LA SEGONA REPÚBLICA I LA CATALUNYA AUTONÒMICA (1931-1936)

Les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931, donaren la victòria a les forces republicanes. El rei Alfons XIII renuncià a la corona, abandonà Espanya i el 14 d’abril es va proclamar la Segona República. Vista amb recança per les elits socials i econòmiques i rebuda amb entusiasme per les classes mitjanes i populars que la veien com una oportunitat per impulsar la modernització i la democratització de l’Estat, va néixer en circumstàncies difícils.
A nivell internacional, s’ha de plantar cara a la greu crisi econòmica de després del crac del 29 i a l’amenaça del feixisme que havia començat a implantar-se a Europa posant en perill els sistemes democràtics i d’altra banda, a la inestabilitat al llarg del període: manca tradició democràtica, conflictivitat social, lentitud de les reformes i oposició grups conservadors.

Per introduir el tema, visionarem el següent documental de la sèrie Memorias de España:

Imatge de previsualització de YouTube

Farem servir la següent presentació d’aula:

More presentations from Gemma Ajenjo

Podem fer servir aquests dos esquemes:I consultar l’esquema realitzat pel professor Marcel Duran:


Per conèixer els personatges claus del periode podem fer servir aquest document en el qual apareixen per ordre alfabètic:


I aquests apunts poden servir per ampliar el tema:


Us podeu posar a prova amb aquest test sobre el tema:

Imatge de previsualització de YouTube

Per últim, us deixo l’esquema del llibre de text de l’editorial Vicens Vives:


Aquest article s'ha publicat dins de Història d'Espanya, Història de Catalunya i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *