SITUACIÓ DE LA DONA A LA GRÈCIA CLASSICA

La cultura grega va ser una cultura nova i original que es va afirmar amb l’enfrontament quasi permanent amb l’Imperi Persa, model de les cultures orientals.

Les característiques principals de la CULTURA GREGA van ser:

  • La existència de polis formades per una ciutat principal i els poblets i camps del voltant. Totes tenien govern, lleis, moneda i exèrcit propi. A partir del segle V a.C. les polis van adoptar una nova forma d’organització política: la democràcia. Aquest sistema polític es basava en que tots els ciutadans participaven en la política i estaven protegits per la llei; a canvi pagaven impostos i defensaven la ciutat. Només eren ciutadans els homes lliures, majors d’edat, nascuts de pare ciutadà i mare nascuda a la polis. Estaven exclosos de la ciutadania i, per tant, dels drets: les dones, els estrangers (metecs) i els esclaus..
  • L’home és la mesura de totes les coses: l’home no està sotmès a cap poder exterior i superior (encara que n’hi ha déus), tan sols està sotmès a la polis.
  • La cultura grega es basa en el pensament racional. L’home no es conforma amb les explicacions màgiques sobre la natura i busca comprendre-la en base a l’observació i la raó.
  • La religió grega s’entén com un sentiment de relació amb la divinitat. Els déus estan molt propers a l’ésser humà i l’aconsellen i l’ajuden, en lloc d’imposar-se. Els déus grecs s’humanitzen i això va reduir les distàncies entre els déus i els homes.

La cultura grega va suposar un important canvi cultural que no va beneficiar gaire a les dones:

  • Legalment: va desaparèixer la herència materna, les dones no podien fer contractes ni contraure deutes, no heretaven la propietat del marit quan moria i no tenien dret a tenir propietats. Les dones depenien econòmicament de l’home i estaven sota la seva tutela.
  • Per les dones gregues, l’única manera de tenir un lloc a la societat era a través del matrimoni. El matrimoni era un contracte oral entre dues cases pel qual el pare lliurava la filla al marit, era un contracte de tutela. Mai era una decisió lliure. La funció de la dona al matrimoni consistia en:

–          Assegurar la REPRODUCCIÓ concebent fills i filles.

–          Transmetre   el PATRIMONI familiar.

–          Donar continuïtat a la POLIS a través de la CIUTADANIA.

El plaer sexual no estava relacionat amb el matrimoni, l’home tenia, a  més de la seva dona legítima, les CONCUBINES i les CORTESANES. A Grècia estava ben vista l’homosexualitat masculina. Les dones eren castigades durament si cometien adulteri.

  • Es practicava l’ infanticidi femení o el pare podia no reconèixer a la criatura. El pare disposava de 10 dies per a reconèixer a la criatura (l’havia d’ensenyar públicament) i donar-li el seu nom.
  • Les dones gregues viuen tancades al GINECEU del qual no surten quasi bé mai. El Gineceu és la part de la casa reservada a les dones, pocs homes hi tenien accés. Allí s’educaven i treballaven les dones, no assistien a banquets encara que fossin a casa seva. Mai prenien la paraula en públic. Tan sols hi havia un lloc públic al que podien sortir soles: la font. Quan sortien al carrer havien de portar vel.
  • Les dones no rebien cap tipus d’educació, ja que es considerava que podia arribar a ser perjudicial per a complir amb les seves funcions.

Aquí hi teniu  la presentació d’aula sobre el tema:

Paper de la dona a l’antiga G…

More PowerPoint presentations from Gemma Ajenjo

Enllaç a l’article sobre el mite de l’origen de la pintura.

Aquest article s'ha publicat dins de Art i dona, Història antiga, Història de la dona i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *