LA SEGONA GUERRA MUNDIAL (1939-1945)

La Primera Guerra Mundial va posar fi al sistema d’equilibri entre les potències europees que havia caracteritzat les relacions internacionals durant el segle XIX. En el període d’entreguerres es va intentar posar en pràctica un nou sistema de seguretat col·lectiva sota la vigilància de la Societat de Nacions. Però el descontentament d’algunes potències amb la situació creada pels tractats de pau de 1919 i la seva voluntat de revisar-los van conduir a la Segona Guerra Mundial. Aquest conflicte bèl·lic va superar en tot l’anterior, no només en durada, sinó també en països participants, en mobilització de soldats, en escenaris afectats, en la intensitat dels combats, en la capacitat destructora de l’armament utilitzat, en el nombre de morts, en pèrdues materials, en els efectes econòmics, polítics, morals, etc. Pel que fa a les conseqüències de la guerra, cal parlar dels greus efectes econòmics, polítics i morals, molts d’ells impossible de quantificar: desplaçaments forçats de poblacions senceres, desaparicions íntegres de ciutats sota els efectes dels bombardeigs, genocidi dels jueus, etc. La victòria dels aliats va significar la caiguda del feixisme i el triomf de la democràcia. A partir de llavors es va imposar un nou ordre polític a nivell mundial, que aviat es trencà amb l’aparició de nous conflictes entre les dues grans potències, els EUA i l’URSS, que van liderar dos blocs de països, enfrontats en la llarga i perillosa Guerra Freda.

Per introduir el tema, visionarem el documental La Segunda Guerra Mundial en color

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jqlSzP1_CEA[/youtube]

Farem servir la següent presentació d’aula:

La segona guerra mundial

More presentations from Gemma Ajenjo

Enllaç a l’escena de l’atac japonès del film Pearl Harbor: 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=QsxywOwyOJg&t=964s[/youtube]

Enllaç a l’escena del desembarcament a Normandia del film Saving Private Ryan:

 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=iIk2lcHhshc&t=20s[/youtube]

Enllaç a l’escena del suïcidi de Hitler del film L’enfonsament

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EPJpSIO5FIY&t=26s[/youtube]

Fragment d’un documental sobre el llançament de la bomba atòmica sobre Hiroshima.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yJ9265P5NqQ&t=24s[/youtube]

Aquest article s'ha publicat dins de Història del mon contemporani i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *