Panell Sensorial

Bon dia famílies, sóc la Sara… Fa poquet que estic a la Llar, però avui també vinc a passar una estona amb vosaltres de forma virtual !!!

Sabem que els més petits de la casa aprenen molt a través de l’experimentació i les exploracions que fan en el seu entorn més proper. Per això, avui us proposem una activitat de manipulació perquè pugueu fer a casa. Es tracta d’un PANELL SENSORIAL on els infants podran anar descobrint el món a través dels seus sentits, oferint-los un ventall d’ estímuls sensorials.

 

El millor d’aquesta activitat és que cada família ho pot fer de forma fàcil, econòmica i ràpida a casa, amb qualsevol material, i cada panell sortirà diferent i original. Pels més petits us recomanem que sigui primerament enfocat al tacte, perquè explorin amb textures, colors, mides i formes; i pels més grans el podeu crear amb materials que promoguin la psicomotricitat fina (cordills, cremalleres, passar fils per diferents objectes, botons, nusos…).

El podeu fer de forma vertical, per exemple sobre una superfície de fusta com un panell, una fullola, una cartolina, i enganxar els diferents materials per penjar-ho a la paret, sempre a l’alçada dels infants; o d’altra banda, crear-lo en horitzontal, com per exemple a terra, sobre una tovallola, una manta, cartolina, etc. Es pot distribuir tots els materials de diferents maneres, ja sigui en diferents bols, platets de paper o plàstic, carmanyoles, o enganxar directament els materials a la superfície.

Tot seguit, us hem preparat una llista amb bastants exemples de materials diversos de mides, formes, colors i textures diferents, ja que la idea és que proveu de crear l’activitat amb coses que tenim tots a casa amb facilitat: des de jugar amb les textures amb diferents aliments, teles, objectes i superfícies, fins a jugar amb objectes simples com pinces de la roba, palletes, etc. Us recomanem que presenteu l’ambient a l’infant on pugui manipular i experimentar lliurement i que estigui al seu abast, com us dèiem abans; a la paret, en una petita taula o a terra sobre una tovallola o estora.

Llista de materials per fer el panel sensorial:

 • Vidre: ampolles de vidre; pots, gotets de iogurt…
 • Fusta: pinces de la roba; caixetes de fusta, estris de cuina de fusta, pals de fusta (pinxos, broquetes, escuradents)…
 • Plàstics: bosses del supermercat; paper film; ampolles de plàstic; tetrabrics de llet i sucs; palletes, guants de plàstic…
 • Papers: paper de cuina, mocadors, paper de diari, revistes, cartolines, paper de forn, paper d’alumini, paper de regal…
 • Metall: llaunes, claus, coberts, imants, clips, CDs, fregalls,
 • Cartó: rotllos de paper (llargs de cuina i curts de bany) i altres tipus de cartons com oueres, capses, etc.
 • Teles: teles vàries, draps, estovalles, baietes, fulards, guants de cuina, cordills (com els de les sabates per exemple)…
 • Aliments: sal, sucre, arròs, pa ratllat, diferents pastes, xocolata, llenties, fesols, cacauets amb closca, pipes, festucs, pells de fruites (taronja, llimona, poma…).
 • Esponges (tant de bany com els fregalls per rentar els plats).
 • Cotó fluix
 • Pinzells, plomes, raspalls.
 • Taps: d’ampolla, de suro…
 • Botons de diferents mides i colors.
 • Pels que teniu jardí: flors, fulles, gespa, branques, pinyes, pedretes, petxines, terra, sorra de platja, etc.

 

Hi ha infinites idees per crear el vostre propi panell sensorial, i així jugar i aprendre a través de la manipulació, així que tot seguit us deixem alguns exemples que hem trobat interessants, però de ben segur que si busqueu una mica, en trobareu molts més!!!

Espero i desitjo que estigueu portant aquests dies de confinament el millor possible, i que us cuideu molt i que aviat ens retrobem a la Llar!!!

Una dolça abraçada!!

Sara

 

exemples de panells

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *