6 porcions sota la taula amb bluetac. La solució al candau és a les 1220 . És una prova que els hi costa molt s’han de fixar en les hores i en el que menja a cada hora. Per cert per fer candau digitals podeu anar al següent enllaç  candaus digitals online.

Solució: 25 grams de rovell d’ou.

Rellotge, que s’hauria de retallar en porcions:

Sobre 3

El següent ingredient està a amagat per trobar on està heu d’ordenar els següents aliments i us dirà la clau on podeu buscar l’ingredient.

Pastanaga- Ametlla- Panceta- Canola oli- Entrecot- Remolatxa-Salxitxe

Poseu els aliments en ordre de més a menys energètic un sota l’altre i sabreu on es troba el tercer ingredient.

 

Solució: 10 ml oli

Amb les inicials dels ingredients un cop ordenats de més energètic a menys s’obté la paraula CAPSERP amb les inicials, i efectivament  la solució està a les serps del cap de Medusa que està a la carta que tenen sobre la taula. 

Canola oli-Ametlla-Panceta-Salxitxe-Entrecot-Remolatxa-Pastanaga

Sobre 4

Heu de resoldre el candau digital

https://eduescaperoom.com/enigma/yk0NFUIfcMbj

Primer nombre: “Pel primer nombre està amagat a la carta, heu de completar la informació si no algú es podria trobar malament”

Segon nombre: Heu de resoldre una suma molt vitaminada.

àcid fòlic+piridoxina-riboflavina-niacina-tiamina=

Tercer nombre:  Cal calcular la TMB d’un noi de 15 anys, que pesa 70 kilograms i mesura 1,72 metres i agafar la última xifra.
Solució: el primer nombre han de completar la informació sobre intoleràncies i al·lèrgia de la carta, surt el numero 1.

El segon nombre s’ha de substituir el nom de la vitamina pel nombre corresponent, per exemple l’àcid fòlic és la B9 per tant val 9, la niacina és la vitamina B3 per tant val 3, al final dóna 9.

I el tercer nombre han de calcular la Taxa Metabòlica Basal d’un noi amb la fórmula que els hi vaig donar a classe:

TMB=66+(13,7.pes(kg))+5.alçada(cm))-6,8.anys=1783 kcal

Per tant la solució al candau és 193.

Solució del candau: Bacon 20 grams

Sobre 5 o final

Calculeu el valor energètic del plat secret i podreu ser els hereus del senyor Buitoni.

La solució és:

Els ingredients:

Espagueti 70 g

Rovell d’un ou 25 g

10 ml d’oli

20 g de bacon en tires

La informació nutricional de cada ingredient està a la carta, si utilitzen la que hi ha a Internet no servirà hi ha informació diferent.

El valor nutricional és per 100 grams:

Bacon 665 Kilocalories

Pasta 360 kilocal

Rovell 369 kilocal

Oli 900 kilocal

Solució:

Espagueti

70 g . 360 Kcal / 100 g= 252 Kcal

Rovell ou

25 g .369 Kcal / 100 g =  92, 25 Kcal

Oli. Avís: he estat dolent i amb l’oli s’ha d’utilitzar la densitat ja que 10 ml no són 10 grams.

10 ml . 0,92 g/ ml= 9,2 g. 

9,2 g . 900 Kca l/ 100 g=  82,8 Kcal

Bacon

20 g .665 Kcal /100 g= 133 Kcal

Total = 560 kcal per tant la clau del candau és 560.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *