Què és una recepta d’aula?

Us deixo aquí l’explicació que trobareu en el meu llibre “Receptes d’aula”:

La recepta d’aula és una estratègia metodològica amb l’objectiu d’involucrar en una mateixa activitat les intel·ligències múltiples, les competències bàsiques, l’aprenentatge cooperatiu i les diferents habilitats de pensament i, a través dels «Sis barrets per pensar», ofereix una guia en el procés de realització de la recepta amb la finalitat de conscienciar els alumnes quant als processos mentals que s’hi generen.

La base de la recepta d’aula és una estructura, entenent com a estructura unes instruccions clares i detallades sobre com fer una activitat. És una seqüència repetible de passos, lliure de contingut —que és introduïda pel mestre depenent del nivell en què es farà servir— i que es pot utilitzar en diferents cursos de Primària. Per exemple, a la recepta «Tots els camins porten a Roma» es poden utilitzar números d’una, dues, tres o més xifres; això dependrà del nivell al qual s’apliqui.

La majoria de les receptes també es poden utilitzar en qualsevol àrea. Per exemple, «A quina hora quedem» és una recepta que ens serveix per fer un repàs del contingut treballat, i la podem utilitzar tant si fem matemàtiques o llengua com medi. En canvi, hi ha alguna recepta, com «Segueixo les pistes», que és específica de llengua.

L’eficàcia de les estructures cooperatives dissenyades pel Dr. Spencer Kagan m’ha motivat a utilitzar aquesta idea per dissenyar les diferents receptes.

Amb les receptes no es proposa als mestres que canviïn «què» s’ha d’ensenyar sinó «com» s’ensenya.

Es poden utilitzar en diferents moments de cada unitat didàctica.

A cada recepta hi trobem sis apartats:

  1. Explicació: és la seqüència de passos que cal seguir per fer l’activitat.
  2. Finalitat: és l’objectiu que ens proposem assolir.
  3. Aplicació: són els cursos i les àrees on és més aconsellable aplicar-la.
  4. Etiqueta: són els aspectes que es treballen en cada recepta. Hi trobem sempre quatre etiquetes: intel·ligències, competències, habilitats de pensament i agrupament.

Intel·ligències: a cada recepta sempre hi trobem escrites les vuit intel·ligències que segons Gardner tota persona té —lingüística, matemàtica, naturalista, musical, intrapersonal, interpersonal, visoespacial i cinestèsica— i, subratllades, apareixen les que es treballen en la recepta.

Competències: fa referència a totes aquelles capacitats bàsiques que necessiten adquirir els alumnes per poder actuar adequadament i amb eficàcia. El Decret 142/2007 del currículum d’Educació Primària fa referència a vuit competències bàsiques: lingüística, matemàtica, artística cultural, tractament de la informació i digital, aprendre a aprendre, autonomia i iniciativa personal, coneixement i interacció amb el món físic i competència social i ciutadana. En la recepta trobem ressaltades les competències que es treballen.

Habilitats de pensament: indica quines habilitats de pensament es treballen per dur a terme l’activitat. Basades en la taxonomia de Bloom, apareixen sempre les següents habilitats: recordar, comprendre, analitzar, aplicar, avaluar i crear, i estan ressaltades aquelles habilitats que es treballen en la recepta.

Agrupament: en aquesta etiqueta es concreta si es realitzarà de forma individual, en parella, en petits grups o en el grup classe. En el cas que ho fem en parella o en petits grups, podrem utilitzar estructures simples de cooperació. Vegeu l’explicació a l’apartat «Aprenentatge cooperatiu».

  1. Procés: és el pensament que hauria de seguir l’alumne per realitzar la recepta. És el procés de pensament que guia la nostra actuació, aquell llenguatge intern que tots tenim quan fem alguna cosa i que guia les nostres accions. Aquí apareixen els «Sis barrets de pensar» —tècnica inventada per Edward de Bono— amb la finalitat d’ordenar i fer visible el pensament a l’hora de fer l’activitat.
  2. Exemple: és una mostra d’una recepta realitzada en un curs.

«Sóc el professor», «La cadena», «Segueix les pistes» i «El tennis» són alguns dels noms de les receptes. Són noms divertits i originals per afavorir la seva recordança, tant per part dels mestres com dels alumnes.

Prenent com a model els llibres de cuina, he organitzat cada recepta de manera que no ocupi més de dues pàgines. D’aquesta manera, és més fàcil fer la consulta. Per altra banda, estan redactades en un llenguatge senzill i d’una forma clara i simple per facilitar la comprensió només fent-hi un cop d’ull.

La recepta es pot modificar, adaptar, inventar i adequar a allò que el mestre necessita en cada moment.

 copia visual

copia visual

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *