Petites tasques, petits aprenentatges…

Sovint ens preguntem quan podem encomanar als nostres infants petites tasques…. Els infants des del moment de néixer són dependents del pare i la mare, de mica en mica es van fent grans i observem com evolucionen les seves capacitats.

Un infant necessita la família, la persona adulta, per donar-li suport i guiar-lo en els seus aprenentatges, per a poc a poc elles i ells poder anar fent les coses per si mateixos.

A mesura que l’infant va adquirint aquesta autonomia i va aconseguint petits reptes, aquests impacten directament en la seva autoestima, és a dir, en valorar-se positivament.

És important educar als infants en la corresponsabilitat per tal que valorin la importància de les tasques de la llar i s’impliquin. Els infants s’han d’anar fent conscients que aquestes feines són una part important i necessària de la vida quotidiana. Cal que tothom se senti bé a casa i que tothom hi col·labori.

El nostre paper com a referent adulta és important que sigui de motivar i engrescar que visquin les primeres feines que fan a casa com una cosa positiva i no com una tasca feixuga, així els podem ajudar amb frases com: “t’ajudo?” o “m’agrada molt com ho has recollit”.

A mesura que es fan grans és convenient anar augmentant progressivament la complexitat i la varietat de les tasques que poden anar fent, però sempre seguint el seu ritme i observant que ho poden fer sense dificultat. Pensem que encara ens necessiten, hem d’adoptar una actitud comprensiva amb elles i ells, amb l’evolució que cada nen i nena va fent i amb el seu procés d’aprenentatge.

Quines tasques penseu que podem fer aquestes petites i petits, ho heu pensat?

Recollir les joguines:

Podem organitzar l’espai perquè no depenguin de la nostra ajuda cada vegada que necessiten alguna cosa. Per exemple si posem les joguines que més utilitzen endreçades al seu abast, elles i ells les podran agafar i també serà més fàcil que les puguin recollir. Els podem ajudar quan ho comencem a fer els primers dies tot cantant una cançó, pot començar com un joc per acabar esdevenint una rutina.

Cançó “Recollim” de Dàmaris Gelabert

 

Ajudar-nos a preparar algun menjar senzill:

Els podem animar a fer que col·laborin en la preparació d’algun menjar, com fer un pastís tot tirant algun ingredient o remenar la pasta amb el vostre ajut. Poden col·laborar posant oli, olives a l’amanida, sucant el pa amb tomàquet…

Sempre amb l’acompanyament de la persona adulta i comptant amb temps per poder-ho fer amb tranquil·litat.

La Roba:

Als infants els hi agrada treure’s les sabates, sobretot ara que ve el bon temps. Gaudim d’aquest temps de confinament perquè investiguin com tornar a posar-les … No tenim pressa!

Deixar que de mica en mica elles i ells es vagin aprenent a vestir, mitjons, pantalons… Evitem posar entrebancs com són els pantalons amb peto, tirants o cinturons perquè això els dificulta la seva autonomia i, si estan en procés d’anar ja sols al WC, els hi podem fer més difícil.

També poden tirar el seu bolquer a les escombraries o la roba per rentar al cistell de la roba bruta!

Adquirir petits hàbits d’autonomia:

Posar-se aigua en un got quan tenen set. Cal que adeqüem els estris: got, gerra… a les seves capacitats i destreses.

Ajudar-nos a regar les plantes:

Buscar una estona perquè ens acompanyin a regar a les plantes, aprendran a respectar-les i a la vegada a tenir-ne cura. Els hi podem facilitar amb una regadora petita per elles i ells.

Menjar soles i sols, rentar-se les mans:

Quan comencen a menjar sols i soles primer s’embruten, els hi cau el menjar, es mullen quan es renten… els hi cal temps, la nostra paciència i acompanyament per anar fent aquests aprenentatges.

 

Us animeu a provar alguna d’aquestes propostes??? Comenteu-nos que us han semblat! Fins divendres famílies!

Podeu consultar les propostes que us anem fent a http://www.bdv.cat/llarsinfantsbdvacasa

o als apartats #LlarsInfantsBDVacasa dels blocs de les Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès:

Rodona

Xerinola

El Bosquet

La Rondalla

La Baldufa

La Blava

Llars d’Infants Públiques Municipals de Barberà del Vallès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *