02. The Beatles: escarbats que mouen l’esquelet?

beatles.jpgDurant el treball que han presentat a classe en Pol, en Biel i en Lluís, ha sorgit el següent tema: El nom del grup més famós de la història del pop, The Beatles, té un orígen curiós i discutit. Està clar que la paraula BEATLES no vol dir escarbats, ja que escarbats en anglès s’escriu BEETLES. Cal tenir present que la música de moda en aquell moment (inici dels anys 60) a Anglaterra era un gènere anomenat “skiffle” i un altre anomenat “beat” (que vol dir pulsació, ritme). El grup que va formar John Lennon abans dels Beatles es deia THE SILVER BEETLES (“Els escarbats de plata”). Segurament va barrejar les paraules “escarbat” amb “beat” (pulsació) i d’aquí en va sortir l’estrany THE BEATLES. Si aquesta explicació us satisfà, fantàstic. Si no, aporteu-ne una de millor!

ENLLAÇ MUSICAL: No us perdeu la primera cançó d’èxit dels Beatles gravada l’any 1961:

  

I ja que parlem dels Beatles: ¿sabeu quina relació tenen amb el òssos d’homínid més antics que s’han trobat? Doncs resulta que l’any 1974 uns paleontòlegs buscavem restes d’homínids a Etiòpia i van trobar un fòssil de prop de 3 milions d’anys anys: l’esquelet d’un Australopithecus afarensis femella. Quan l’expedició, ja de retorn al campament, va celebrar el descobriment, a la ràdio que tenien connectada per escoltar música sonava la cançó dels Beatles Lucy in the Sky with Diamonds. Així, a la dona més antiga que coneixem se la va batejar amb el nom de Lucy. Encara que no va poder moure l’esquelet al so dels Beatles, aquí el teniu:

lucy.jpg

I encara més històries: diu que diuen que la cançó que hem comentat més a munt, Lucy in the Sky with Diamonds, en realitat amaga un acròstic de LSD (Lucy Sky Diamonds), les sigles de la droga de moda als anys 60 (el nom científic de la qual és dietilamida de l’àcid lisèrgic). Els Beatles sempre ho han negat, però, qui sap?

ENLLAÇ MUSICAL: No us perdeu cançó Lucy in the Sky with Diamonds dels Beatles en la pel·lícula Yellow Submarine:

Amber Lewis-Taylor, en el seu treball sobre The Beatles, ens ha explicat que la cançó Eleanor Rigby també té una història força enigmàtica. Segons Paul McCartney, que va ser qui la va escriure, ell no coneixia cap persona que es digués Eleanor Rigby, ni tampoc ningú que es digués Pare McKenzie (un altre dels personatges de la cançó). Aquesta cançó tracta el tema de sentir-se sol i deprimit. Quan Eleanor surt al carrer mira de fer veure que és feliç, però en realitat segueix trista perquè ningú no es preocupa per ella. Quan ella mor, ningú no va al seu enterrament. Fins i tot al capellà (McKenzie) no li importa estar en aquell funeral. La cançó va ser escrita l’any 1966, però cap al 1980 es va descobrir una tomba d’una tal Eleanor Rigby al cementiri de l’Església de Sant Pere a Woolton, Liverpool, i a uns metres de distància i una altra amb el cognom McKenzie. Durant els seus anys d’adolescència, McCartney i Lennon van passar un temps “prenent el sol” allà, on els dos s’havien reunit per primera vegada durant una festa el 1957. Molts anys després, McCartney va declarar que l’estranya coincidència entre la realitat i la lírica pot ser un producte del seu subconscient, en lloc de ser una casualitat sense sentit. La Eleanor Rigby real va néixer el 1895 i va viure a Liverpool, possiblement en el suburbi de Woolton, on es va casar amb un home anomenat Thomas Woods. Va morir el 10 d’octubre 1939 als 44 anys. Si aquesta Eleanor va ser la inspiració per a la cançó o no, la seva tomba s’ha convertit en una referència i lloc de peregrinació per els fans dels Beatles quan van a visitar Liverpool.

ENLLAÇ MUSICAL: Aquí teniu la cançó Eleanor Rigby dels Beatles:

2 thoughts on “02. The Beatles: escarbats que mouen l’esquelet?

  1. Daniel

    Pot ser veritat, que sigui un acròstic, a lo millor ho van ficar de casualitat, però, ja que la droga que s’esmenta aqui (LSD) es dels anys 60 i la cançò es va inventar al 1974 pot ser que ho hagin fet ells, jo li hauria fica un altre nom…

  2. dpuertas Post author

    Moltes gràcies pel teu comentari. L’any 1974, però, el Beatles ja feia 4 anys que s’havien separat, així que la cançó ha de ser dels anys 60
    segur. Fins aviat! DAVID PUERTAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *