L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Regidoria de Feminismes i LGTBI, ha impulsat el projecte ”Diversitat en curt”. Mitjançant aquesta idea educativa i artística es vol evitar la violència a l’entorn escolar envers la diversitat sexual.

El projecte barceloní té un precedent francès. Els estudis realitzats en els últims quinze anys a França posen de relleu que les taxes de suïcidi són molt més elevades entre els col·lectius de gais, lesbianes, i transsexuals que entre els heterosexuals. La discriminació i l’assetjament per motius de diversitat sexual esdevé un factor associat a un patiment psicològic important fins arribar al suïcidi. L’Institut National de Prévention et d’Éducation pour la Santé (INPES), de França, amb el suport dels ministeris de Salut i de Cultura, i de Canal+, va impulsar el projecte “Jove i homosexual sota la mirada dels altres”. També es va basar en la realització de cinc curtmetratges contra l’homofòbia. Els ministeris de Salut i Cultura de França van promocionar aquest treball no només a les escoles públiques del país sinó que es va realitzar una campanya televisiva a Canal+, en què personatges reconeguts de la vida pública i cultural francesa com Jane Birkin, Victoria Abril, periodistes, esportistes i cantants famosos s’implicaven en el projecte.

[youtube]https://youtu.be/zd9rRqgqjyg[/youtube]

El projecte de l’Ajuntament de Barcelona també consisteix en crear cinc curtmetratges d’una durada màxima de 10 minuts per conscienciar als alumnes sobre la diversitat sexual. Els curts aniran adreçats,principalment, a alumnes de primària i secundària.

Carla Subirana, Miguel Bosch, Judith Colell i Ada Colau. (http://ajuntament.barcelona.cat/)

Carla Subirana, Miguel Bosch, Judith Colell i Ada Colau. (http://ajuntament.barcelona.cat/)

Cadascun dels realitzadors ha treballat una proposta artística pròpia:

Isabel Coixet presenta Normal, que aborda des de l’estètica del videoclip una reflexió sobre el que és o no és “normal”. Dues nenes agafades de la mà, dos homes grans, una nena que sembla un nen, un nen amb aspecte de nena, dues dones grans, un home i una dona, una nena i un nen.

Judith Colell planteja a Aniversari la història d’una nena que sempre ha desitjat ser nen.

Miguel Bosch presenta Todo saldrá bién, pingüino, l’aventura d’un nen pingüí.

Carla Subirana presenta Júpiter i Mart. Júpiter i Mart són planetes brillants. Es troben a una distància més petita que les estrelles, i per això quan les mirem no fan pampallugues. Emeten una llum, ferma i constant, tal com ho fan la Bruna i el Josep quan parlen de la seva família, formada per dues mares.

Isaki Lacuesta presenta Autoretrat en rosa i blau, una reflexió sobre l’homosexualitat a partir del primer petó.

La intenció d’aquest projecte és evitar que els alumnes presentin una actitud intolerant davant de companys que s’identifiquen amb una identitat o orientació sexual diferent. Aquesta violència es produeix també en edats infantils i juvenils, i es manifesta en entorns on es relacionen, en l’entorn familiar, en l’entorn escolar, o al carrer.

La idea és que els infants i adolescents reflexionin després de veure els curtmetratges i, avui en dia, com estan més acostumats a un llenguatge audiovisual també tracta de què es capti la seva atenció gràcies als curtmetratges. Així, també es podria evitar, qualsevol actitud discriminatòria promovent valors com el respecte, la inclusió i la diversitat.

Aquest projecte amb els seus curtmetratges es portarà a terme a les escoles durant  el curs escolar 2016-2017. La presentació al gran públic dels cinc curtmetratges del projecte “Diversitat en curt” se celebrarà en el marc de la 21a Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià: FIRE!! 2016. “Liberté, egalité, diversité”. Aquesta mostra se celebrarà entre els dies 30 de juny i 10 de juliol a l’Institut Francès, i la projecció dels filmets està prevista el 6 de juliol a les 12.30 hores. Aquesta serà la primera vegada que es podran veure públicament i en pantalla gran tots cinc treballs. L’entrada serà de franc i oberta a tots els públics.