I. A. α Anime: Introducció al concepte

Comparació entre l’adaptació del personatge Gi-Gan en l’anime i en el manga Akatsuki no Yona.

Actualment fora del Japó s’utilitza la paraula manga per designar qualsevol còmic d’origen japonès. La paraula manga prové del japonès i està composta per dos kanjis, que és un dels seus signes d’escriptura, 漫 (man), que significa informal, i 画 (ga), que significa dibuix. La persona que es dedica a dibuixar-los s’anomena mangaka.

 

Animeabreviatura de la paraula anglesa animation, és un terme utilitzat al Japó per referir-se a l’animació en general, però utilitzat internacionalment, fa referència només a l’animació de procedència japonesa. La majoria d’animes estan basats en un manga, sigui una sèrie o un one-shot. Però també en altres casos, quan es crea l’anime primer i aquest té molt d’èxit, se’n segueix el manga. Pot ser que directament un anime no tingui manga o al revés; també hi ha casos en què l’anime està basat en una novel·la. Algunes sèries anime i alguns còmics manga estan basats en videojocs que, degut al seu èxit, decideixen distribuir-los en altres formats.

Comparació del personatge Lucy Ashley en l’anime i en el manga Fairy Tail. En aquest cas la vestimenta que porta canvia degut a la censura que té l’anime.

Tot i que l’anime apareix a principi del segle XX mitjançant curtmetratges, es va començar a fer famós internacionalment durant els seixanta gràcies a Osamu Tetzuka, una figura important en el món del manga i de l’anime, conegut per ser el mangaka d’Astroboy. A finals de la dècada dels 80, gràcies a l’adaptació cinematogràfica d’Akira, basada en el manga de Katsuhiro Otomo, el manga i l’anime es van popularitzar com mai s’havia pensat.

Hi ha diversos formats de distribució d’anime; el més comú és mitjançant sèries o pel·lícules, però també n’hi ha d’altres. Els OVA (Original Video Animation) són fragments d’animació, solen durar entre 20 i 45 minuts, que normalment no influeixen en la trama original, en cas de ser d’una sèrie. ONA (Original Net Animation) és un format creat per distribuir-se per internet. Els especials de televisió són, un o més capítols, que s’emeten en dies especials o en finalitzar una sèrie; poden tenir o no relació amb l’argument principal.

En els animes amb format sèrie llargs normalment es divideixen en sagues o temporades, agrupacions d’una gran quantitat d’episodis, que es caracteritzen per l’entrada d’un nou personatge, perquè succeeix un fet important o perquè tot el que passa té un sol objectiu. Alguns animes divideixen una saga en arcs que succeeixen en una mateixa ubicació.

Tant l’anime com el manga comparteixen els mateixos gèneres dividits en dues categories: gèneres demogràfics i gèneres temàtics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *