HERMES

Hermes, anomenat Mercuri en llatí, era fill de Zeus i de la plèiade Maia, filla d’Atlant. Va néixer en una cova de Cil.lene d’on s’escapà al cap de poca estona. Aconseguí arribar fins a Tessàlia, on el seu germà Apol.lo feia de pastor. Li robà una part del ramat fins a Pilos, on va sacrificar dos animals i els va dividir en dotze parts, una per a cada un dels dotze déus. Després d’amagar la resta del ramat, tornà a Cil.lene. Allà trobà una tortuga, en buidà la closca i amb ella inventà la lira afegint-hi cordes confeccionades amb budells de vaca. Apol·lo descobrí el lladre de les vaques gràcies a les seves dots endevinatòries i portà Hermes davant Zeus perquè imposés justícia. Però al final Apol·lo acordà amb Hermes bescanviar les vaques per la lira.

Hermes és el missatger dels déus, guia de les ombres cap a la mansió de l’Hades, protector dels viatges, portador de la sort i deïtat patrona dels lladres i dels mercaders. En l’art és representat com un home jove portant un barret d’ales amples i sandàlies alades i amb el caduceu, coronat amb dues serps que representen les que una vegada es van enroscar al bastó després que Hermes les hagués trobat barallant-se i es va interposar entre elles.

Hermes va tenir unes quantes aventures amoroses. Entre les deesses el seu amor principal va ser Afrodita, amb la qual va tenir Hermafrodit i Priap. També va ser el pare de Pan, després de la seva unió amb una de les nimfes filla de Dríops. També es va enamorar d’unes quantes dones mortals, entre elles Herse i Apemòsine.

A la imatge,  el déu Hermes en un detall de l’Al.legoria dels planetes i els continents de Giovanni Battista Tiepolo (1696-1770)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *