Category Archives: Entorn

PROJECTE “EL RIU TER”

Aquest trimestre els alumnes de cicle inicial hem fet el projecte del riu Ter. Els nens i nenes hem estat els protagonistes ja que hem plantejat les preguntes sobre què sabíem i què volíem saber del riu.

Com petits exploradors hem anat responent les preguntes que s’havien fet al principi. Ho hem fet mitjançant experiments, elaborant la maqueta del cicle de l’aigua i creant la nostra pròpia enciclopèdia dels animals i la vegetació del riu.

També hem après que la feina dels científics és observar l’entorn, fer-se preguntes, buscar respostes i saber transmetre els coneixements. És per això que hem decidit exposar oralment als nostres companys el que hem après del cicle de l’aigua amb l’ajuda de la maqueta.

Ens ha agradat molt fer de científiques i científics!

SORTIDA D’ENTORN DE CICLE MITJÀ

Dilluns 23 d’octubre tot cicle mitjà vam anar a la riera de l’Arner i al bosc. En Cesc ens va acompanyar i ens va ensenyar moltes coses dels arbres de la riera i dels arbustos.

Ens va ensenyar dos tipus de bosc: el de riera, amb arbres de fulles caduca (freixe, plataner, lledoner….) i un altre de muntanya, amb les fulles perennes(pins, alzines…).

Ens va ensenyar a diferenciar les plantes mirant les fulles, els fruits, les branques… Com per exemple el lledoner que té fulles compostes en forma de “ella” i així ens recorda la inicial del seu nom.

El freixe i els arbres que estan a prop de la riera necessiten tenir les arrels més extenses perquè si venia una rierada no el tombés. El freixe és molt flexible i se’n feien vares per picar als animals i als nens si es portaven malament. Se’ls hi deia: “suc de freixe”. Però això, no es pot fer amb les branques dels arbres de muntanya perquè es trenquen.

Amb la forma de les branques del lledoner es feien forques. Es deixaven créixer i assecar tal com eren i ja la tenien feta.

La flor de la carabassa es diu badoc, la carbassera és una planta enfiladissa i es va agafant amb els circells. Si tenim paciència i ens col•loquem el circell al dit i esperem una bona estona veurem com es va cargolant.

L’arítjol és molt tòxic i se’n feien uns gasos durant la II Guerra Mundial per exterminar els oponents.

No només ens va ensenyar coses per aprendre, sino també per jugar:
– A xiular amb glans,
– A pintar amb el raïm de moro,
– A fer saltar les glans,
– també ens va ensenyar una flor que tenia forma de cor.

En resum, podríem dir moltes altres coses. Ens ho vam passar molt bé i vam aprendre moltíssim.

Nens i nenes de CM

SORTIDA D’ENTORN D’EDUCACIÓ INFANTIL

LES ÀGUILES I ELS CAVALLS DE L’AIXART HEM FET LA SORTIDA D’ENTORN PEL BOSC DE CERVIÀ.
EN CESC I EN LLUÍS, EDUCADORS AMBIENTALS DE L’EMPRESA SORBUS, ENS HAN EXPLICAT UN MUNT DE COSES: LES CARBASSERES AMB ELS SEUS BADOCS I CIRCELLS, DIFERENTS TIPUS D’ARBRES, PLANTES AROMÀTIQUES, PARTS DEFENSIVES DE DIVERSES PLANTES COM LES ORTIGUES O EL RAÏM DE MORO. TAMBÉ HEM ESCOLTAT DIFERENTS OCELLETS I HEM TROBAT RASTRES D’ANIMALS COM EL SENGLAR I LA GUINEU I PEDRES RIERENQUES QUE TENIM A LA MURALLA DE CERVIÀ DE TER.
HEM CAMINAT MOLT, HEM APRÈS MOLTES COSETES I ENS HO HEM PASSAT MOLT BÉ!!

SORTIDA D’ENTORN DE CICLE SUPERIOR

El dijous 5 d’ Octubre vam fer una sortida de cicle superior amb en Cesc i en Lluís. Vam dividir-nos en dos grups; el grup A de 6è i grup A de 5è que van anar amb en Cesc i el grup B de 6è i el grup B de 5è que van anar amb en Lluís.

De camí cap al riu  vàrem veure diferent vegetació i quan vam arribar al riu ens van ensenyar  pedres volcàniques , arbres i plantes com: la corretjola, l’estramoni i el xiprer, entre d’altres. Vam anar caminant per la vora del camí i vam començar a veure el riu. Era bastant ample però l’aigua que portava no era gaire. Al cap d’una estona vam esmorzar a un camp de pollancres plens de fulles que també és poden dir polls o arbres .Tot seguit vam tornar cap a l’escola per un altre camí. Va ser molt interessant.

SORTIDA D’ENTORN DE CICLE INICIAL

El dilluns 9 d’octubre al matí, els nens i nenes de Cicle Inicial vam fer la sortida de l’Entorn. En Lluís ens va portar pel poble i ens va fer observar les pedres de les parets, la carbassera …

Tot passejant, ens vam endinsar pel camí que ens porta al riu Ter. Entre pollancredes, xiprers i raïms de moro vam trobar la femta d’una guineu. Cal ser molt observador per esbrinar de quin animal es tractava.

Després de les explicacions d’en Lluís vam esmorzar i vam aprofitar per jugar. Quan vam tornar a l’escola ens vam acomiadar d’en Lluís i li vam donar moltes gràcies per tot el que ens va ensenyar.