IDENTIFICACIÓ D’UNA OBRA D’ART

Quan hi ha dubtes sobre l’autenticitat i autoria d’una obra d’art, el primer pas és sol·licitar informació a l’autor o als seus familiars. El problema és que, a causa del pas del temps, el normal és que aquests hagin mort així que, al marge de les diferents proves tècniques a realitzar, com radiografies, anàlisi microscòpica, etc., podem acudir a la identificació documental.

En primer lloc, s’ha de descriure el bé el més detalladament possible perquè es torni recognoscible i inconfusible: és important descriure i utilitzar la seva imatge.
També registrar les seves característiques: dimensions, pes i també senyals i inscripcions. Aquestas característiques serán identificatives.

Tipologia
Per a una correcta identificació és necessària en primer lloc determinar la seva tipologia.
Si determinem la història d’aquesta tipologia en concret, podrem delimitar temporal i espacialment l’obra d’art.

Estil
Per identificar una obra d’art és fonamental determinar l’estil subjacent a la seva concepció, tant respecte a les seves formes com a la seva decoració.
Per estil entenem les característiques pròpies d’una època, regió, escola, autor, etc.
Cada nou estil tendeix a superposar-se a l’anterior. Durant el procés influeix en l’anterior, de la mateixa forma que influirà en els posteriors. També trobem influències regionals.

Tècnica
Important per identificar una obra d’art és la tècnica emprada, tant pel que fa a la seva estructura com al decorat. És important identificar les tècniques per poder comparar-les amb les utilitzades en cada període històric – cultural, per cada civilització, per cada escola o per cada autor.
Així mateix és fonamental conèixer les tècniques, eines estris utilitzats en cada moment històric per poder temporitzar una obra d’art.

Materials
Una altra característica important per identificar una obra d’art són els materials que poden ser naturals o no.
La seva importància també arrela per la importància de les relacions culturals.

Ús
Altre pas per identificar i verificar és el desgast d’una obra d’art. Primer s’ha de tenir present el desgast general.
D’altra banda ha de verificar-se si existeix algun tipus de desgast específic.
Lligat al desgast estan les eventuals alteracions i restauracions.

Època
Si l’obra d’art és d’època tardana, d’una altra època, és falsa o és una rèplica.
Fonamental en la identificació d’una obra d’art són les conclusions.

Aquest article s'ha publicat dins de Conservació i restauració, Història de l'art, Peritatge, catalogació i taxació de bens culturals i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *