ALIMENTACIÓ SANA I ECOLOGIA

Com ja sabeu, al nostre institut s’està duent a terme un projecte que consisteix en fer un hort amb ajuda dels alumnes i professors. Aquest hort pot aportar-nos moltes coses bones, com per exemple hortalisses i verdures, que formen part d’una alimentació sana, ja que són molt beneficiones per a la nostra salut. A més a més, pot aportar-nos aliments ecològics i aliments de millor qualitat, a causa de que als aliments no els hi faria falta ser transportats perquè s’utilitzarien a l’institut, de manera que és un model de com es produiria un consum de proximitat. Aquest text tracta sobre aquest temes, la importància que tenen i les seves característiques.

 

 

El nostre hort produeix força varietat d’hortalisses, un element molt important en l’alimentació. Aquests aliments ens aporten gran varietat de substàncies saludables. Duen molta aigua , grans quantitats de fibra i a més a més moltes vitamines. Algunes hortalisses (com l’all o la ceba) tenen grans propietats curatives , que ajuden a curar el càncer. La carxofa, per exemple, controla el colesterol. I totes juntes van bé contra l’anèmia i la diabetis. En síntesi, les hortalisses contribueixen a una alimentació saludable.

allvarietats còpia

Una alimentació sana és la que ens ajuda a aconseguir ser menys propensos a malalties, i a mantenir un pes i configuració física adequada per a la nostra salut. Aquesta alimentació ha de ser variada per tal que sigui favorable per a nosaltres. La dieta s’haurà de compondre de petites quantitats de molts aliments diferents distribuïts en varis àpats al dia. A més a més s’ha de complementar amb esport o qualsevol exerci físic per mantenir en forma el nostre cos. Tot i això no s’ha de fer esport excessiu ja que ens pot perjudicar i fer que acabem cremant més calories de les que ingerim.

Dins d’una alimentació sana, s’ha de reduir el consum de greixos, sucre, sal i sodi, a causa de que són aliments que poden provocar malalties com la diabetis o la obesitat. Aliments que continguin molt colesterol també ens poden causar greus problemes de salut.

Un altre tipus d’alimentació que també afavoreix la salut en el nostre cos és l’alimentació ecològica, i ho fa a partir d’aliments que no han sigut processats ni contenen conservants, potenciadors de sabors, estabilitzants, pesticides, etc. Això fa que els aliments siguin més naturals, gustosos i saludables però també poden ser menys atractius per a la vista, ja que no han estat alterats amb els productes que provoquen aquest efecte.

collita 1 còpiacollita 2 còpia

Un hort ecològic com el del nostre institut pot ser menys productiu i més car, però aquest només és un exemple de l’agricultura ecològica a petita escala. A més, els horts ecològics són els que provoquen menys impacte ambiental i contaminació de l’aire. La diversitat de les hortalisses als horts actua contra les plagues, perquè gràcies a tenir diferents tipus de plantes, si una plaga ataca a una hortalissa determinada però no a les altres, no perdem tot el que que tenim cultivat. El refús dels pesticides evita la mort de molts insectes i altres animals.

oruga menjadores cocoons

Un tema molt relacionat amb l’ecologia i també present en el nostre hort és el consum de proximitat, que es basa en aliments consumits en la mateixa zona on es produeixen. El nostre hort n’és el millor exemple, ja que no hi ha intermediaris entre la recolecció i el consum. Això fa que no hi hagi llargs transports i s’estalvia el pas per grans empreses i multinacionals. A més a més, l’horticultura de proximitat afavoreix l’augment de feina dels pagesos.

collita 3 còpiahort

 

 

 

 

 

El nostre hort és un exemple de tots aquests temes a petita escala.  A més a més, és una oportunitat per a aprendre de manera alternativa i aprofitant la natura i els coneixements de ciències naturals.

Anton Sagrera, Claudia Stonys, Martina Schrimpf i Paula Segarra

REPORTERS DE L’HORT

CATALÀ 2n ESO

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *