Category Archives: Cervia Antic

Projecte de Cervià Antic

SETMANA DE CERVIÀ ANTIC (CICLE SUPERIOR)

El dilluns 8 de maig vam començar la setmana de Cervià antic a la classe de sisè, mirant fotos i vídeos de Cervià fa molt de temps . Després ens van posar per parelles i vam buscar informació sobre un carrer en concret que ens van dir els mestres, i a la tarda vam fer un assaig de les representacions que havíem preparat.

El dimarts 9 vam anar al castell i vam representar cinc escenes sobre la història del castell i a la tarda vam fer una sortida per Cervià amb la Mercè Marisch que ens va explicar quins oficis hi havien, on estaven i què hi havia a cada casa, i vam prendre apunts del que ens anava explicant.

El dimecres 10 vam fer una sortida a Girona al museu d’història de la ciutat i a la tarda vam fer una ruta on explicàvem el que havíem buscat el dilluns.

El dijous 11 va venir l’Enric Rufí i ens va explicar moltes coses de Cervià i ens va portar coses d’aquella època com: diaris, llibretes, monedes, llapis … i a la tarda vam anar a fer una gimcana molt divertida, però es va posar a ploure i vam tornar a classe per jugar al joc del poble.

El divendres 12 vam passar a net els apunts del dimarts i vam fer un resum sobre la sortida al museu d’història i a la tarda vam anar al Carrer Hospital a dibuixar algun edifici del carrer.
El dilluns 15 com a l’últim dia de Cervià antic vam anar a la masia de Ros de Bosc i en Jordi (el seu propietari) ens va explicar què hi havia en una masia durant aquella època, quines funcions tenia, qui hi va viure i ens va ensenyar totes les parts de la masia.
I la setmana de Cervià antic es va acabar.

Sira de 5è

El dimecres 10 vam anar al museu d’història de la Ciutat a parlar sobre els oficis a l’Edat Mitjana.

Vam entrar a dins i hi havia uns gegants: la reina, el rei i altres. També hi havia dues noies preparant  per fer el Temps de Flors.

Va venir una noia que ens va enviar a dalt de tot i en una primera sala ens va dir perquè hi havia una taula de com es feia una casa. Després vam anar a la segona sala on hi havia unes sabates que va dir que estaven fetes de tronc. Hi havia unes eines que les van fer ells mateixos i a l’últim hi havia un sofà del rei que si t’hi asseies sol no et casaries mai i si t’asseies amb un altre t’hi casaries. El sofà del rei és el que més em va encantar.

Maira Camps

El dijous 11 de maig a ¼ de 10 del matí va venir a fer-nos una xerrada l’Enric Rufí. Primer de tot es va presentat i va treure de la seva motxilla un manat de llibretes d’un pam de mida, que ens va impressionar molt. Però tot seguit, ens va dir “només he portat aquestes”.

Vam riure molt ja que no ens pensàvem que treballessin tant.

Després d’explicar-nos moltes coses sobre Cervià, ens va deixar remenar un piló de coses de la seva època. El que més em va impressionar va ser que va treure 2 fulls del 1400 i escaig i del 1300 i escaig.

Va ser molt divertit!

Jana Got

Dijous a la tarda vam fer una gimcana i van venir tres professors. A mi em van posar de capità del sisè equip. La gimcana tractava que els nens i nenes de cinquè i sisè esbrinaven preguntes sobre el poble i havíem d’anar al carrer que  posava a la pregunta i havies d’esbrinar la resposta que era en alguna placa o porta.

Al cap de poca estona va començar a ploure però era poc. Al set minuts però, van suspendre la prova perquè plovia molt.

José Miguel Giménez

Dijous, dia 11, els nens i nenes de cicle superior, a la tarda, vam anar al Monestir de Cervià de Ter a fer una gimcana. Ens van dividir en sis grups d’unes cinc persones. La gimcana consistia en anar a buscar símbols o lletres pel poble i portar-ho als mestres.

Ens donaven les proves en un paper i els hi havíem de tornar amb la resposta. Fins i tot vam arribar a la creu. Llàstima que no vam poder acabar-la per culpa de la pluja.

Oriol Adroer

El divendres 12 de maig a la tarda, cicle superior (5è i 6è) vam anar a dibuixar al carrer de l’hospital. Es podia dibuixar tot el que es veia des d’un extrem del carrer fins a l’altre. Al principi del carrer hi havia en Joan i al final en David. Jo vaig dibuixar l’Hotel d’Entitats però no el vaig poder acabar perquè havíem de marxar.

Mateu Frigolé

Dilluns 15 de maig, al matí, vam anar a Cal Ros del Bosc, que és una masia molt antiga, més o menys des de l’any 500. El propietari és un home vellet que es diu Jordi Valls i que ens va ensenyar tots els racons de la masia, una trituradora de blat, la pallissa i moltes altres coses més.

Vam anar a esmorzar al seu jardí, que és molt gran. En acabat ens va ensenyar quatre coses més i vam marxar cap al col·legi.

Fortià Oliver

SETMANA DE CERVIÀ ANTIC (CICLE MITJÀ)

Els nens i nenes de CM, 3r i 4t,  aquesta setmana de Cervià Antic, hem treballat el Monestir de Santa Maria de Cervià de Ter.

Primer de tot, hem conegut la llegenda de com es va construir el monestir i hem fet una auca sobre aquesta llegenda.

Per conèixer bé el nostre monestir, hem anat diverses vegades  a l’edifici: per visitar-lo, per dibuixar-lo, per fer una gimcana fotogràfica, i per  descobrir detalls i escoltar històries a càrrec del mossèn Sebes.

Hem descobert que hi van viure durant uns 800 anys monjos benedictins i què feien els monjos benedictins de Santa Maria. El seu lema era “ora et labora”.  Els monjos  resaven 8 vegades al llarg del dia i la resta treballaven a l’hort, a la cuina, escrivint, a l’hospital, etc.

Hem vist les diferències entre el monestir del s .XI (quan el van construir) i el s. XXI, en l’actualitat. Abans només hi vivien els monjos i alguns peregrins. Ara, han canviat algunes  estances: hi trobem l’ajuntament, el metge, correus, etc.

Durant la setmana del projecte, hem fet dos tallers artístics: un que consistia en escriure amb ploma o canya i tinta com els monjos escriptors, i en l’altre, hem reconstruït els frescos de l’església que s’han anat esborrant amb el pas del temps.

Per acabar el projecte, hem anat d’excursió a Sant Pere de Galligants, un altre monestir que hi ha a Girona, on hem pogut fer un taller sobre la vida dels monjos, i conèixer un altre monestir per dins.

Totes aquestes activitats les hem anat apuntant en un diari que hem anat fent, per tenir-ne un record, i no oblidar-nos-en.

Ens ho hem passat molt bé i hem après moltes coses.

SETMANA DE CERVIÀ ANTIC (CICLE INICIAL)

Dilluns 8 de maig vam fer disfresses de princeses i cavallers i després del pati vam anar a visitar el castell i a la tarda vam assajar l’obra de teatre i vam mirar el power point de les parts del castell.

El dimarts 9 al matí vam anar a fer l’obra de teatre al castell i vam mirar el mapa de la distància que hi ha entre Cervià de Ter i Arbúcies i de tots els pobles per on passaríem. A la tarda vam escoltar audicions de diversos instruments que s’utilitzaven a l’època medieval, vam aprendre una dansa medieval i també la cançó dels cavallers.

El dimecres 10 vam estudiar i observar la maqueta del castell de Montsoriu i vam fer una fitxa que parlava sobre els elements defensius del castell, els elements per resistir un setge i els elements on es feien reunions socials i vivenda. A la tarda vam fer el retallable de la torre de l’homenatge.

Dijous 11 vam anar a fer una excursió a Arbúcies i vam visitar el museu de la Gabella. Dues noies, una es deia Sandra i l’altra Gemma, ens van ensenyar tot el que hi havia i després vam pujar al castell de Montsoriu i quan vam arribar a dalt vam dinar i vam entrar dins del castell, era molt maco i vam poder veure totes les parts. Quan baixàvem, a només 5 minuts de l’autocar, va començar a llampegar, a tronar, a pedregar i a ploure i vam quedar ben xops. A l’autocar ens vam treure les capes de roba molla i ens van posar la calefacció. Va ser una aventura! Tot i que ens vam espantar una mica.

Divendres 12 la Silvia i la Maria ens van convidar a esmorzar perquè havíem sigut molt valents! Vam fer un resum al bloc dia a dia i a la tarda vam fer jocs medievals.

SETMANA DE CERVIÀ ANTIC (EDUCACIÓ INFANTIL)

Els petits de l’escola hem treballat el Projecte de Cervià Antic!!!

Al llarg de la setmana, que tota l’escola hi dedica, hem fet tallers medievals. En aquests hem realitzat diferents ornaments de personatges medievals: un cavall de cartró, un vestit de cavaller/a, una corona i entre tots hem fet castells amb materials reciclats (oueres, cartrons i cilindrets de paper).

També hem fet bossetes d’olor amb plantes aromàtiques recollides per nosaltres mateixos al bosc de l’entorn i una dansa medieval.

Per acomiadar la setmana vam fer un torneig medieval, on  vam jugar a jocs de l’època i vam visitar l’antic hospital del poble.

En els tallers d’escola vam assajar durant dues sessions diverses escenes reals que van tenir lloc al castell de Cervià de Ter. Dimarts al matí vam dedicar bona estona a representar l’obra in situ, ben guarnits i va ser un enorme èxit!!!!

Moltes gràcies per la vostra implicació i col·laboració en el vestuari i elements característics!!!!

Dediqueu una estona a mirar les fotos i que us expliquin el que hi vam fer!!!

REPRESENTACIONS AL CASTELL DE CERVIÀ!

Com ja sabeu, durant aquesta setmana tots els alumnes i mestres de l’escola estem immersos en el projecte de Cervià antic. Aquest curs, hem reviscut la història del nostre poble a través de diverses representacions teatrals que han fet els mateixos alumnes en un entorn privilegiat: el mateix castell de Cervià. Si voleu veure com van representar diferents escenes viscudes al llarg de la història en el castell de Cervià, només heu de clicar els següents enllaços!

Entrada a cavall del senyor Sunyer Llobet
Parlament del senyor Sunyer Llobet
Escena 1 – Grup A
Escena 2 – Grup A
Escena 3 – Grup A
Escena 4 – Grup A
Escena 5 – Grup A

Escena 1 – Grup B
Escena 2 – Grup B
Escena 3 – Grup B
Escena 4 – Grup B
Escena 5 – Grup B

Recull de fotografies de les representacions:

SANT JORDI

Alguns alumnes de 6è, ens expliquen com van passar la diada de celebració de Sant Jordi.

Si voleu llegir els seus textos, cliqueu els següents enllaços:

Text d’en Jose Miguel Buñuales

Text d’en Mateu Frigolé

Text de la Bruna Peris

Fotos parada

 

Seguidament, podeu veure un recull de les fotos que vam fer al matí, quan els diferents cursos van recitar poemes, cançons, textos i van fer un teatre.

 

A continuació podeu veure les fotos dels padrins lectors i de l’entrega de premis dels jocs florals, vídeo que ens va fer arribar l’avi de la Júlia de P5. Moltes gràcies!