Agus i els Monstres 3: una llarga història a la nostra biblioteca

Després de l’actuació, entre la Joana i la Mònica els vàrem explicar les activitats que de moment estan a punt.

La Joana els ha explicat que en el passadís  de cicle mitjà hi ha un Flat de cartró on els alumnes han d’anotar en un paper de color diferent per a cada classe, els títols dels llibres que van llegint. Així despertem la curiositat de què llegeixen els companys i també anem fent una mica de cultura literària.

Com el curs passat participarem en el concurs de dibuix. Aquesta activitat la gestiona la Mònica des de la biblioteca. Després de llegir les bases, els alumnes fan un esborrany, el comentem una mica, el presenten en net i finalment, poden endur-se una careta de l’Agus o la Lines o bé fer-se un dels personatges en volum.

També hem ambientat el passadís on està la biblioteca amb escenes lectores de les diferents històries de l’Agus i els Monstres. En aquestes escenes, que hem títulat Què llegeixen l’Agus i els Monstres?, els personatges comenten aspectes dels llibres que van llegint. Hi surt el títol, l’autor, les diferents mirades i impressions dels qui conversen…

Agus i els Monstres 2: una llarga història a la nostra biblioteca

Amb els dies, la bibliotecària que us escriu i l’equip de mestres de cicle mitjà, hem estat conscients del valor literari de la col·lecció i ens ha semblat que oferia moltes possibilitats per al desenvolupament de la dimensió literària dels nostres alumnes. Ens hem decidit a explorar-ne algunes. Això vol dir que aquest desembre van arribar 4 col·leccions més  de l’Agus i els Monstres, una per a cada biblioteca d’aula.

Per a presentar la col·lecció i donar-hi molta importància els 4 tutors i la Mònica, la bibliotecària del centre, varem preparar una petita adaptació i representació d’ “Arriba el senyor Flat” al gimnàs. És el tros que explica com l’Agus coneix en Flat.

La Joana feia d’Agus i la Carol va fer el paper del Sr. Flat. La Montse Pujol narrava i el Domingo feia d’amic de l’Agus. La Mònica, clar, es va convertir amb l’Emma.

Els alumnes, s’ho van mirar amb expectació. Alguns ja coneixen la col·lecció però d’altres no. A tots els va fer gràcia veure els seus profes fent teatre.

Agus i els Monstres 1: una llarga història a la nostra biblioteca.

El curs passat la col·lecció “Agus i els Monstres” va entrar a la biblioteca, a l’escola i a les nostres vides.
Agus i els Monstres” escrit per en Jaume Copons té un relat fantàstic per a la formació de l’alumne lector: el Sr. Flat el monstre que troba abandonat i ensopit l’Agus, necessita per moure’s, per “viure” escoltar i llegir històries. Aquesta excusa tan formidable, ofereix un grapat de moments molt ben il·lustrats i recreats per la Liliana Fortuny en què l‘Agus i els seus amics Monstres, llegeixen llibres de tots els temps. Al llarg de la col·lecció es van comentant un munt d’aspectes dels personatges, dels autors o de l’argument mateix.

El curs passat els alumnes de cicle mitjà varen participar al concurs Dibuixa el teu Monstre.  Els va encantar, va ser un procés -el de dibuixar un monstre- en el què varen gaudir molt  i s’hi van esmerçar força.

Per a concursar havien d’haver llegit un llibre de l’Agus. Aquesta condició prèvia va suposar un tràfec d’Agus per la biblioteca important i varem acabar  comprant una segona col·lecció per satisfer millor l’interès dels alumnes. En acabat, els donàvem una careta o d’ Agus o de la Lídia.

 

 

Còmics pel dia de la Biblioteca

Després d’unes setmanes de feina en què s’ha treballat per parelles…Els alumnes de 4t han pogut mostrar les seves petites històries vinculades a la Biblioteca de l’escola: una pijamada, un vampir, un secret, unes magues…Un grapat de relats.

Cadascú s’ha guardat una còpia de la feina feta i n’hem fet còpia per penjar-les al passadís i fer-ne un llibret.

LA CASTANYADA 2017

Aquest curs hem tornat a preparar i representar una obra per a la festa de la Castanyada.

Aquesta vegada hem triat La Castanyada de l’Antoni Dalmases.

Cada mig grup ha estat treballant a les estones de biblioteca i alguna més la representació amb la Mònica i els tutors, Montse P. i Domingo.

Cada mig grup l’ha representat davant d’una classe o classes concretes de l’escola. Per exemple, el segon grup de 3rB l’ha fet davant d’EI-3 anys i el primer grup de 3rB davant de tot primer que són dues classes.

 

 

Dia o mes de la Biblioteca

Com cada any pels volts del 24 d’octubre des de la Biblioteca de l’escola ens fem ressò d’aquesta diada.
Sempre fem difusió dels llibres amb títols de Biblioteca:
Els ratpenats a la biblioteca, La bibliotecària de Basora, Un gat a la biblioteca!, La senyora dels llibres, Biblioburro, Els fantasmes de la biblioteca o la cadena secreta… entre molts d’altres. Els exposem en els diferents expositors que tenim: el de l’entrada de cicle inicial i 3r, el de la biblioteca…

A banda d’aquesta exposició enguany a 4t estem encara treballant en unes Històries de Biblioteca”.
Els alumnes participen en una activitat que anomenem
Lligant caps que consisteix en relacionar diferents inicis, nusos i desenllaços amb el seu llibre corresponent. Això els serveix per recordar entre tots d’això: les parts d’un relat.

Seguidament en parelles fan el guió o planificació d’un còmic en què ha d’aparèixer la biblioteca, la que sigui…

Per acabar realitzen el còmic amb les imatges i bafarades.

Anem lents però quan ho tinguem ho exposarem al passadís i farem fotos pel bloc.

Què hem llegit aquest estiu?

Aquesta és la segona setmana del nou curs. Amb els alumnes de 3r i 4t estem parlant de les lectures d’aquest ‘estiu. Enganxem una petita imatge de la coberta i un petit comentari…La veritat és que s’ho miren força!!!

 

Lletres a les aules 2017

Lletres a les aules és un programa de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC),  de foment de la lectura i de promoció de la literatura que permet apropar l’alumnat al fet literari i millorar-ne la comprensió lectora.  Consta de dues modalitats Autors a les aules (des del 2007) i En veu alta (2010).

Cada any aquest programes rep centenars de sol·licituds d’escoles i instituts d’arreu de Catalunya. Enguany la nostra escola ha tingut la sort de poder gaudir de la proposta En veu alta,  que posa a disposició de mestres i professors antologies entorn d’un eix temàtic genèric de textos literaris per ser dites a l’aula per un bon lector. Nosaltres hem tingut el privilegi de rebre  la Rosa Vila.

Aquest curs ens ha semblat de fer aquesta activitat amb l’alumnat de 5è nivell (fins ara l’havíem fet a 3r) i així donar conèixer una mica més l’activitat en el centre. L’antologia, un bestiari,  s’ha treballat a les aules amb les tutores de 5èA i 5èB, la Rosana i la Lluïsa i el dimarts 25 d’abril,  van fer la lectura En veu alta a la biblioteca.

 


 

Primer de tot la Rosa Vila ens va llegir uns quants poemes. Llegeix de meravella!!!! Després  uns quants nens vam llegir alguns poemes que ens van fer preparar. Al principi tots teníem molta vergonya, però després ens vam deixar anar. La Rosa Vila ens va ensenyar diferents maneres de llegir un poema, com per exemple: de por, rient, com un comentarista de futbol, cantant òpera…També vam fer uns exercicis per treure els nervis i estirar les cames una mica, perquè estàvem tota l’estona asseguts. Ens va semblar molt útil per millorar la nostra lectura.  Ens ho vam passar molt bé i va ser un dia genial. Al principi pensàvem  que seria molt avorrit però en acabar ens va semblar molt divertit i interessant.

 

Aina Miron Clarà, Gloria Heredero Egea, Maria Marfil Vicente.

 

 

Sant Jordi 2017

Una vegada més hem celebrat el Sant Jordi amb les paradetes, les danses, les explicacions de contes, els jocs florals i com no, amb les noves i velles versions de la llegenda. En especial, a cicle mitjà, han gaudit  molt i molt amb Sant Jordi a la cova del drac una versió lliure de la llegenda que forma part de la col·lecció de Contes desexplicats a càrrec del grup de contacontes Vivim del cuentu i il·lustrat per la Rocio Bonilla. santjordi

 

Els Jocs Florals també s’han esperat amb molta expectativa per part de tots els cursos participants: de segon a sisè. La veritat és que s’han sentit relats fantàstics. Moltes felicitats als guanyadors i participants.

Els pares i familiars també han pogut participar tan a l’hora de muntar parada de llibres com a l’hora d’explicar contes. La marató de contes s’ha continuat fent des de P3 a 1r.

 

Participem al Certamen de Lectura en Veu Alta

Enguany, l’escola s’ha pogut organitzar  per preparar-nos amb més profunditat pel Certamen de Lectura en Veu Alta. Ha estat una excusa fantàstica per a treballar la lectura i sobretot la lectura en veu alta, la lectura expressiva. Com que era el primer any, ens hem centrat en un sol curs, 4t. I hem aprofitat les sessions de Biblioteques en les que el grup classe es parteix.

Dues mestres de l’escola vàrem aprofitar una mini formació que són els Tallers Ara t’escolto per aprofundir el treball  de lectura en veu alta. Va ser un tastet molt complert amb activitats d’escalfament tant del cos com de la veu, de confiança, de desinhibició, de ritme, d’entonació, de puntuació…La veritat és que ens va agradar molt i que en vàrem difondre els continguts  en el Claustre.

S’ha fet un entrenament incloent algunes de les activitats del taller, de la lectura del llibre “50 oficis esbojarrats”. Després de l’escalfament se les preparaven individualment o per parelles o se les llegien els uns altres en petits grups.

Un cop decidit el representant de l’escola i l’alumne substitut, els dies previs al Certamen varen passar  a llegir algun dels fragments seleccionats per les classes a partir de  4t fins a 6è.  En comentàvem amb els oïdors el contingut per veure si s’havia entès la lectura en veu alta. En sortir comentàvem algun aspecte a millorar. El  llibre dels oficis esbojarrats té força gràcia. Gràcia que els alumnes més grans captaven molt bé i el resultat és que va ser un moment molt agradable per tots. Aquí podeu veure en Xavier un dels dies a una de les classes de 5è.

Finalment el dia 4 d’ abril vàrem anar els mestres i alumnes acompanyants convidats. Ens va tocar anar al Patronat de Teatre de La Garriga. Va ser una gran experiència. Hi havia un munt d’escoles i instituts de la Vall del Tenes i voltants.