Posem color a les emocions

Fa dies, quan els nens i nenes de l’escola de l’Estany van arribar al matí, es van trobar l’entrada i les classes desordenades. La nostra intenció era provocar-los i iniciar un debat de com s’havien sentit.

Continuant amb les emocions vam pensar que podríem intentar posar-les dins de pots diferents i omplir l’escola amb les emocions que podem sentir. Per fer-ho, ens hem trobat tots a l’entrada, on hem recordat el que haviem fet l’última sessió i el que ens plantejavem per avui. Ens hem separat amb tres grups, ja que segons l’edat tenen més o menys recursos per parlar de les emocions.

Els més petits de l’escola hem parlat de les emocions que es consideren bàsiques; la ràbia, la por, la tristesa, l’alègria i la calma. Primer de tot, hem explicat el conte El monstre de colors de l’Anna Llenas. En aquest conte apareixen les 5 emocions i cada una té un color diferent. Un cop acabat el conte ens hem assegut al voltant de la taula en rotllana i hem parlat de cada emoció que apareix al conte. Primer hem parlat de la ràbia, els més grans han escrit el nom en un full i els altres hem anat representant què ens transmetia. Han dit que la ràbia era una emoció forta, que la sentiem quan ens enfadavem, alguns deien que els feia plorar o cridar. Tots han estat d’acord en fer-la de color vermell. Observant les seves representacions la ràbia la solien dibuixar curta o concentrada i la intenssitat del traç era molt forta.

Amb les altres emocions hem fet el mateix. Primer en parlàvem, l’escrivíem i la representavem. Quan hem parlat de la tristesa, la Sira ens ha explicat que quan va deixar l’escola de Badalona es va sentir molt trista perquè deixava els seus amics, a l’hora de representar-la alguns l’han fet blau fosc, d’altres blau clar i inclús algú la veia negre. Per parlar de la calma, hem posat música tranquila, com quan fem relaxació. Tots deien que la calma és suau i tranquil·la. Tots l’han volgut representar verda, però en aquesta ocasió el traç era llarg i suau. La por, l’han fet gairebé tots negre. L’Arlet ha dit que per ella la por era groga. Finalment, hem parlat de l’alègria. Han dit que volia dir estar feliç i content, com estar de festa i cada nen/a l’ha volgut representar amb el color que més els agradava.

Un cop teníem colors i emocions relacionades les havíem de posar dins dels pots. Hem presentat els pots i colorant alimentari. Tot seguit els hem demanat com ho podríem fer. Una de les opcions que han sortit ha estat fer un rotlle amb el paper i posar-lo a dins, però altres deien que no es veurien. Finalment, algú ha dit que els podíem omplir amb el colorant alimentari i així ho hem fet. Però teníem un problema, només hi havia tres colors, blau, vermell i groc. Primer, hem fet proves en un full en blanc per saber que passava quan barrejàvem els diferents colors. Un cop sabíem com aconseguir els diversos colors hem omplert els pots d’aigua i hem anat representant les diverses emocions. Com que ja sabíem com aconseguir els colors ha estat molt fàcil, tot i això ens ha sorgit un problema. L’alegria l’hem representada de molts colors, però si barregem tots els colors surt negre, així que després de donar-hi voltes de com podríem fer-ho hem posat colorant alimentari groc i trossos de plastidecor de diferents colors. I així ha quedat la nostra representació de les emocions bàsiques.

CLASSE DE LES TELEVISIONS

A la classe de les Televisions vam començar repassant quines emocions havíem tractat la sessió anterior. Vam veure que hi havia emocions agradables i d’altres desagradables. Vam fer un petit joc d’expressió que consistia en representar amb la cara i el cos una emoció determinada i els altres l’havíem d’endevinar.

Després, vam triar d’ entre totes les emocions, quines eren les més bàsiques. A cadascuna, les hi vam atorgar un color: que si la ràbia és vermella, que si la tristesa és blava… Llavors vam començar a preparar les aigües de colors en pots d’emocions. Un pot d’aigua verda per l’alegria, un pot de negra per la por, un de turquesa per la calma… Va ser molt divertit!

CLASSE DELS IPHONE

A la classe dels alumnes de 4t, 5è i 6è vam començar l’activitat fent una petita meditació guiada, així ens relaxàvem i podíem connectar més fàcilment amb les nostres emocions i percepcions al nostre cos.

Després de la meditació, cada alumne/a centrat en ell mateix/a intentava recordar quines cinc emocions sent amb més freqüència. Com que ja som més grans i tenim vocabulari emocional, hem posat el repte de defugir de les emocions bàsiques, i poder afinar més amb alguna emoció de la seva família. Per exemple, si ens identificàvem amb la tristesa, podíem especificar-la més i expressar la melangia, l’enyorança, etc.

Algunes de les emocions que van sortir van ser: la vergonya, la frustració, el benestar, la tranquil·litat, l’avorriment, la fúria… Cada alumne/a va identificar aquestes cinc emocions que es sentia pròpies amb un color.

Potseriorment ho vam posar en comú, les vam escriure totes a la pissarra, el seu nom i els colors amb les quals les vinculàvem. També vam parlar de quan les sentíem, a quina part del nostre cos ho fèiem i per què creiem que les sentim. De què ens avisen? Quina informació ens donen? Vam reflexionar sobre que no hi ha emocions bones i dolentes, sinó emocions agradables i desagradables. També vam veure (gràcies a la diferència entre els colors en les mateixes emocions), que malgrat dues persones diguin que senten, per exemple, benestar, són dues maneres diferents de sentir-ho. D’aquí va sortir la importància de l’empatia i l’escoltar lliure de judicis.

Finalment, i posant-nos tots d’acord, les cinc emocions que vam triar com a grup són: el fàstic, de color verd pistatxo. La vergonya, de color lila. La fúria, de color vermell. L’eufòria, de color groc. I finalment, l’avorriment, de color negre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *