DICTADURA DE PRIMO DE RIVERA per Judith Siches E-41

El 13 de setembre de 1923, Primo de Rivera va fer un cop d’estat. Les causes del cop d’estat van ser:
– El descontentament de l’exèrcit per la guerra del Marroc: “Annual” va desprestigiar a l’exèrcit i va crear desconfiança dels militars cap als polítics
Crisis del sistema polític: El sistema monàrquic va patir una greu crisi a causa de la revolució industrial. S’havien impartit numerosos governs de concentració però tots van fracassar. Només hi havia dues solucions: la democratització o la dictadura.
Els conflictes socials: Des de la crisi i les conseqüències de la Primera Guerra Mundial, van tindre lloc moltes vagues i manifestacions
El triomf del feixisme en Itàlia desprès de la “Marcha sobre Roma” en 1922 i l’ascens al poder de Mussolini.

Les etapes de la dictadura van ser:
– El directori militar, del 1923 al 1925. La dictadura era una solució provisional a la crisi. Era una Dictadura Autoritària. Les primeres decisions de Primo de Rivera van marcar un camí per a tota classe política, social i econòmica d’Espanya de com s’anava a governar. Es va prohibir parlar qualsevol idioma que no fos el castellà i es va censurar publicacions de la prensa. Es va instaurar la política de la “mano dura”
– El directori civil, del 1925 al 1930. Van entrar sis civils al directori, que no provenien del antic sistema de partits. Es va tractar d’institucionalitzar la dictadura, es va formar una Assamblea Nacional Consultiva, però va fracassar. Primo de Rivera seguia el model italià.

La Caiguda de primo de Rivera:
A mitjans de 1928, es va iniciar la decaiguda de la Dictadura degut a:
– La oposició al règim per republicans, anarquistes, comunistes, nacionalistes,…
– La Descontentació de l’exèrcit degut a la arbitrarietat de Primo de Rivera
Les dificultats del pressupost de l’estat
– Els conflictes socials, amb manifestacions que van motivar a que els socialistes abandonessin.

M’ha semblat interessant penjar aquest resum sobre la dictadura de Primo de Rivera, ja que em semblen molt interessants les dictadures, saber com eren, com van començar i la raó de que acabessin. No tenia gaire informació sobre aquesta dictadura, ja que es parla més de la de Franco.

Aquest article s'ha publicat dins de General, HISTORIA DE ESPAÑA SIGLO XX, PERSONAJES, POLÍTICA i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *