ATORGATS ELS PREMIS ATRAPALLIBRES I PROTAGONISTA JOVE 2020-2021

Prop de 8.000 infants i joves de tot Catalunya han participat en l’elecció dels premis del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, el CLIJCAT, d’aquest any. Els premis del CLIJCAT són els únics guardons de tot l’Estat amb un jurat format per milers de nens que durant el curs llegeixen i voten les propostes literàries escollides, prèviament, per una comissió d’experts en literatura infantil i juvenil.

16è Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres»
Obres guanyadores:

Obra guanyadora Categoria 9 anys

LIND, Asa. El llop de sorra Kalandraka. (Set llegües)

La Valentina viu amb el pare i la mare en una caseta petita a la vora del mar. És estiu i, clar, es mor de ganes de banyar-se, però els pares sempre estan enfeinats i no tenen temps per jugar amb ella. Un dia, però, fa un amic especial que canviarà la seva vida, el llop de sorra. Un llop que viu dins un sot. I no és un llop qualsevol! És una criatura molt especial que menja raigs de sol i raigs de lluna. I, a més, sap totes les coses de tots els mons i totes les respostes de totes les preguntes.

Finalistes Categoria 9 anys

BILBAO, Leire. Bitxopoemes i altres bèsties. Kalandraka
DAVIES, Nicola . El dia que va arribar la guerra. Alba

 

Obra guanyadora Categoria 10 anys

SALOMÓ, Xavier. Off. Flamboyant

Off és un àlbum il·lustrat sense text, que narra mitjançant les imatges, el viatge d’una cavallera, abillada amb una capa amb caputxa vermella, i el seu company, un cérvol que la porta allà on vol. Caminen per un lloc devastat, sec, trist, sense vida, fins que veuen a l’horitzó una central nuclear abandonada. Un cop entren tot canvia…
Una història commovedora que ens recorda tragèdies nuclears tan dures com les de Txernòbil o Fuckushima.

Finalistes Categoria 10 anys

SASSEN, Erma. Un indi com tu i com jo Takatuka
FRANQUET, Núria. La liang dins el quadre. La Galera

 

Obra guanyadora Categoria 11-12 anys

POU, Gisela. Palmira i l’efecte crisàlide. Edebé

La Palmira té dotze anys i nom de ciutat. Al sorteig que s’ha fet a classe li ha tocat de fer un treball sobre Síria, aquest estat que fa tants anys que està en guerra. La Palmira busca informació però li costa agafar el fil del treball. En Climent, el mestre, els demana que aprofundeixin i reflexionin. La Palmira es pregunta: si jo fos una nena siriana, què explicaria? Però, encara té una pensada més bona.

Finalistes Categoria 11-12 anys

GUTERSON, Ben . Hotel Winterhouse. La Galera
HOLM, Jennifer L . El peix número 14. Viena. (El Jardí secret de Viena; 25)

 

25è Premi de Literatura «Protagonista Jove»
Obres guanyadores:

Obra guanyadora Categoria 13-14 anys

AVI. La guerra dels botons. Bambú (Èxit; 12)

Durant la Gran Guerra un petit poble de Polònia es veu atrapat entre els dos bàndols.
Envaït pels russos és atacat pels alemanys i la població en pateix les conseqüències, entre ells una colla de nens.
Quan un d’ells troba un botó comença una competició per veure qui troba el més bonic i es converteix en “rei”. Això els porta a demanar, quan no a robar, els botons dels uniformes dels soldats estrangers sense ser conscients del perill que això comporta per a la seva vida.
És un retrat de la cruesa i absurditat de la guerra posant el focus no en les grans batalles i estratègies a gran escala, si no en com afecta la vida de persones que no hi tenen res a veure.

Finalistes Categoria 13-14 anys

SMY, Pan. Thornhill. Blackie Books
CORTES, Jesús. Magus (El mag). Bromera (Esfera; 51)

 

Obra guanyadora Categoria 15-16 anys

ALIRE, Benjamin. Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers. L’Altra (L’Altra Tribu; 4)

Quinze anys. Fastiguejat. Deprimit. Així es defineix Aristòtil.
Mortificat per una mare que té més amics que no pas ell i per un pare que paeix en silenci els cops que la vida li ha donat, l’Ari viu enfadat amb el món, intentant trobar la manera de ser feliç.
Sovint es refugia a la piscina del barri. Hi va buscant un lloc on amagar-se, lluny de la calor, de companys indesitjables i del neguit de no saber res del germà gran que té a la presó.
Un dia, just allà, mentre intenta aprendre a nedar tot sol, coneix el Dante i la seva vida ja no tornarà a ser la mateixa.
Xerraire. Segur. Culte. Així podríem definir aquest nou amic que, a part de ser també mexicà, poques coses té en comú amb l’Ari.
Aristòtil i Dante són la cara i la creu, el pessimisme i l’optimisme, dos pols oposats, però mentre discuteixen de còmics, de poesia i de la vida en general i en particular, la seva amistat esdevé tan sòlida que difícilment es podrà trencar.

Finalistes Categoria 15-16 anys

VIGAN, Deplphine de. Les lleialtats. Edicions 62 (Balancí)
WYNDHAM, John. El dia dels trífids. L’Altra (L’Altra Tribu; 3)

Aquest article ha estat publicat en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *