Una mica de Bookcrossing per l’escola

20170201_12491320170201_12511720170201_125252

Des de fa anys que el foment del gust i el hàbit de la lectura és un dels eixos fonamentals de l’escola. Després de l’experiència viscuda, la lectura és la segona gran font de coneixement que complementa i enriqueix la primera en tantíssimes ocasions.

Moltes són les activitats, estratègies i marcs que s’ofereixen per a convidar a la lectura. Aquest any des de la comissió de Biblioteca de l’escola: la Montse Gonzàlez, l’Arian Jorquera, l’Eva Ramos i la Mònica Ricart hem promogut una adaptació ben húmil del BookCrossing.  El marit de la Montse Roca ens va aportar aquests “stands” que hem adaptat tant bé com hem pogut per a l’ocasió. Després vàrem fer una tria de llibres: algun d’imaginació, algun de coneixement, en català, en castellà, en anglès…algun Tatano, algun Cavall Fort…i bé respectant els colors dels cicle hem muntat un prestatge per a cadascun d’ells.

20170208_112847

 

Es va dissenyar el funcionament i les eines de suport que ens calien: imatges, enganxines distintives,  full recordatori de les instruccions, la graella per anotar el viatge dels llibres…En fi, un munt de detalls!

Després va caldre difondre la proposta per l’escola. La Montse, cap d’estudis, ho va trametre a la reunió de coordinadors per a que arribés als cicles. Els tutors van fer venir els delegats una estona de tutoria perquè els expliqués com funcionava. Ells a la vegada ho explicaren als companys.

Vam iniciar-ho la setmana passada i de moment sembla tot un ÈXIT!!!

 

 

La Castanyada

Enguany a la celebració de la Castanyada, no han sigut els mestres que han explicat els contes. Els alumnes de 3r s’han animat a preparar diverses versions de la Castanyera. No vam tenir gaire temps però tot i així estem força contents i lo més important és que ho hem passat molt bé i també hem après a fer una mica de teatre. Ens ha agradat molt!!

Imatge de previsualització de YouTube

Mes de la biblioteca 2016 – Jo a la biblioteca em sento…

Un any més ens fem ressò del Dia de la Biblioteca. Aquest cop hem volgut reforçar el vincle amb la biblioteca amb una senzilla proposta. Els alumnes havien de dibuixar-se a la biblioteca de l’escola i fer un petit escrit que comencés Jo a la biblioteca em sento...

Com altres edicions els alumnes sempre ens sorprenen. Per exemple un alumne de 4t A :

– Quan vaig a la biblioteca jo em sento afortunat perquè algunes escoles no en tenen-

Totes les frases són fantàstiques però algunes són una mica més especials:

Em sento molt orgullós de la biblioteca que tenim.

Em sento molt bé a la biblioteca perquè estic tranquil·la i relaxada.

Jo a la biblioteca em sento relaxat.

Jo a la biblioteca em sento agraït.

Jo a la biblioteca em sento tranquil·la, feliç i contenta.

És un goig saber que s’hi troben tant bé.

Com cada any hem mostrat a tothom la seva feina.  Podeu acabar de  fer-vos una petita idea amb aquestes imatges.

Iniciem el nou curs amb el Dia Europeu de les Llengües

Un any més iniciem el curs amb unes quantes idees noves.
Enguany després de donar-hi unes quantes voltes, hem trobat una manera de fer-nos ressó del Dia Europeu de les Llengües que se celebra el 26 de setembre. Era una diada que ens venia molt de gust destacar.

A la biblioteca Rosa Oriol, els alumnes de 4rt l’hem treballat de la següent manera. A partir dels diccionaris multilingüe de l’Enciclopèdia Catalana i del diccionari Word Reference que tenim enllaçats en el nostre entorn col·lectiu d’aprenentatge, hem estat buscant paraules com escola, llibre i biblioteca

Any Roald Dahl

A aquestes alçades del curs gairebé tots i totes sabem que enguany l’estimat Roald hagués fent 100 anys.

Alguns dels nostres alumnes, els de la classe de 6è i els de 4t, estan llegint llibres d’ell. Charlie i la fàbrica de xocolata, Charlie i l’ascensor de vidre, La meravellosa medecina d’en Jordi…
A estones de biblioteca estem llegint petits fragments de diferents obres i la comissió de biblioteca en parla entre els companys de cicle. El curs vinent tindrem alguna activitat més a punt.

A banda d’aquestes activitats també hem ambientat una mica la biblioteca i part de l’escola amb uns magnífics plafons informatius que les biblioteques públiques de Mataró han elaborat i que molt generosament ens han cedit. Els estem molt i sincerament agraïts. També volem remarcar la mateixa excel·lent voluntat de compartició que ens han dispensat les biblioteques municipals de Sabadell en compartir la guia de lectures d’en Roald Dahl i que hem penjat al racó que li hem dedicat dins la nostra biblioteca. La col·laboració entre les biblioteques públiques i les escolars ha estat des de sempre una fita a treballar i és un goig constatar que hi ha moments i circumstàncies en les que podem dir que és una fita assolida. Moltes gràcies.

Perquè us feu una petita idea de com ha quedat l’escola, podeu mirar aquestes imatges.

Sant Jordi 2016

La celebració de Sant Jordi, com cada any, il·lusiona els alumnes que hi participen. L’estona de l’anunci dels guanyadors de cada classe i de l’entrega de l’obsequi és un moment de gran emoció i alegria.

Pel jurat ha estat una feina molt grata però difícil. Enguany els relats guanyadors han estat:

L’estel                                                Núria Montero (2nA)

La família i el castell encantat         Xènia de las Heras (2nB)

La Natàlia Gonzàlez                           Aina García (3rA)

Els animals                                         Gemma Martínez (3rB)

Dick, l’heroi, i la formiga valenta       Carla Villena (4tA)

El libro mágico                                   Aaron Jurado (4tB)

Un dia de sort                                    Maria Valero (5èA)

El meu camp                                      Nura Sanneh (5èB)

Les emocions                                     Arnau Mirón (6èA)

Acròstics                                            Kevin Navarro (6èB)

 

Acròstics i Projecte

Els alumnes de 6èA. i 6èB. han triat el tema de grans desastres naturals i no naturals de la humanitat. És un tema amplíssim que dóna per a molta recerca però també per a la poesia.
I així, ho hem fet: hem pensat amb els acròstics. Mireu-vos una mica la feina que estem fent aquests dies.

Poesia i projecte

Enguany els alumnes de 3r han decidit fer el projecte interdisciplinar sobre els Animals Marins.

Per una altra part, la programació de català contempla la poesia a tercer.

Des de les estones de biblioteca volem donar una mirada literària al projecte i per això hem preparat un treball per aquest trimestre sobre cinc poemes: L’escamarlant i El peix espasa i la sardina de l’Enric Larreula. La Balena, El peix volador i El dofí de Ricard Bonmatí.

El poema el llegim en veu alta i dempeus. En comentem el significat i sempre han de cercar una paraula al diccionari. De moment diccionari en paper. El Diccionari de la Llengua Catalana Albertí, el DIDAC, el Diccionari Bàsic de Cruïlla i el Nou Diccionari Escolar de Santillana. Potser en els últims poemes acabem cercant les definicions en algun diccionari en línia. A tercer treballem amb profunditat el diccionari, per tant l’incorporem en la comprensió del poema. Per acabar analitzem què hi ha de “dibuixable” en el poema per encarar el dibuix que faran del poema.

Aquí podeu veure algunes imatges i a mesura que anem treballant els poemes, n’anirem afegint. De moment ens agrada molt aquesta activitat.


 

Mes de la biblioteca 2015

Un curs més,  al llarg del mes d’octubre ens fem ressò del Dia de la biblioteca que serà demà.

Aquest any, no hem tingut gaire temps de preparar res. Hem de preparar la Castanyada, treballar la tardor i un munt de coses més però hem llegit i remenat contes relacionats amb la “biblio”.

També, hem continuat anotant en la nostra llibreta particular frases de reconeixement a la biblioteca.

Us apuntem algunes d’aquestes frases personals de reconeixement dels alumnes de 6è:

“M’agrada venir a la biblioteca per aprendre més sobre la lectura” (Ricard)

“M’agrada anar a la biblioteca perquè és un lloc molt relaxant i tranquil” (Aniol)

“M’agrada la biblio perquè és el lloc on em puc ficar als llibres” (Nerea)

“M’agrada la biblioteca perquè es pot llegir tranquilament” (Alba).

 

 

Sant Jordi 2015

La Diada va començar, pels alumnes d’infantil i fins a 2n de primària, amb la narració de “El lleó de la biblioteca”  de Michelle Knudsen a la biblioteca de l’escola a càrrec de la Carme. L’ Izas a l’aula de música va fer un relat de la seva experiència educativa en un petit poblat d’Hondures per la resta de cursos de primària.

Mentrestant per torns anàvem passant per les paradetes. Els alumnes més grans podien comprar algun llibre i si no emparaular-lo per quan els recullisin els pares. Cada classe triava un llibre per a la seva aula.

A la tarda es va representar la Llegenda de Sant Jordi a través de diferents coreografies de balls de bastons preparades pels mestres d’educació física: en Carles, l’ Encarna i en Juanma. Va ser fantàstic!!

L’endemà a la tarda  familiars i amics de l’escola van explicar contes als alumnes d’educació infantil i primer.

Els cursos de 2n a 6è. varen assistir a l’entrega dels premis dels Jocs Florals. Va ser molt emocionant…

 

Amb aquestes imatges us podeu fer una idea de com va ser aquesta diada.