EditoriALT

L’ASSETJAMENT ESCOLAR

Maig,2019

El dos de maig, es va celebrar el dia internacional contra el Bullying, amb l’objectiu de conscienciar a tota la població mundial però especialment als més petits sobre l’assetjament escolar en gairebé totes les escoles del món.

Aquesta data va ser establerta per associacions de pares i agencies no governamentals com per exemple: NACE, per promulgar mètodes per evitar la violència en els centres escolars i establir un protocol d’actuació per aquests casos.

El Bullying és el maltractament físic i psicològic deliberat i continuat que rep un nen per part d’un altre o altres, que es comporten amb ell cruelment amb l’objectiu de sotmetre’l i espantar-lo, amb vista a obtenir algun resultat favorable per als assetjadors o simplement a satisfer la necessitat d’agredir i destruir que aquests solen presentar.

Els nens o adolescents que pateixen aquest tipus de maltractament presenten un menor rendiment acadèmic a llarg termini, poden patir problemes emocionals, com depressió, ansietat i baixa autoestima. En alguns casos poden arribar al suïcidi.

Amb motiu del Dia Internacional contra el Bullying o assetjament escolar es realitzen diversos actes en els centres escolars per promoure un bon ambient a les escoles, i evitar que l’assetjament escolar pugui produir-se en qualsevol escola o centre educatiu.

Des de l’Alternativa animem a tots els centres a crear actes per defensar a tots els nens que pateixen o poden patir aquests assetjaments escolars. La revista de l’institut Alt Penedès desitja que en el futur no es cometi tants casos de violència infantil.

NOTRE DAME, UN TRESOR SENSE ASSEGURANÇA

Abril, 2019

El passat dilluns 15 d’abril la històrica catedral Notre Dame situada a França va patir un greu incendi que va ser degut a les obres de manteniment de la pròpia catedral. L’incendi va acabar amb l’agulla central del centre, que tenia 96 metres d’alçada, i  dos terços del sostre es van derrumbar.

Els redactors de la revista estem commocionats amb la crema de la catedral, com la resta de la població, però creiem que hi ha alguns fets dels quals no se n’ha parlat suficient. La catedral no comptava amb una companyia que l’assegurés, si nó que és el mateix estat francés el que s’ha de fer càrrec de la reconstrucció de l’edifici. Es calcula que es necessitaran uns mil milions d’euros per realitzar aquest treball, quantitat de diners que l’Estat no disposa. És per això que es va llançar una subscripció nacional per a reconstruir la catedral entre tots. Ja són molts els grups privats que han donat grans quantitats de diners, d’entre els quals destaquen el grup Louis Vuitton Moët Hennessy o el grup cosmètic L’Oréal que han abonat 200 milions. En total ja s’han recaudat 900 milions d’euros.

Des de la revista volem reflexionar sobre aquest fet, ja que considerem que la reconstrucció d’aquesta catedral pot esperar. En canvi, hi ha problemes més urgents que ens afecten de manera més directa, com podria ser el canvi climàtic.Amb tot això volem mostrar que quan ajuntem la nostra solidaritat, podem aconseguir canvis, però cal tenir en compte que s’ha de prioritzar en els assumptes de més urgència.

 

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Abril, 2019

 

Resultat d'imatges de VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La violència de gènere, molt present en l’actualitat, és un tipus de violència física o psicològica exercida contra qualsevol persona o grup de persones, a base de la seva orientació o identitat sexual, sexe o gènere, que impacta de manera negativa en el benestar de l’individu que la pateix.

D’acord amb la “Organización de las Naciones Unidas” el terme s’utilitza per a distingir la violència comú d’aquella que es dirigeix a individus o grups sobre la base del seu gènere.

La violència de gènere presenta diferents manifestacions, com ara accions que causen sofriment o dany, amenaces, o alguna privació de llibertat.

És cert que la majoria de les víctimes són dones i nenes, però l’ONU Mujeres, adverteix sobre l’error habitual de considerar l’expressió de violència de gènere com a sinònim de violència contra la dona, senyalant que el concepte de violència de gènere és més ampli i té com a objectiu destacar que aquesta violència és dirigida a qualsevol que no respecti els rols que una societat determinada els hi imposa als homes i dones.

Com hem anomenat anteriorment, és un tema molt present en l’actualitat i s’ha d’estar ben informat per a poder fer una millora de la societat i que a poc a poc aquests problemes desapareguin.

 

 

Pau Alsina i Laia Expósito

 

 

CANVI CLIMÀTIC, GRETA THUNBERG

Abril 2019

La gran contaminació de gasos a l’atmosfera està creant una capa que impedeix que la calor s’escapi un cop ha rebotat a la Terra. Aquest fenomen s’anomena efecte hivernacle i provoca un escalfament del planeta, per tant, s’està produint un canvi climàtic i tot és degut a l’activitat humana.  

Algunes de les conseqüències, ja han afectat algunes comunitats autònomes de l’Estat espanyol, on hi ha hagut inundacions, pluges desmesurades, sequeres… Actualment, és un dels problemes més greus que tenim en el nostre planeta  i posa en risc el nostre futur.

Les persones som conscients d’aquest problema, però la gran majoria no fem res per intentar-lo reduir. Per això, volem destacar a Greta Thunberg, una adolescent sueca que no es va voler quedar amb els braços plegats davant la situació que ens trobem.

Thunberg, l’agost del 2018, amb tan sols 15 anys, va decidir no anar a l’escola fins al 9 de setembre, dia de les eleccions generals de Suècia. Anteriorment, el país havia patit una forta onada de calor i múltiples incendis forestals. Per això, va protestar asseient-se davant del Riksdag, el parlament suec, cada dia durant la jornada escolar. Mostrava un cartell que deia «Skolstrejk för klimatet» (vaga escolar pel clima) i el que demanava era que el seu govern reduís les emissions de carboni seguint el que estableix l’Acord de París.

Celebrades les eleccions, l’adolescent va continuar protestant només els divendres. Aquest fet va cridar l’atenció a escala internacional i va inspirar a estudiants de tot el món a participar en vagues estudiantils pel canvi climàtic. Des de desembre de 2018, més de 20.000 estudiants han realitzat manifestacions a més de 270 ciutats en diversos països del món, incloent-hi Austràlia, Àustria, Bèlgica, Canadà, Països Baixos, Alemanya, Finlàndia, Dinamarca, Japó, Suïssa, Regne Unit i els Estats Units.

Per finalitzar, des de la redacció us encoratgem a reflexionar sobre aquest tema i dia a dia, aportar el vostre granet de sorra amb les vostres accions. Es pot començar per reduir l’ús diari dels plàstics (bosses reutilitzables, raspalls de dents de bambú…); comprar productes de km 0; utilitzar més els transports públics, anar caminant als llocs o en bicicleta; comprar per exemple pastes en una fleca, ja que l’embolcall no és de plàstic i segurament el producte és més “saludable” i natural.

Entre tots podem fer un món millor i menys contaminat!!

 

ADDICTION TO SOCIAL MEDIA

Nowadays addiction to social media is becoming increasingly common. Forgetting that the cell phones can produce anxiety for those who are not able to stay away from it for a second. Nobody has been able to doubt about the benefits that new technologies have brought, however, conditioning our lives to a mobile device can be harmful to our health. They have even had to open detoxification clinics for those addicted to these devices.

With the proliferation of social media we are becoming increasingly dependent on our virtual life. Snapchat, Facebook, Instagram are replacing real life. Experts on the subject believe that addiction to social networks is similar to the feeling that causes the consumption of drugs such as cocaine or ecstasy. Usually they only project the positive moments of our day to day so that interactions with other users often provide a rewarding feeling of recognition and happiness.

There are some signs that can help to know our level of dependence on social media:

  1. The first thing you do when you open your eyes is to consult all your social networks in search of new features.
  2. You check your profiles in networks very frequently and expect to get positive feedback as quickly as possible.
  3. Being with many people does not prevent you from constantly updating your profiles.
  4. You have the need to publish and photograph everything that happens to you, from your daily meals to your pose before sleeping.
  5. You stay online almost all day.
  6. Leaving home without your phone is synonymous with stress and tachycardia.

It is important to avoid this type of behavior and take advantage of the use of networks with sense and moderation. So the ideal would be to turn off the phone at night and prioritize personal relationships before virtual ones.

Phubbing is the union of the words phone + snubbing and it means the act of ignoring someone by looking at your phone without paying attention to what they say.

Berta Gómez & Ignasi Gil

GENERACIÓ 2001, ATENTS

Queda menys d’un mes per les Eleccions Generals, i en aquest cas són especials per alguns de nosaltres. Els nois i noies del 2001 que ja tinguin els 18 podran votar per primer cop. Per una banda, seran els ciutadans i ciutadanes votants més joves del cens, i per altra banda, són els més vells de l’institut, i per tant, constitueixen un referent pels encara més joves.

Doncs sí, aquest any molts iniciem el nostre camí com a ciutadans autònoms, comencem a ser partícips del que passa al nostre país i a decidir com volem que es facin les coses. Se suposa que en arribar a aquest punt hem adquirit la maduresa i educació necessària per prendre aquestes decisions de manera responsable: és per això que les nostres primeres eleccions coincideixen també amb el final de la nostra etapa educativa.

Els electors del 2001 tenim una doble responsabilitat: la de triar un govern que ens representi i pugui estar a l’alçada de la conjuntura social de l’actualitat; i, per altra banda, hem de constituir un referent per aquells qui pugen, els més petits, perquè som el seu model més directe i proper de què suposa ser un ciutadà responsable, implicat, i intel·ligent.

Aquestes eleccions són especials per comportar l’emoció de ser les primeres per a nosaltres, però també perquè tenen lloc en un moment crític pel nostre país, en un moment amb noves forces polítiques que reviuen fantasmes del passat i que poden ser una amenaça per a la democràcia, i també amb un desafiament territorial i econòmic molt delicat, a més les fites internacionals.

Per tant, des de L’Alternativa volem transmetre a aquests nous electors del 2001 un missatge: que s’informin, que no cometin els errors del passat, que vetllin pels interessos de tots i, sobretot, que facin el que facin, ho escolleixin amb consciència.

Dario Arjomandi i Roger Chavalés

 

 

8 DE MARZO: EL FEMINISMO

(fotografia d’alumnes del centre, a la manifestació de Barcelona)

Vivimos en un mundo desigual que sitúa al hombre blanco, heterosexual y rico en la cúspide de la pirámide social. Si no encajas en alguno de estos patrones, estás destinado a tener menos derechos, menos oportunidades o a ser simplemente cuestionada. El movimiento feminista, actualmente en pleno auge, ha denominado el siglo XXI como el siglo de las mujeres y tiene como principal objetivo que en los próximos años las mujeres alcancen una posición de total igualdad respecto a los arcaicos valores que les han sido impuestos. Se anhela romper con los estereotipos que, además de acabar con el derecho de decisión y de actuación del género femenino, también están acabando con sus vidas: la ONU revela que el año pasado fueron asesinadas 87 mil mujeres en todo el mundo.

A inicios de este mes, en vista del éxito de las multitudinarias manifestaciones mundiales del año pasado, se revivieron los actos de reivindicación. Mujeres, como protagonistas, y hombres, salieron a la calle con tonos violetas y diferentes soportes políticos-sociales, tales como la UGT o las CCOO, entre otros. Las cifras: 350 mil personas en Madrid, según la Delegación del Gobierno, 200 mil en Barcelona, contadas por la Guardia Urbana y otras 50 mil en Sevilla y Bilbao. Primera vez que la mayor parte del Ejecutivo asiste a las marchas del 8 de marzo, que a la vez también se lleva el puesto del Gobierno más femenino de la historia española. Pero no todo es alegría, pues mientras, parece que se trabaja a favor de la visibilidad femenina, algunos partidos de la ultraderecha niegan la discriminación de la mujer y, por eso, no llevarán a cabo políticas que aseguren su igualdad social. En pleno siglo XXI, hay quien niega la violencia de género en su programa político porque asegura que las denuncias son falsas o se define el feminismo como solo una lucha lesbiana que ya no pretende que las mujeres sean hombres, sino que busca eliminarlos. Ni Vox, ni el PP, ni Ciudadanos participaron en la huelga del 8 de marzo.

El feminismo no es un movimiento supremacista. Busca la igualdad real entre hombres y mujeres y se ha afiliado con muchos otros movimientos sociales, como el colectivo LGTBI+, durante la última ola. Es decir, se coloca en la parte de la trinchera de las oprimidas y aposta por un combate pacífico, popular y tolerante. Tú sabrás si eres resistencia o eres cómplice del mal.

Así pues, afirmar como algunos pretenden que la situación de la mujer ha alcanzado la plena igualdad podría tomarse como un atentado contra la humanidad y contra las principales leyes que rigen este mundo.

Carnaval

Febrer 2019 – 1a quinzena

La setmana vinent comencen els carnavals a la comarca del Penedès, unes festes que tots estem esperant que arribin per així poder desconnectar dels exàmens.

Els carnavals comencen el dissabte dia 23 de febrer a Les Cabanyes i la Múnia i seguidament a diferents pobles de la comarca i voltants com Sant Jaume dels Domenys, Sant Martí Sarroca, Calafell, el Vendrell, els Monjos, etc.

A Vilafranca, el carnaval arriba el divendres dia 8 de març. Durant aquest període de temps diferents grups de comparses es preparen per mostrar les seves disfresses i coreografies a tothom. Varis alumnes del nostre institut i també, membres de la revista, participem i hem participat en aquestes comparses.

Creiem que participar en aquests actes es molt divertit, però s’ha de saber compaginar amb els estudis ja que molts estudiants estem amb exàmens. Els carnavals es celebren els caps de setmana i normalment son divendres, dissabte i diumenge seguits durant tres setmanes. Això dificulta tenir temps per estudiar i descansar. També la preparació de les coreografies es duen a terme tres mesos abans i això també treu temps els caps de setmana.

A favor, cal dir que només són tres setmanes a l’any, i que si t’organitzes amb temps el temps d’estudi o de feina no hi ha d’haver cap problema.  A més és una experiència molt divertida i que hauras de tornar a esperar un any per tornar a viure-la.

Des de l’Alternativa animem a tothom a participar o a veure els carnavals i alhora a organitzar-se amb temps el temps de treball per poder fer aquesta experiència inolvidable!

 


L’EXPERIÈNCIA DEL TREC

Gener 2019 – 2a quinzena

El Treball de recerca consisteix en un treball individual o per parelles en el que s’ha de realitzar una investigació sobre un tema que el propi alumnat ha escollit. El treball implica la realització d’una part escrita i una part pràctica en la que es poden incloure enquestes, entrevistes, experiments, dissenys, creació, visites, etc.

Cada alumne té un tutor assignat el qual orienta i dirigeix la seva recerca. El treball es valora en tres parts, la nota de l’ exposició – donada per un tribunal format per tres professors – , la nota del tutor i, per últim, la del treball escrit. La nota global s’equipara a una matèria.

Els redactors de L’ ALTernativa acabem de viure l’experiència del TREC, i en tenim opinions diverses. Per exemple, pel que fa al moment de plantejar-se el treball, en  Jan Pujol i en Roger Perales destaquen la importància de triar un tema que agradi i motivi ja que s’hi hauran de dedicar moltes hores. Per la seva banda, en Oualid Bilal opina que el treball de recerca és una bona oportunitat per pujar la nota del batxillerat. L’Ariadna Tarrida recomana buscar un bon tutor i afirma que voler és poder.

Respecte a la estratègia o planificació del treball, la Pau Alsina aconsella començar-lo a l’estiu per tal de no trobar-se amb l’aigua al coll a l’últim moment. També la Lidia Gonzalez recomana començar el treball a l’estiu i no deixar-ho tot per l’últim moment i destaca la importància de fer una bona part pràctica. En Roger Chavalés, per la seva banda, recomana una bona organització i qualitat de treball.

Quant a la presentació oral davant del tribunal, la Berta Gómez recomana mantenir la postura i no posar-se nerviós.

I, per últim, com a consell per a assolir millor nota, en Dario Arjomandi i el Pau Olivella remarquen que els alumnes haurien d’intentar aportar originalitat en el seu treball.

En definitiva, des del punt de vista del redactors de L’ ALTernativa, el TREC és una oportunitat per aprofundir en un tema que tu mateix pots escollir, fer recerca o creació sobre un àmbit que t’agrada i que, potser, en els plans d’estudi de les matèries no has pogut desenvolupar.


RENEIX L’ALTERNATIVA

Gener 2019 – 1a quinzena,

Reneix l’ALTernativa. Reneix la teva revista. Un curs més, els i les alumnes de segon de Batxillerat ens posem al capdavant d’aquest portal per oferir a qualsevol persona vinculada al centre informació d’interès, relacionada amb la vida que ofereixen aquestes quatre parets.

Creiem que durant l’adolescència, comencem a desenvolupar-nos en totes les facetes i aprenem a pensar amb racionalitat per entendre el món que ens envolta. Volem acompanyar-vos en aquest procés per créixer plegats i donar una rica eina a l’institut, com és una revista pròpia, per acabar de fomentar la relació entre els membres de major influència, com ara els professors i professores, amb els i les alumnes, és a dir, potenciar l’equiparació.

És evident que, abans d’iniciar aquest projecte, els alumnes de l’optativa de comunicació hem estat nedant en un mar d’informació, amb l’objectiu d’apropar-nos al món periodístic de la millor manera per oferir un millor servei.

És la primera vegada que treballem en una tasca lligada a tanta importància, i estem segurs que aquest projecte ens farà créixer tant en l’àmbit personal com en l’àmbit col·lectiu.

El nostre principal objectiu és la interacció entre tota la comunitat que forma aquest institut. Ens agradaria afegir que tots i totes ens hem vist obligats a passar per aquest període i ens satisfaria poder ajudar-vos a fer el camí més amè.

Per tot això, us encoratgem a prestar atenció a les nostres publicacions al blog o via xarxes socials i desenvolupar així el rol de lectors de la revista, un element indispensable per poder fer la nostra feina.


SÓN ELS INSECTES L’ALIMENT DEL FUTUR?

Maig 2018

Resultat d'imatges de insectes comestibles

Menjar insectes no inspira massa confiança, sobretot en la població occidental, tot i que els nostres avantpassats en van consumir. Però què passaria si et diguéssim que aquesta pràctica podria ser la solució a molts problemes de la sostenibilitat alimentària?

Efectivament, alimentar-se a base d’insectes ens resulta un fet estrany i exòtic, tot i que l’entomofagia – acció de menjar insectes – ha format part de la història de l’ésser humà – fins i tot dels civilitzats europeus – des de l’origen dels temps. Les primeres referències d’aquesta pràctica ens traslladen a l’època de l’antiga Grècia i quan el cristianisme, l’islam i el judaisme van arribar a la seva màxima esplendor. Amb el pas del temps van anar apareixent noves tècniques que van substituir el consum d’insectes pel consum d’animals domèstics, com ara l’agricultura i la ramaderia que es van estendre per tot Europa.

Avui dia, tanmateix, hem arribat a un punt on el consum d’animals domèstics no dóna l’abast i resultarà insostenible si a partir d’ells hem d’alimentar a tota la població, és per això que cal buscar opcions de fonts de proteïnes adients. Creiem que el consum d’insectes, tot i ser una alternativa realment impactant, amb el pas dels anys, podrà arribar a ser una pràctica habitual. Simplement hem de mirar tots els beneficis que comporta per nosaltres i les persones del nostre voltant..

Els insectes són una gran font de proteïnes, d’àcids grassos, fibra i minerals, a diferència dels animals que en proporció contenen moltes més grasses que no pas nutrients. Un altre benefici és que el risc de patir malalties com les zoonòtiques – malalties bacterianes dels animals que es transmeten als éssers humans – o l’obesitat disminuiria. Una altra qüestió a tenir en compte és el manteniment de mamífers, com la vaca o el porc, ja que el consum d’aigua i aliment és major que en el cas dels insectes, i per tant el preu augmenta. També cal destacar que en un futur els antibiòtics veterinaris deixaran de tenir l’efecte desitjat, ja que actualment estem abusant d’ells i acabaran perdent la seva eficàcia.

Però, què és el que ens tira endarrere? Al cap i a la fi són éssers vius com tots els altres que mengem. Si pensem objectivament, aquí a Europa mengem els caragols, llengua de vaca, sang fregida, els “callos”, pops, granotes… Per aquesta raó creiem que es tracta només d’una percepció cultural que amb el temps s’anirà modificant. I ara, et ve de gust una cassola amb cucs farcits?

ARRIBA SANT JORDI

Abril 2018

Arriba el mes d’abril i amb ell la primavera, el bon temps i les ganes d’estiu, però també Sant Jordi amb les seves roses vermelles, l’olor de llibres nous i la senyera pels carrers.

Sant Jordi és una tradició catalana on l’home regala una rosa vermella a la dona i la dona li regala un llibre. No obstant això, en els darrers anys aquesta tradició ha anat canviant, s’ha modernitzat fins a adaptar-se a la nova societat.
Quan voltem pels carrers del nostre poble o de la nostra ciutat aquell dia, trobem roses de tots color; vermelles, blaves, blanques, negres, grogues, etc. Ens oblidem del significat de la rosa vermella, que representa la sang vermella del drac.
Després trobem la tradició del llibre exclusivament per l’home. Cada cop, la societat s’està apropant més a la igualtat entre els gèneres. El llibre simbolitzava el coneixement i l’educació que un home rebia, a diferència de la dona que no era així. Però actualment ja no ens trobem en aquest cas. És per això, que trobem que tant els homes com les dones es regalen llibres entre ells.
A més a més, una altra modernització que podem trobar freqüentment és la d’autoregalar-se una rosa o un llibre. Aquests representen un símbol d’amor, d’afecte cap a l’altra persona. I per què no demostrar aquest amor cap a tu mateix? Si un o una no s’estima ni es cuida a ell o ella mateixa/a, qui ho farà?

Per tant, és un bon moment per mostrar-se afecte a un mateix a través d’una rosa vermella o de qualsevol color o d’un llibre d’aventura o de misteri.

Imatge relacionada

INCONSCIENTMENT MANIPULATS

Abril 2018

L’efecte que produeix la música en els consumidors a l’hora de comprar és un detall en què molts d’ells no tenen en compte, però ens afecta com molts altres. Els experts en màrqueting són molt conscients del que influeix en el consumidor, factors que hem de saber que no hi són perquè sí com l’ambiental, l’olor, el color, la col·locació dels productes, etc.

Està demostrat que si el ritme de la música és més ràpid, els clients tendeixen a caminar o anar més de pressa per l’establiment. Per altra banda, les cançons d’un ritme més lent inciten a caminar més lentament i així obligant al client a fixar-se més en els productes. També el volum alt de la música provoca que ens tornem més impulsius a l’hora de comprar.

Molts comerços canvien la música segons l’època de l’any, un exemple seria el Nadal, on acostumen a sonar més nadales, fent que els consumidors tinguin més ganes de comprar en aquestes dates.

Un altre factor important és cap a quin públic va dirigit i quin tipus de música escolta, es pot veure molt el contrast en les botigues dirigides a la gent gran i les que estan dirigides als joves, ja que els gustos musicals són molt diferents.

Una curiositat és que la roba de colors cridaners es ven molt millor amb música de discoteca i els productes més barats es troben en un entorn més sorollós perquè els clients dediquin menys temps en examinar la seva qualitat.

Pensem que és una realitat que la música influeix a l’hora de comprar i que és un factor molt important, entre d’altres, respecte al negoci dels comerciants. Estem d’acord en el fet que la música ens transporta i fa que ens oblidem dels altres factors importants a l’hora de comprar com són la qualitat, el preu i t’escau, tenint en compte que la vida sense música seria un error.

FESTA I ESTUDI, ES PODEN COMBINAR?

Març, 2018

Existeix la falsa creença que un alumne de batxillerat, s’ha de privar de tots els aspectes que pot oferir la vida social. Es planteja una situació en la qual dediques tot el teu temps lliure als estudis i en la que no pots ni sortir de casa.

Afirmem que no acaba de ser real. No volem dir que el batxillerat sigui bufar i fer ampolles, però tampoc que sigui com una mena de presó. S’ha de trobar l’equilibri entre sortir i socialitzar-te amb dedicar temps als estudis, tenint sempre clar que els estudis són una prioritat.

Hi haurà setmanes que sortir et serà impossible degut la gran quantitat d’exàmens acumulats, i t’hauràs de privar de sortir, ja que recordem que els estudis són el que en gran part decidirà el nostre futur, mentre que la festa serà només una nit més en la nostra vida.

Depèn molt de la teva forma de ser que puguis ser capaç de portar aquesta mena de doble vida. Si ets una persona que té clar que vol tenir uns estudis i no només penses en viure el moment, et serà més fàcil compaginar la festa i els estudis que no pas a algú que només pensa en l’avui.

En conclusió, podem dir que és compatible la diversió amb els estudis. També hem de tenir clar que això és compatible només si som responsables i curosos amb les nostres decisions. Cal esmentar el grau de maduresa que tinguem per a acceptar que ens perdrem alguns plans amb bona pinta a causa d’exàmens o tasques encomanades.

LES NOIES ENTREN GRATIS

Febrer, 2018

Les tantes de la nit d’un dissabte a Barcelona, Madrid o allà on Déu hi va perdre l’espardenya. Un grup de joves surt de festa, just a l’acabar de fer “botellón”, a la recerca d’un local que obri fins tard.  Un RRPP (promotor i relacions d’una discoteca) d’un club proper se’ls enganxa a l’espatlla. Dos per un en copes per a ells, i les noies gratis. Elles accepten, ells protesten. Algunes paguen l’entrada a mitges o ja dins, s’encarreguen de convidar els combinats.

Una estampa qualsevol que podria estar passant ara mateix en algun lloc del món. Actualment, a Catalunya hi ha un gran nombre de discoteques que promouen l’entrada lliure a les noies, així com els ofereixen una o més consumicions gratis durant la nit. A més a més, en moltes d’elles no hi poden accedir les persones que no es consideren aparentment adequades per a la situació.

Sí, no ens ho inventem. Catalunya, segle XXI. “No us podeu queixar, a sobre que teniu totes aquestes preferències!”. Però, realment, aquesta desigualtat basada en el sexe de cadascú és un avantatge?

La resposta és no. Aquesta és una pràctica que tracta a la dona com a objecte de reclam, qui deixa de pagar l’entrada en diners per a “abonar-la” amb el seu cos.

Entrar dins un establiment sense pagar-ne l’entrada, doncs, esdevé un factor més d’inferioritat de la dona dins la societat masclista i patriarcal en què vivim. Com ja vam esmentar en l’editorial del 31 de gener, l’equip redactor de la revista l’Alternativa és format majoritàriament per dones, que ens declarem totalment disconformes en vers aquesta situació i la considerem alarmant, valorant que és necessari fer arribar als nostres lectors un missatge de crida per col·laborar dins d’un moviment feminista, per exemple, fent boicot a totes les discoteques que tractin a les dones com un objecte i no com un consumidor més. Si algú ho reclama, la societat evoluciona. Està a les nostres mans fer-ho.

Noies, recordeu: si no pagueu pel producte, és que vosaltres sou el producte. No ho sigueu.

 

LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ- EDITORIAL FEBRER 2018

És cert, les dones han avançat en la nostra societat. Han millorat, han pogut trencar algunes cadenes que abans les ofegaven i estan en una millor situació que fa 20 o 30 anys. No obstant això, no ens sembla prou.

Som espectadors d’una discriminació notòria i contínua envers les dones. En els últims dies, han sortit a la llum diversos casos d’agressions sexuals entre les estrelles de Hollywood i atletes professional. Un cas del qual s’està parlant és el del Doctor Nassar, exentrenador de les gimnastes dels Estats Units, el qual va abusar a més de 150 noies mentre exercia el seu lloc de feina. Encara no hi ha una sentència definitiva, però passarà entre 40 i 175 anys a la presó.

Podem pensar també en el nostre dia a dia. No cal mirar a les grans celebritis de Hollywood per comprovar que tenim un problema. Hi ha un fenomen anomenat “micromasclisme” que engloba totes les petites actituds de desigualtat de la nostra quotidianitat. Alguns exemples són que en els bars, si hi ha una parella o grup de nois i noies, la beguda més forta sempre va dirigida cap als homes o, també, el compte.

Aquestes discriminacions arriben fins i tot en l’àmbit laboral. Les dones cobren menys, per ser exactes, l’any 2015 van cobrar a Espanya un 23,25% menys, quasi 6.000€ segons l’UGT. A més a més, no tenen accés als mateixos llocs de feina. I, mentrestant el president del govern espanyol decideix no parlar d’aquest tema en una entrevista de la cadena Onda Cero.

La redacció de l’ALTernativa està formada per 11 dones dels 16 components, des d’aquí volem defensar la igualtat en tots els àmbits i tots els aspectes. I intentarem que aquesta conscienciació arribi com a mínim al nostre institut.

 

 

 

 COM EL CONSUMISME ES VA MENJAR EL NADAL – EDITORIAL GENER 2018

Quan ens parlen de Nadal, hauríem de pensar en reunions familiars, il·lusions, empatxos, vacances, etc., però el que realment ens ve al cap són els REGALS.

Actualment el Nadal és una celebració cristianitzada d’origen pagà. En l’antiguitat, molt abans de les celebracions cristianes, els agricultors celebraven el solstici d’hivern, que es caracteritza per l’època on els dies comencen a allargar-se de nou. En altres cultures, les celebracions eren dedicades a Saturn, el Déu del temps i a l’agricultura. Uns segles més tard es va cristianitzar la celebració: el seu Nadal celebra el naixement de Jesús.

En l’àmbit europeu, el país que més gasta considerablement en l’època nadalenca, és Regne Unit amb una mitjana de 1.146 € (segons una enquesta realitzada per Deloitte l’any 2015), seguit per Dinamarca i Bèlgica amb una mitjana d’uns 750 € i en 5è lloc es troba Espanya amb 684 €.

I ara què celebres?

La relació que se li ha donat a aquestes dates de l’any són els regals, àpats copiosos, festes… han traspassat la frontera del que era religiós i s’ha convertit en una època de consumisme.

Gastar una alta suma de diners durant les festes, sembla ser una mostra d’amor, amistat, afecte i estimació cap a familiars, amics o coneguts.

Quan s’apropa el Nadal som atacats per campanyes publicitàries i promocions per part de les multinacionals i sol ser impossible no caure a la trampa del consumisme. Les empreses acostumen a apujar els preus dels productes i després anunciant-los com a una oferta, fent que el consumidor s’emporti el producte amb el preu real.

Per concloure i debatre el consumisme durant l’època de Nadal, hauríem de començar a prendre consciència de la magnitud del problema que suposa ser enganyats grans empreses les quals només busquen el seu propi benefici. Cal que ens adonem que estem sent manipulats brutalment i és d’extrema necessitat que comencem a plantar-li cara a les multinacionals.

 

 

EDITORIAL DESEMBRE 2017

Probablement ja us hauran donat la benvinguda a l’ALTernativa a la portada, i, per tant, des d’aquí us explicarem quelcom diferent: us volem transmetre els objectius que tenim com a revista.

Volem informar-vos de tot allò que voleu saber però que no es comenta a classe. El nostre objectiu principal és compartir la nostra essència a través de tot el que es publicarà en l’ALTernativa d’una manera més propera i des del punt de vista de l’alumnat.

Volem que, principalment, sigueu conscients dels temes que tractarem, els quals creiem que són del interès dels integrants del centre.

Volem parlar de l’escola verda, reflexionar sobre el medi ambient i el consumisme.

Volem tractar els esports de l’institut e informar-vos de l’associació d’estudiants.

Volem explicar-vos la nostra experiència en el Batxillerat, ja que som estudiants d’aquesta formació i també tractar temes com el Treball de Recerca. De la mateixa manera, parlar sobre sortides com cicles formatius i PQPI.

Volem realitzar entrevistes a professors i prendre consciència de l’ús de les xarxes socials i el mòbil.

Volem inaugurar la secció cultural on hi inclourem un apartat de cites, salut i desigualtat social.

Volem tenir sempre les portes obertes i que participeu i ens digueu la vostra.

Volem, en definitiva, ser la vostra referència en informació sobre el centre i tot el que us interessi.

 

menja

TODOS SOMOS HUMANOS – EDITORIAL ABRIL 2017

Desde hace unos años, la terrible guerra civil en Siria ha provocado que los habitantes de dicho país se vean obligados a huir de la destrucción, la muerte y el hambre. Emprenden un viaje con destino incierto, dejando atrás amistades, familias, recuerdos, todo lo que da significado a una vida. Y cuando llegan a Europa, solo encuentran muros y barreras.

Desde “L’ALTernativa” queremos mostrar nuestra solidaridad con esos miles de refugiados, y sumarnos a todas las voces que exigen  su acogida en los países de la Unión Europea.

¿Qué motivos existen para dejar en la estacada a miles y miles de personas que huyen de la guerra en busca de una vida digna, de un sitio donde poder vivir hasta que el conflicto en sus tierras se solucione? ¿Es acaso un problema de xenofobia, esa discriminación que separa la raza humanas por la simple condición de la religión, color de piel y/o cultura? A menudo, el hecho de no aceptar la entrada de personas refugiadas se argumenta  sobre una cuestión económica, aduciendo que la economía del país no podría soportar la llegada de tantas personas; sin embargo, este argumento se anula cuando observamos, por ejemplo, los desorbitados sueldos de las mismas personas que lo predican o el derroche presupuestario en cuestiones mucho menos humanitarias. Pura hipocresía.

Si Europa tuviera la suficiente humanidad, admitiría que burocratizar la entrada de los refugiados tan sólo mata a más personas, que cerrar fronteras solo enriquece a las mafias, que levantar muros solo llena los mares y los caminos de cadáveres. Si los gobiernos europeos tuvieran más humanidad, actuarían inmediatamente para organizar de la forma más racional y solidaria posible la entrada de dichas personas.

Un ejemplo de esta hipocresía egoísta es la del gobierno español: tan sólo ha acogido 481 refugiados cuando se comprometió a acoger casi unas 9 000, pero no sólo España. No es el único: en total, Europa tan sólo ha acogido el 3,5 % de los refugiados que, según los acuerdos firmados, ya deberían estar en Europa. Los datos son sorprendentes y dolorosos, y muestran de forma clamorosa la pasividad contínua de los países europeos ante esta crítica situación.

Sin embargo, la actividad y el activismo de movimientos populares como Casa Nostra és Casa Vostra, ya mencionado anteriormente en artículos de esta revista, puedan lograr tal vez que los gobiernos se sientan presionados a actuar. Como siempre, todo gracias a la solidaridad de las personas, de la gente con conciencia y corazón que se moja y se involucra y actúa.  

editorialt1

EDITORIAL. MARÇ 2017.

Neix l’ALTernativa. Neix la teva revista. Segurament és el primer cop que ens visites, doncs bé, aquest espai és també teu, alumne de l’Alt. Aquesta aventura cibernètica està pensada per tal d’explicar-te tots aquells fets més curiosos i interessants. Si alguna cosa ens caracteritzarà serà el nostre estil propi; volem esdevenir un nou concepte de revista, que s’adapti més al que som i pensem.

La nostra intenció és que a través de la nostra plataforma us puguem oferir tot tipus de contingut on la paraula és la protagonista; des d’articles d’opinió, a crítiques culturals, entrevistes, notícies i fets de l’institut que a poc a poc anirem publicant. Us volem oferir contingut que us faci pensar, reflexionar i tenir un punt de vista alternatiu.

Naixem amb la vocació de donar veu a aquells temes que veritablement us amoïnen i que vulgueu transmetre a la resta de companys i companyes de l’institut, per això ens hem introduït a les xarxes socials, com molts haureu comprovat, a més de posar a la vostra disposició diverses vies de contacte directe amb la redacció de l’ALTernativa. Volem aportar novetat i fer-vos sentir orgullosos i orgulloses de la vostra revista de l’institut.

Aquests darrers mesos hem estat plagats d’idees, plantejaments i algun que altre problema a l’hora d’iniciar aquest viatge. Aquest és el resultat, una plataforma on TU tens la paraula, volem ser el vostre altaveu. La nostra intenció és que la gent del nostre entorn, de l’institut, vosaltres, sigueu els protagonistes de les històries que s’expliquen. La idea és que existeixi una reciprocitat entre el lector/a i la revista, volem que formeu part i que no dubteu en dirigir-vos a nosaltres, o visitar-nos a la nostra redacció per tal de dir la vostra, i exposar el vostre punt de vista. Volem ser la finestra de les intrahistories de l’Alt a la resta del món.

Des d’aquest moment, l’ALTernativa es posa en marxa per tal de esdevenir un punt de trobada per a tots els que formem part d’aquest centre. Benvinguts a l’ALTernativa, la revista de l’Alt.

La revista de l'Alt