PERQUÈ CELEBREM EL DIA DEL TREBALLADOR?

El dia 1 de maig és el dia Internacional del Treballador. És una data reivindicativa en homenatge als Màrtirs de Chicago, un grup de sindicalistes anarquistes que van ser executats per participar en les marxes massives que es van iniciar l’1 de maig de 1886 a Estats Units. Reivindicaven que s’establissin millors condicions laborals i la jornada de les vuit hores de treball, vigent fins avui. Ara és una data que celebren tots els treballadors en general.

Les vuit hores de treball eren un reclam que venia des de la primera meitat del segle XIX, en el context de la revolució industrial, marcada per jornades de fins a 18 hores, salaris miserables i condicions laborals de semi esclavitud. “Vuit hores per al treball, vuit hores per al somni i vuit hores per a la casa”, era la consigna dels sindicats que exigien el canvi.

Davant la pressió de les aturades el president dels Estats Units, Andrew Johnson, va promulgar una llei establint les 8 hores de treball diari. No obstant això el sector empresarial va decidir no acatar-la, de manera que els treballadors de la ciutat industrial de Chicago van iniciar una vaga l’ 1 de maig.

S’ACOSTA EL PRIMAVERA BREAK

Avui, divendres dia 12 d’abril, és l’últim dia lectiu abans d’entrar  a les vacances de Setmana Santa i és palpable en l’ambient de l’institut, que també reclama estiu. Les ganes de descansar i aprofitar per fer tot allò que fins ara els estudis no havien permès s’hauran de compaginar amb tota la feina imposada pels professors.

Dins la redacció de l’ALTernativa aquest tema ha donat molt de sí: alguns i algunes dels i les nostres companys i companyes han decidit aprofitar el bon temps de l’època per freqüentar els centres comercials o les platges, que començaran a experimentar exponencialment d’ara en endavant la massificació turística.

Altres membres han preferit activitats menys actives i aprofitar aquest ”kit-kat” per recuperar forces, ja sigui amb Netflix, ampliant la jornada de son o bé marxant a una segona residència, un càmping o a casa d’uns familiars. En el que sí que coincideix tothom és en l’espontaneïtat de molts dels seus futurs plans i la dedicació del seu temps a les persones més properes a ells i elles: aquestes vacances serviran per congregar la família al voltant de la taula i poder veure els amics en un context fora de l’institut.

Des de l’ALTernativa desitgem que gaudiu d’aquesta setmana, que molts consideren que podria ser més llarga, i que no us oblideu dels estudis i la feina perquè s’acosta la recta final i no podem permetre’ns una baixada d’ànims. Per això, també, us recomanem als més grans de l’institut que visqueu una “nit boja” en un moment de carpe diem.

 

Per Pep Aizpitarte, Aitana Sanz i Anna Clemens

ETERNS GUANYADORS

De les 10 edicions que s’han organitzat del joverd, els bordegassos de l’alt Penedès han sigut capaços de guanyar-ne 7, un domini incontestable que any rere any seguim mantenint. Aquest any  hem protagonitzat 57 pilars de 2, 8 pilars de 3, un 5d4 i un 9d4 simultanis i a la última ronda un 9d5. Les practiques d’aquests van ser dures i un pèl accidentades; però vam aconseguir revertir la situació i vam poder sobrepassar-nos, amb l’esforç dels participants i la constància dels organitzadors.

El passat dissabte 30 de març a l’alçada de Cal Figarot el silenci era absolut, dins les trinxeres del 5d9 dels Bordegassos, que només nosaltres vam ser capaços de carregar i descarregar; les ordres del cap de colla trencaven el silenci que ens va fer triomfar. El Castell parlava per si sol, no va tremolar ni un instant, des dels baixos, fins l’enxaneta, passant per la pinya, era tot un engranatge perfecte.

Caldría destacar la paciencia i l’esforç de tots, que vam fer que no només fos un concurs de Castells, sino que va ser una gran festa que vam poder gaudir tots!

Moltes gràcies i per a la pròxima edició, a pel 8è!

 

TORRA TREPITJA VILAFRANCA

 

Torra al centre l’Espiga de Vilafranca

El passat dilluns, el President de la Generalitat, Quim Torra, va desplaçar-se fins a casa nostra per visitar les instal·lacions de l’Institut Nou de Vilafranca, a la Girada. Acompanyat de la secretària general del Departament d’Educació, Núria Cuenca, i l’alcalde de Vilafranca i delegat de la Generalitat al Penedès, Pere Regull, van conèixer les tasques que s’hi desenvolupen des de fa cinc anys de la mà del director del centre, Pere Serveto.

Els alumnes van amenitzar la recepció amb un concert de flauta i mostrant les seves habilitats en robòtica. El president va valorar positivament l’opció de cursar-hi xinès de manera oficial ja que pocs instituts del territori català ofereixen aquesta possibilitat. Aquest any s’ha inaugurat el nou edifici que fins fa poc havia estat en obres al passeig Europa de Vilafranca, albergant fins a 357 alumnes en 3 línies d’ESO i 2 de Batxillerat.

Després, Torra va acudir al centre Espiga, una entitat sense ànim de lucre que vetlla per l’assistència, l’autonomia, l’ensenyament i la inclusió social de les persones discapacitades de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. Torra va visitar les instal·lacions del centre de dia, el centre ocupacional i l’escola. També va oferir unes paraules d’agraïment per als professionals.

Per Pep Aizpitarte, Aitana Sanz i Anna Clemens

Avui, l’ALT obre les portes: us hi esperem!

Com cada any per aquestes dades, l’institut obre les seves portes una tarda a totes les famílies que vulguin visitar-nos. Xerrades informatives, exposicions, visites guiades per les instal·lacions per explicar-vos qui som, com treballem, i què fem. Alumnat i professorat respondran totes les vostres preguntes i us explicaran el dia a dia del centre. Ja fa setmanes que el centre fa visites en horari lectiu als grups de sisè de les escoles del territori que ens ho demanen, i estem molt contents que ens vingueu a veure.

Aquesta tarda, us esperem a l’ALT!

L’INSTITUT ALT PENEDÈS S’ADHEREIX AL FRIDAYS FOR FUTURE

El passat divendres  dia 15, els alumnes de l’associació d’estudiants varen organitzar una aturada per llegir un manifest de Greta Thunberg, una noia sueca de 16 anys a la qual li van diagnosticar autisme i TDAH, però que tot i així va ser la iniciadora del moviment Fridays4Future. A partir d’aquí s’han dut a terme diferents vagues davant del parlament suec per conscienciar les masses sobre l’escalfament global. Ha realitzat diferents discursos que l’han donat a conèixer arreu del món. En conseqüència, el moviment s’ha globalitzat i estudiants de tot el món s’hi han sumat.

per Pau Olivella i Roger Perales

GRAN INAUGURACIÓ!

Des de la revista l’alternativa, volem comunicar la inauguració i apertura d’una secció esperada per molts de vosaltres… LA SECCIÓ PASSALTEMPS! Una secció nova i plena de tot allò que faltava en aquesta gran revista. En aquesta secció podreu trobar jocs, activitats, acudits i ben aviat tota una selecció dels millors rumors de l’institut, on tothom podrà aportar el seu granet de sorra i així assabentar-nos de tot allò que succeïx al nostre institut.

EXISTEIX AQUESTA NOTÍCIA?

Els alumnes de segon de batxillerat es preparaven fa una setmana per l’examen de filosofia i, després de moltes tardes d’estudi i dedicació, han arribat a la conclusió que “només saben que no saben res”. Qualsevol lector convencional podria pensar que no hi ha cap dubte de la realitat d’aquestes paraules, tot i que un percentatge mínim de la població, liderat per Descartes, qüestionaria tota percepció provinent dels sentits i, en aquest cas, de la vista.

Descartes va ser el principal difusor del racionalisme, el corrent filosòfic que defensa l’arribada a la veritat a través de la raó i del dubte. Descartes recolzava l’existència d’un geni maligne, que ens pot enganyar, i distorsionar la visió que tenim formulada de la veritat. Ell deia que el coneixement és una de les eines més valuoses que tenim, però, contràriament, expressava que no podem arribar mai a tenir el ple coneixement perquè som éssers imperfectes.

Així doncs, segons aquest portaveu racionalista, amb l’existència del geni maligne podem dubtar de qualsevol cosa que ens envolta, del món, d’aquesta notícia, és a dir, de tot. I no podem fiar-nos ni dels sentits ni del món perceptible

Volíem convidar-vos a reflexionar sobre aquesta teoria  per saber si sou empiristes o racionalistes. Deixeu la vostra opinió als comentaris, us estarem llegint amb interès. Estem segurs que durant aquestes setmanes han estat circulant imatges com la de la portada pels grups de Whatsapp dels alumnes de 2n.

 

ESQUIADA AL PORT DEL COMPTE

Els alumnes de 3r d’ESO van anar el passat 4,5,6 de Febrer a la tradicional esquiada que s’organitza cada any a l’Institut Alt Penedès, al Port del Compte.

Els alumnes estaven molt entusiasmats i han pogut gaudir d’una gran experiència que no oblidaran mai.

Gràcies a aquesta esquiada han adquirit una experiència i uns records inoblidables, en un entorn bonic i acollidor.

La revista de l'Alt