«Ens cuidem». Implementació (Escola Mogent)

Desenvolupament de l’activitat a Educació Infantil

Els alumnes d’Educació Infantil han registrat durant una setmana quin tipus d’esmorzar portaven i quins residus generaven. P3 i P4 han fet el registre mitjançant taps de plàstic a dins de garrafes d’aigua. Els esmorzars es classificaven en: entrepà, fruita, fruits secs, producte industrial, pastisseria casolana o de forn de pa i cereals o galetes. Els diferents tipus de residus generats pels esmorzars podien ser: cap residu (carmanyola), plàstic, paper, residu orgànic, paper d’alumini i més d’un residu.

Per tal de comptabilitzar cada categoria (garrafa) s’ha creat un gràfic de barres al terra, col·locant els taps sobre cintes de roba de diferents colors. D’aquesta manera, la llargada de cada barra era el nombre de taps que hi havia a dins de cada garrafa.

El fet de plasmar els resultats a terra ha permès que els nens puguin caminar per sobre del gràfic i entendre els resultats obtinguts.

 

Desenvolupament de l’activitat a Educació Primària

Al cicle inicial, l’elaboració de menús es va fer per parelles. La recollida de dades i la representació a la gràfica de nivell es va realitzar en gran grup. L’elaboració de la gràfica de les dades recollides al cicle inicial es va realitzar en petits grups, així com l’anàlisi d’aquestes.

Els alumnes de cicle mitjà han recollit i analitzat les dades referents al malbaratament de l’aigua a les aules de primària, durant una setmana. Primer en gran grup vam observar les dades recollides i les vam representar en un gràfic (de barres) per nivells. Vam analitzar les dades per extreure’n conclusions de manera individual i ho vam compartir a nivell de gran grup. Posteriorment vam agrupar-nos amb els alumnes de 3r i 4rt i amb grups de 4 vam realitzar un mural per poder explicar a les altres aules el què havíem extret: les conclusions i les solucions per reduir el consum d’aigua.

A cicle superior els alumnes han recollit dades dels esmorzars i els residus generats durant una setmana. A partir d’aquestes han elaborat gràfics estadístics i han obtingut conclusions i propostes de millora. S’han exposat els resultats per parelles, als companys, a la comunitat educativa (mestres i famílies) en una exposició als passadissos de l’escola; i també s’ha difós pel poble, en una jornada al carrer, pels diferents espais més populars de la localitat.

Durant l’exposició dins l’escola, els alumnes de cicle mitjà també van realitzar diferents rols: informadors, guies, cambrers, reporters fotogràfics i radiofònics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *