Coneguem les vinyes d’Oliveres

Els nens i nenes de la classe de La Torre del Rellotge i dels Miquelets són grans exploradors i exploradores. El dimecres 30 de novembre, vam realitzar la sortida a peu fins a la vinya d’oliveres del Manel, l’avi d’en Lau, i la del Sergi.

Tot sortint de l’escola de seguida ens va passar el fred i, caminant i caminant, vam arribar al Parc de les Planes. Allà vam esmorzar i jugar una estona. Gràcies a la col·laboració de l’AV de les Planes vam poder fer servir el Centre Cívic per anar al lavabo i deixar les motxilles. Un cop preparats vam continuar fent camí per la muntanya fins a arribar a la vinya del Manel i la del Sergi.

A la vinya, el Manel i el Sergi ens ensenyen una gran olivera i observem les seves parts (el tronc, les branques, les fulles, les olives). Ens expliquen que té més de cinquanta anys, que són Oliveres Palomar, característiques d’aquesta zona, que necessiten aigua perquè de l’oliva surti bon oli. També veiem que pengen uns pots grocs, que són trampes per les mosques, ja que fan malbé les olives i les han de protegir, així com dels ocells i altres animals que les piquen.

Després ens detallen el procés per recollir les olives i fer oli. Bàsicament, s’ha de picar l’Olivera perquè caiguin les olives, s’han de recollir i s’han de portar al Molí d’Oli. Llavors, ens organitzem per grups i fem diferents tasques: Alguns nens i nenes van picant amb canyes les branques perquè caigui l’oliva. Altres recullen les olives que cauen a terra i ho poden fer a mà, amb una escombra o amb la borrassa, que és una mena de xarxa que facilita la seva recollida, ja que podem recollir-la i agafar-les totes a la vegada.

Un cop hem omplert unes quantes capses les portem a la “zaranda“, un aparell que es fa servir perquè caiguin les fulles, les pedres i els pals i d’aquesta manera només quedin les olives.

Finalment, representem com les portaríem al Molí d’Oli perquè les premsin, i amb l’oli d’oliva que surt, la Miriam i el Domènech ens conviden a menjar pa amb oli. Mmmm, que bo!!!

Per altra banda, hem visitat també l’hort del Sergi, on observem diferents vegetals (calçots, enciam, coliflor…), arbres fruitals (cirerer, llimoner…) i un hivernacle, on poden créixer plantes tot i que faci molt fred o no sigui temporada. També hem vist una bassa, que serveix per recollir l’aigua de pluja i aprofitar-la per regar, unes plaques solars, per aprofitar l’energia i tenir electricitat. I finalment, veiem una tècnica per aconseguir evitar despreniments de terra i protegir les vinyes, els marges amb pedra seca.

La tornada ha estat més curta, ja que hem fet servir un camí d’aventurers i després de dinar i jugar al parc hem anat cap avall gairebé rodolant, passant per davant del Molí d’Oli abans de tornar a l’escola.

Gràcies a la col·laboració de la família d’en Lau, el bon temps i l’empenta dels vostres fills i filles hem gaudit d’un gran dia, descobrint el nostre entorn més proper i la natura.

Cliqueu aquí per veure el recull fotogràfic que hem fet i que esperem que us agradi.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *