EL CONFLICTE SIRIÀ

Crònica de Guillem, Ruben i Badr.

Fa aproximadament uns 7 anys, va començar un gran conflicte entre el president Bashar Al-Assad i la població siriana. Els ciutadans reclamaven una serie de drets i llibertats que el govern no els hi atorgava.

El conflicte entre el Govern sirià i els opositors al president Bashar al-Assad es va desencadenar al març de 2011. Les revoltes sirianes van començar com protestes pacífiques però no van trigar gaire ha haver-hi victimes a causa de la guerra que és coneix avui en dia com ‘la guerra de siria’. Les autoritats acusen als països aliats de donar suport amb armament i a grups terroristes, mentre l’oposició denuncia que l’Exèrcit d’Al-Assad mata civils. A causa d’un atac amb gas tòxic ocorregut el 21 d’agost de 2013, que els països d’Occident han atribuït a les forces governamentals, EUA es va preparar per a un possible atac contra territori sirià. Gràcies a la proposta russa a Síria perquè lliuri el seu arsenal químic sota control internacional, es va obrir de nou la possibilitat d’una sortida diplomàtica del conflicte. El Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar el 27 de setembre passat per unanimitat la resolució, acordada per Rússia i EUA per eliminar les armes químiques a Síria.

Des 2014, Estats Units, Regne Unit i França han dirigit incursions aèries contra Síria, així doncs, durant l’administració de BarackObama, Washington es va limitar a insistir en la renúncia d’Assad.
Donald Trump, va començar el seu mandat evitant prendre protagonisme en el conflicte, però després va canviar radicalment de postura, involucrant més enllà de la seva participació militar en la lluita contra al-Assad.
Així doncs a l’abril de 2017, Trump va donar a entendre que la guerra a Síria no era una de les prioritats del seu govern, però, el 6 d’abril d’aquest any la Casa Blanca va sorprendre quan, per primera vegada en el conflicte, va ordenar un atac militar contra les forces d’Assad.

Els experts asseguren que l’acció militar d’Estats Units, Regne Unit i França posarà a prova el règim de Bashir Assad encara que probablement no alteri la direcció del conflicte.

Finalment opinem que aquest conflicte es el més significatiu del món ja que no ens podem permetre que a meitats de segle XXI la població siriana estigui tant maltractada i sense poder expressar-se liberalment. També podem dir que els mitjans de comunicació no aporten tot el interés que hauiren de implantar ja que fa 7 anys que és produeixen aquests fets i, per tant, el interés periodístic baixa significativament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *