Escola verda

SomEscolaVerda

PLÀSTIC O!

A partir d’aquest 2n trimestre hem penjat a la cartellera verda unes lletres gegants on es pot llegar plàstic 0. Aprofitant  els dies que amb el projecte  “El pla de consum de la fruita” ens porten caixes senceres de fruita plenes d’etiquetes per tot l’alumnat de l’escola, hem pensat que enlloc de llançar-les a la brossa les podíem anar enganxant en aquestes lletres. D’aquesta manera,  reivindiquem també que es tracta d’una despesa de plàstic que no es necessària.

L’alumnat d’Educació Infantil també participa en aquesta acció i tenen una fruita penjada a la porta de la classe a la seva l’alçada on també van enganxant aquestes etiquetes i quan les tinguin plenes les penjaran a la cartellera verda.

A més a més, els de l’Ecoteam han posat en unes bafarades damunt les lletres de plàstic 0 les seves opinions del per què hem de reduir el consum de plàstic al nostre planeta.

Mireu i pareu atenció!

SETMANA AMBIENTAL!

Aprofitant que el passat diumenge dia 26 de gener va ser el dia de l’ Educació Ambiental, durant les classes d’ Educació física i de psicomotricitat, hem realitzat exercicis i jocs amb materials reutilitzat:

Amb caixes i robes hem realitzat exercicis d’ equilibris i de control de la pilota.  Amb ampolles de plàstic, llançaments i recepcions de pilotes, i fins i tot hem improvisat una petita “bolera”. Amb Cds i rotlles de paper higiènic hem fet torres en petits grups. Amb ampolles de plàstic tallades per la meitat hem jugat al “caçaboles” i amb xapes i taps de plàstic de colors hem escrit paraules i hem fet dibuixos relacionats amb el dia de la Pau.

VOLEM UN MÓN MILLOR!

Us volem explicar que l´alumnat de l´escola La Bòbila té molt clar que cal combatre el canvi climàtic.
El planeta Terra està en perill i els nens i nenes estem disposats a fer el que sigui per salvar el planeta.
Volem una escola més sostenible (així ho vam expressar en les assemblees d’aula del curs passat).

Per això hem fet un vídeo entre tots  (de P3 fins a 6è) on us transmetem uns petits consells i accions que si tots posem en marxa permetran lluitar contra l’escalfament global de manera efectiva.

Gaudiu de l’audiovisual i pareu bé les orelles!!!

FÒRUM D’ESCOLES VERDES!

El passat dimecres dia 20 de març  vint-i-tres escoles del Baix Camp, l’Alt Camp i el Tarragonès ens vam reunir a Cambrils, al centre cultural, per compartir experiències sobre l’educació per a la sostenibilitat a l’escola.

De la nostra escola van participar les professores Rosa  i Marina i els quatre delegats i delegades de Cicle Superior, l’ Iker , l’Arnau , la Maya i l’Ènia  que també formen part del Comitè Ambiental.

Cada escola va exposar algunes de les accions que realitzen a l’escola i nosaltres vam portar fotografies i exemples de com ho fem a la nostra.  A part de l’exposició també vam treballar per grups els nous reptes i valors sobre la sostenibilitat.

Al migdia vam anar caminant fins al Parc del Pescador on vam dinar i tot seguit vam anar a la platja de la Riera de l’Alforja a realitzar una acció conjunta per detectar els micro plàstics de la sorra.

Va ser un dia força interessant i enriquidor per a tots, ho podeu comprovar vosaltres mateixos.

 SER PAGÈS I ESTIMAR LA TERRA!

El passat dimecres dia 12 de desembre al matí, l’alumnat de 3r va participarar en el taller “Ser pagès i estimar la terra” a l’escola.

Un grup de pagesos jubilats de la Unió de Pagesos, van venir a l’escola i  i van explicar als alumnes de 3r com és la vida pagesa i la seva importància.

Van parlar dels conreus propers del nostre terreny, així com de les fruites i verdures típiques de cada temporada.
En acabar la xerrada vam baixar tots plegats a l’hort de la nostra escola per ensenyar-los com el treballem, com el cuidem… i vam plantar un cirerer que ens varen regalar pel nostre hortet que donarà fruits abans d’acabar el curs i que el cuidarem amb molta estima.
Va ser una gran activitats per tal de transmetre  tota la seva experiència i treball realitzat al llarg de la seva trajectòria laboral com a pagesos  a les generacions més joves.
Moltes gràcies pagesos!!

 REMODELEM EL NOSTRE HORTET BOBILENC!

Des del curs 2011-12 els nens i nenes de la nostra escola han après a conrear a l’hort ecològic escolar durant el taller de gardening.
Al llarg del curs hi treballen tot el procés, des del principi de tot, plantant el planter o sembrant la llavor, fins a l’hora de collir les hortalisses i els fruits.
Després de tots aquests anys, aquest curs escolar hem remodelat l’hort de l’escola fent una gran poda a tot l’arbrat, canviant tots els llits de cultiu per sis de nous amb terra nova i sauló adobat…
Mireu que bonic i quin goig que fa el nostre hortet bobilenc!!

 MIREU QUI HA ARRIBAT AL NOSTRE HORTET!

Vet aquí una vegada quatre nans blancs que un bon dia van aparèixer a l’hort de l’escola. Com que els vam veure molt perduts, les classes de Cicle Inicial hem decidit apadrinar-los:

  • El de 1rA és el MUT i com que porta un fanalet li diuen Patufet!
  • El de 1rB és el FELIÇ perquè sempre riu i mai està trist!
  • El de 2nA és el RONDINAIRE perquè és el llenyataire!
  • El de 2nB és el SAVI perquè llegeix molt i és l’avi!

Per Carnaval, les quatre classes els van anar a conèixer i amb nassos, ulleres, barrets i garlandes els van disfressar.

A partir d’ara  els nans de l’hortet ens acompanyaran i moltes coses ens ensenyaran.

 L’APILO XII!!

Aquesta setmana aprofitant la “Setmana Europea dels Residus”, del 18 al 26 de novembre, els nens i nenes poden portar a l’escola les piles gastades, que tenen a les seves cases i llençar-les al contenidor de l’Apilo XII.

Aquí et presentem l’APILO XII de l’escola!!!

LA SERP DE LA MOBILITAT

La pàgina web de les escoles verdes de Tarragona s’ha fet ressò de l’activitat que s’ha dut a terme aquest curs a la nostra escola “La Serp de la mobilitat”. En podeu veure l’article en el següent enllaç: http://www.escolesverdestarragona.com

Captura

TROBADA D’ESCOLES VERDES!

El passat 23 de març de 2017 es va realitzar la trobada d’intercanvi territorial d’escoles verdes, a la Selva del Camp, on la nostra escola hi va participar. Va ser una trobada molt enriquidora tant per part dels alumnes de l’escola, la Joana Barragan i el Pol Ruiz de 6è com per les mestres de la comissió verda, La Rosa i la Tere.
Pel matí al Castell del Paborde es va realitzar una benvinguda institucional per part de La Sra. Trini Castro, la Sra. Marta Viñas Clemente i la Sra. Judit Fontanillas.
Posteriorment les escoles van anar presentant les seves activitats i quan ens va tocar a nosaltres, la Joana i el Pol, van explicar les activitats, presentant un powerpoint, sobre la reutilització que portem a terme a l’escola. A la Joana i al Pol els va agradar molt i molt. Així com el fet de conèixer exemples d’altres escoles que van anar anotant a la llibreta d’Escoles Verdes.
En acabar de dinar a l’hort d’Iglésies es van realitzar una sèrie d’accions  tot seguint el camí de la Rasa d’en Ferreter, com aprendre a reconèixer la flora i la fauna autòctones, plantar petits arbres i plantes aromàtiques i penjar als arbres (amb l’ajut dels monitors) les caixes-niu d’ocells que van decorar ells mateixos.

Per tots aquells que vulgueu veure les fotografies de la jornada i els materials resultat del treball realitzat tant dels mestres com dels alumnes, no dubteu a entrar a la web:

http://www.escolesverdestarragona.com/trobada-dintercanvi-territorial-la-selva-del-camp.html

LA SERP DE LA MOBILITAT!

Durant aquest segon trimestre i coincidint amb les xerrades dels agents educatius de la policia local de Cambrils hem preparat el joc de “la serp de la mobilitat”.  Aquesta acció forma part del projecte europeu Traffic Snake Game dirigit a promoure la mobilitat sostenible i segura entre l’alumnat d’Educació Primària.Gea21 és el punt focal nacional, formant part de la xarxa europea que s’ha creat per difondre i promoure aquesta metodologia a Europa.

Es tracta de que cada tutor pregunta als seus alumnes com han vingut a l’escola (caminant, amb bicicleta, amb patinet, amb autobús o amb cotxe particular) un dia puntual de la setmana.

Amb totes aquestes dades hem elaborat la serp de la mobilitat que hem penjat a la cartellera verda de l’escola perquè tota la comunitat educativa disposi d’aquesta informació i en prengui consciència.

La comissió d’Escoles Verdes us deixem aquestes imatge!

 EL PROJECTE DE REUTILITZACIÓ DE L’ESCOLA PUBLICAT A LA WEB  D’ESCOLES VERDES DE TARRAGONA

En el següent enllaç trobareu publicada una notícia del projecte de reutilització que duem a terme a l’escola. Mireu, mireu!!

http://www.escolesverdestarragona.com/les-escoles-verdes-fem/projecte-de-reutilitzacio-a-lescola

RECORDEM LA NOTÍCIA AL DIARI ARA!

El dissabte 28 d’abril del 2015 el diari Ara, va publicar, dins la secció ARA CRIATURES, un article sobre aquest tema de la reutilització que fem a la nostra escola, amb el títol “Reutilitzar, un joc de nens”.

En aquest article la periodista Laura Pinyol va explicar com es porta a terme a la nostra escola aquest projecte de reutilització com un estalvi de recursos i com un valor a transmetre a l’alumnat. També va explicar la tasca dels vigilants ecològics en la recollida i classificació dels materials de rebuig en les diferents papereres dels patis del centre durant les hores d’esbarjo.

Mireu, ho recordeu?

diari-ara

Celebre. a l’escola el “DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT”

Al llarg d’aquest dies, a l’escola, hem celebrat el dia mundial del medi ambient, el passat 5 de juny, amb diverses activitats.
Durant aquesta setmana els alumnes encarregats de l’hortet ecològic (3r i 4t) hem repartit maduixes per totes les classes de l’escola per esmorzar.
També hem passat per les classes la nostra bústia perquè els nostres alumnes ens expliquin les seves idees i suggeriments sobre quines coses podríem fer més per continuar sent una Escola Verda.
Al llarg de la setmana durant una de les classes d’Educació Física els nostres alumnes han jugat amb una joguina elaborada amb material reutilitzat que han elaborat durant les classes d’Educació artística.
Els alumnes de 1r han elaborat una baldufa amb taps de plàstic de les ampolles i escuradents. Per realitzar aquesta activitat han reutilitzat 49 taps d’ampolles de plàstic.
Les classes de P4 aprenen a relacionar el seu nom i el seu cognom amb peces d’encaixables pintades. Per realitzar aquest joc han reutilitzat 96 peces de “puzzle” i imants.
Els alumnes de P5 han elaborat aquestes baldufes amb els cercles de Kandisky (autor que porten treballant tot el curs) reutilitzant 48 CDs + 48 taps de retoladors = 96 objectes.
Els alumnes de 1r com són els encarregats d’emmagatzemar els rotlles de paper higiènic els han pintat i juntament amb CDs han elaborat aquests joc per fer torres apilables. Per elaborar aquest joc han reutilitzat 104 objectes.
Els alumnes de 2n com són els encarregats d’emmagatzemar xapes d’ampolla i han realitzat aquests “Tres en ratlla” que guardaran dins una capseta d’ou Kinder. En total han reutilitzat 336 objectes.
Les classes de 3r com són les encarregades d’emmagatzemar els llapis petits que ja no poden servir per escriure per realitzar aquests trompitxols reutilitzant 47 objectes.
Els alumnes de 4t han elaborat aquests “Tres en ratlla” amb rotlles de paper higiènic i xapes i han reutilitzat 334 objectes.
Els alumnes de 5è i 6è jugaran a l’hora d’Educació Física amb els “caçaboles” (amb la part de dalt de les ampolles de plàstic) i realitzaran dibuixos al terra amb taps de plàstic de diferents colors i formes i amb xapes.
En total durant la setmana del 5 de Juny dia mundial del medi ambient hem reutilitzat 1.087 objectes.

Aquí us deixem unes imatges perquè veieu totes les nostres creacions!

MIREU EN ” MENJARETALLS”
Si entreu a les nostre classes i veieu aquest personatge heu de saber que és en “Menjaretalls”.
El nostre amic que ens guarda els retalls de papers de colors que normalment llençàvem a la brossa. Ara en “Menjaretalls” ens els guarda per quan necessitem fer collage, mosaics, dibuix lliure… amb els retalls de papers de colors recollits.
Mireu-lo aquí us el presentem!

1

VISITA D’ALTRES ESCOLES VERDES A LA BÒBILA

El passat dilluns 15 de febrer sis escoles del Baix Camp, que realitzen amb nosaltres el seminari d’Educació per a la sostenibilitat, van venir a la nostra escola per conèixer el funcionament de l’hortet, del projecte de reciclatge i del projecte de reutilització de materials.
Tant mestres com coordinadora del seminari van quedar molt sorpresos de tot el que fem a l’escola sobre aquest tema perquè tot i que ho havíem explicat en les diferents reunions no és possible entendre tota la feina feta sense visitar el centre i veure-ho amb els propis ulls.
” El més sorprenent és el treball en equip per part dels mestres i la resposta tant positiva per part dels alumnes i les famílies en aquest sentit ” va comentar la coordinadora del seminari.

IMG_1874

REUTILITZEM MATERIAL PER FER LES DISFRESSES DE CARNAVAL

Cada nivell s’ha disfressat dels següents esports i hem utilitzat els materials reutilitzats que us descrivim. Mireu, mireu!!

P3 – Animadors/res d’esports: Disfressa elaborada amb pompons. 100 unitats i medalles 25 unitats. Les  bosses s’han reutilitzat de les bosses i perruques del “cotilló”. Han reutilitzat en total 125 objectes.

P4 – Boxejadors i gimnastes: Ells amb dessuadora i guants de boxa han reutilitzat 250 papers d’embolcalls de caramels i bombons per fer els cinturons i les gimnastes amb les seves faldilles i cintes han reutilitzat 54 retoladors i serpentines = En total 304 objectes reutilitzats.

P5- Halterofília: Forçuts i forçudes que aixequen peses fetes amb rotlle de paper de cuina 50 + plats + Cds 100. També han reutilitzat les anelles de refresc 100 per fer les sivelles dels cinturons = En total han reutilitzat 250 objectes.

1r – Equitació: Per decorar les seves jaquetes han reutilitzat botons 112 + ampolles de plàstic 56 + cintes de regal per fer els cavalls = En total han reutilitzat 168 objectes.

2n – Bussejadors: Han fet les seves ulleres amb els culs de les ampolles de plàstic 96 + canyetes per les antenes 96. Ampolles de plàstic per fer les bombones 48 i han aprofitat les escumes dels estoig per les aletes 96 = En total han reutilitzat 336 objectes.

3r i 4t – Tir al arc: Disfressa que consta d’una diana i un arc fet de paper de diari embolicat i pintat. Per les fletxes han reutilitzat retoladors 102 + les plomes de la Mona 102 = En total han reutilitzat 204 objectes.

5è – Surfistes amb una taula de surf feta de cartró 50 + unes onades elaborades amb les escumes dels estoigs 50 = En total han reutilitzat 100 objectes.

6è – Atletisme: dorsals fets amb les escumes dels estoigs 46 + les medalles 23 decorades amb les anelles dels refrescs + 644 + 23 cintes = En total han reutilitzat 736 objectes.

 VOLEU SABER QUANTS OBJECTES HEM REUTILITZAT EN LA REALITZACIÓ DE TOTES LES DISFRESSES DE L’ESCOLA?

2.223 objectes reutilitzats!!!

Aquí us ensenyem les nostres disfresses!

 

L’HORT A L’ESCOLA

Durant el primer trimestre d’aquest curs els alumnes de 3r i 4t, com a encarregats del nostre hortet, van plantar un munt d’enciams. Abans de les vacances de Nadal se’ls van emportar cap a casa per provar-los.
Per poder prendre l’enciam el varen ficar en aquestes paperines fetes amb les escumes dels estoig, càpsules de Cafè i els filferros del pa de motlle. ( material tot reutilitzat). Mireu, mireu!!!

 PROJECTE DE REUTILITZACIÓ

Com ja sabeu el Projecte de Reutilització que duem a terme a l’escola implica que cada aula s’encarrega d’emmagatzemar uns objectes concrets que després són reutilitzats per fer diverses activitats artístiques i plàstiques.

En aquestes fotos podeu veure quins materials recullen a cada aula.

CARTELLERA VERDA

Atenció! Voleu saber quants objectes vam reutilitzar durant el curs passat 2014-2015 gràcies a tots i totes?

Un total de 10.229 objectes!!

Podeu veure tota la informació i tots els objectes reutilitzats a la Cartellera Verda de l’escola.

?????????????

SomEscolaVerda

El passat 28 de novembre al Cosmocaixa de Barcelona i en el marc de la XIII Trobada d’Escoles Verdes, es van lliurar els distintius d’escola verda a diverses escoles de Catalunya, entre aquestes la nostra escola, l’Escola La Bòbila.

Aquest distintiu ens l’ha atorgat el Departament de Medi Ambient i el d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la tasca que es duem a terme a la nostra escola en relació a l’educació per a la sostenibilitat.

L’acte de lliurament va ser presidit pel el Sr. Josep Enric Llebot, Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Sra. Teresa Pijoan, Directora general d’ESO i Batxillerat del Departament d’Ensenyament, els quals van lliurar el distintiu a la nostra escola. El diploma i distintiu van ser recollits per una representació del centre formada per Rosa Jaume, mestra responsable de la comissió d’escola verda, Clàudia Mestre, secretària de l’equip directiu i alumnes del centre.

El programa escoles verdes sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

Per a l’escola nostra escola,  obtenir aquesta distinció ha suposat el reconeixement de diferents accions i projectes mediambientals, que ja fa diferents molts cursos que es duen a terme al centre, amb l’objectiu de tenir cura del mediambient, com el projecte “la reutilització a l’escola”, ” el reciclatge a l’escola” i “l’ hort ecològic”.

Animem a tota la comunitat educativa a seguir amb el seu compromís, diari, ver el mediambient!

IMG_20151202_123214263

En aquest enllaç trobareu tota la informació de la XIII Trobada Escola Verdes:    http://www.escolesverdestarragona.com/

foto1 foto2 foto4