Segons la mitologia, Filèmon i Baucis era una parella d’ancians. No tenien major fortuna que el seu amor i vivien en una casa de poble molt senzilla.

Un dia, el déu Zeus i el seu fill Hermes van baixar a la Terra amb aparença humana i van anar demanant allotjament casa per casa però ningú no els obrí la porta. Els únics que els van oferir hospitalitat va ser la parella d’ancians Filèmon i Baucis que els hi van oferir tot el que tenien i més.

Baucis es va adonar que eren déus perquè encara que els omplís els gots de vi reiteradament la gerra estava sempre plena.  Pensant que el que tot el que els serviren havia estat poc, van decidir-se a matar l’únic animal que tenien, una oca. Els déus s’hi van negar i, com a càstig per tots aquells altres que no els van obrir la porta, Zeus va inundar tota la regió menys la casa dels ancians. Mentrestant, Filèmon i Baucis van pujar a un turó on observaven que la seva petita casa s’estava convertint en un temple meravellós.

Per últim, Zeus els va concedir un últim desig i els dos a l’hora van demanar ser sacerdots del temple per sempre i morir junts. Aleshores, Zeus va convertir-los en arbres, Filèmon en un roure i Baucis en un til·ler.