Timeline Geology

Adaptació del joc Timeline a la cronologia de la Terra. Utilitzant el generador de cartes del Hearthstone he dissenyat 92 cartes tipus Timeline dels diferents esdeveniments que han succeït a la Terra i que defineixen les eres geològiques. Hi ha des de les diferents formacions de Supercontinents (Pangea, Rodínia i Pannotia), fins l’evolució dels homínids i els canvis produïts per l’activitat humana.

Les regles són similars al Timeline, cada jugador(en el meu cas parelles) han agafat 4 cartes, a la carta hi ha una breu descripció de l’esdeveniment acompanyat d’una imatge i un títol, la part del darrera de la carta és exactament igual però hi posa els anys en que es va produir l’esdeveniment (lògicament els alumnes no la poden girar fins que no han jugat la carta). Sobre la taula hi ha col·locats sis períodes geològics, el Quaternari, l’antic Terciari, el Mesozoic, el Paleozoic, el Proterozoic i l’Arqueà-Hadeà.

El joc comença agafant una carta de la pila la llegim i la girem, llavors ens apareix exactament els anys de l’esdeveniment col·loquem la carta al lloc que li correspongui segons l’escala geològica del taulell. Els alumnes llavors per ordre han d’anar posant les seves cartes correctament respecte les que hi ha sobre la taula, alhora també han de decidir a quin període posen la carta. Si l’alumne col·loca en ordre cronològic la carta respecte les altres guanya un punt, si a més la col·loca en el període exacte en guanya un altre. Els alumnes van col·locant cartes fins que es queden sense, lògicament el joc cada cop es torna més complicat. Un cop s’acaben les 4 cartes es recullen les que hi ha sobre la taula i es reparteixen una nova tanda de 4 cartes, però aquest cop comença a posar cartes l’alumne a la dreta de l’anterior, anem fent així successivament fins esgotar totes les cartes. Guanya el joc l’alumne que aconsegueix més punts.

El joc està pensat per jugar un màxim de 20 alumnes (s’ha de jugar llavors en parelles). Es pot jugar tant a ciències de la Terra de 1er de Batxillerat, com a ciències del món contemporani també de batxillerat com a l’optativa de 4rt d’ESO biologia-Geologia.

L’experiència ha estat bastant bona, he promès pujada de nota a la parella que guanyés. La veritat és que m’han sorprès positivament.

Per descarrega el joc i imprimir-ho ho podeu fer a partir d’aquest enllaç, està en format libreoffice. Si voleu les cartes originals també les podeu descarregar en el següent enllaç cartes originals format comprimit.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *